Πλημμύρες στην Ινδία: σήμα κινδύνου για την κλιματική αλλαγή!

Πλημμύρες στην Ινδία: σήμα κινδύνου για την κλιματική αλλαγή!

Οι καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν το θάνατο σε περίπου 400 άτομα στην Κεράλα της Ινδίας θα πρέπει να λειτουργήσουν ως έκκληση προς τους ηγέτες του κόσμου για τις θανατηφόρες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι υψηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο βροχοπτώσεις αλλά και τα μεταβαλλόμενα μοτίβα του καιρού έχουν προκαλέσει τη χειρότερη εποχή των μουσώνων στην περιοχή από το 1924.

 

Οι εκατοντάδες νεκροί και το 1 εκατομμύριο ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο σε κέντρα ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι τα τελευταία αθώα θύματα της αποτυχίας των παγκόσμιων ηγετών να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή να ξεφύγει από τον έλεγχο. Ενώ η ActionAid εργάζεται στο πεδίο για να βοηθήσει τους επιζώντες της Κεράλα, αυτές οι θανατηφόρες πλημμύρες πρέπει να αποτελέσουν σήμα κινδύνου στους ηγέτες ώστε να δεσμεύσουν τους πόρους που χρειάζονται σε παγκόσμια κλίμακα για να αντιμετωπίσουν τα ακραία κλιματικά φαινόμενα.

Πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στην Μπανγκόκ τον επόμενο μήνα, καλούμε τις κυβερνήσεις να δουν τις πλημμύρες στην Κεράλα ως απόδειξη μιας κρίσης που ήδη συμβαίνει και της ανάγκης να αναλάβουν επειγόντως δράση για τη μείωση της ρύπανσης του άνθρακα. Οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν, ήδη, κλιματικές καταστροφές και συχνά είναι οι φτωχότεροι και οι πιο ευάλωτοι που δέχονται τις συνέπειες της αδράνειας των πλουσιότερων εθνών. 

Η ActionAid εργάζεται για να προσφέρει βασικά είδη διατροφής, μαγειρικά σκεύη, είδη προσωπικής υγιεινής, προϊόντα καθαρισμού και υλικά για καταφύγιο σε χιλιάδες από τις πιο ευάλωτες οικογένειες, με στόχο να φθάσουμε τα 45.000 άτομα τον επόμενο μήνα, στις 3 περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο. Η οργάνωση συνεργάζεται επίσης στενά με τις κοινότητες που πλήγηκαν για την ανάπτυξη προγραμμάτων που θα υποστηρίξουν την πλήρη ανάκαμψη τους σε μακροπρόθεσμη βάση.