Παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Νότιο Τιγκράι της Αιθιοπίας

Παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Νότιο Τιγκράι της Αιθιοπίας

Η πολύμηνη διαμάχη που μαίνεται στην περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας έχει προκαλέσει σοβαρή επισιτιστική κρίση και έξαρση της βίας. Η ActionAid βρίσκεται εκεί και παρέχει τρόφιμα και πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης, από τα οποία έχουν ωφεληθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι.

Όπως δήλωσε η Tinebeb Berhane, Γενική Διευθύντρια της ActionAid Αιθιοπίας:

«Οι γυναίκες και τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από όλους σε αυτή την κρίση: τα ποσοστά παιδικού υποσιτισμού έχουν αυξηθεί δραματικά και οι γυναίκες υποφέρουν από σεξουαλική κακοποίηση και άλλες μορφές έμφυλης βίας.

Στην ActionAid έχουμε εκπαιδεύσει γυναίκες, οι οποίες ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και, μέσα από προγράμματα προστασίας, βοηθούν στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιστατικών βίας, παρέχοντας ασφαλείς χώρους για τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Ωστόσο, πρέπει επειγόντως να ενισχύσουμε την παροχή βοήθειας, στηρίζοντας περισσότερες γυναίκες και κορίτσια, καθώς επίσης και ολόκληρες κοινότητες που βιώνουν αυτή την ολοένα και βαθύτερη επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση.»

Οι διαμάχες και η βία έχουν επιδεινώσει την ήδη έντονη έλλειψη τροφίμων που έχει προκληθεί από τις πλημμύρες, αλλά και από τα σμήνη ακρίδων, που κατέστρεψαν την αγροτική παραγωγή και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε ολόκληρη την Αιθιοπία πέρσι, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Τιγκράι.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, 5,2 εκατ. άνθρωποι στο Τιγκράι – 90% δηλαδή του τοπικού πληθυσμού – χρειάζονται επειγόντως βοήθεια.

Ελπίζουμε ότι με τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε από την αιθιοπική κυβέρνηση θα υπάρξει δυνατότητα για περαιτέρω παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδίως σε περιοχές όπου οι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι.

Η ActionAid Αιθιοπίας μετράει ήδη 14 χρόνια παρουσίας στην περιοχή του Τιγκράι, στη ζώνη του Νότιου Τιγκράι, στο Ράγια Αζέμπο και σε γειτονικές διοικητικές περιφέρειες που έχουν επίσης πληγεί από την τρέχουσα κρίση. Η μακροχρόνια παρουσία μας στις κοινότητες αυτές μας δίνει τώρα τη δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο μας με προγράμματα που έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων.

Μάθε πώς μπορείς να βοηθήσεις κι εσύ στο Τιγκράι, διαβάζοντας εδώ.