Πάνω από 420.000 Rohingya αναζητούν καταφύγιο στο Μπαγκλαντές

Πάνω από 420.000 Rohingya αναζητούν καταφύγιο στο Μπαγκλαντές

Μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση εξελίσσεται από τον Αύγουστο. 500.000 άνθρωποι που ανήκουν στην εθνική μειονότητα Rohingya στη βόρεια Μυανμάρ έχουν βρει καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές αναζητώντας ασφάλεια μετά από τη βία που ξέσπασε στην περιοχή τους.

Όμως, φτάνοντας στο Μπανγκλαντές, μια χώρα που πρόσφατα χτυπήθηκε από πλημμύρες, οι συνθήκες που βρίσκουν είναι τραγικές. H Farah Kabir, διευθύντρια της ActionAid Bangladesh δήλωσε:

"Σου ραγίζει την καρδιά η κατάσταση εδώ. Σε σχεδόν 15 χρόνια εργασίας σε ανθρωπιστικές καταστροφές δεν έχω δει ποτέ μια κρίση τέτοιας κλίμακας. Οι άνθρωποι εδώ ζουν ο ένας πάνω από τον άλλον."

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που φτάνουν εκεί μένουν σε αυτοδημιούργητους οικισμούς, καθώς οι υπάρχοντες καταυλισμοί δεν μπορούν να δεχθούν περισσότερο κόσμο. Ο μεγαλύτερος αριθμός των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά, έχουν περπατήσει χιλιόμετρα για να φτάσουν ως εκεί και χιλιάδες είναι τραυματισμένοι και εξαντλημένοι. 

Η ActionAid Bangladesh βρίσκεται δίπλα τους στην περιοχή Cox's Bazaar και έχει ήδη ξεκινήσει πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας με παροχή τροφής, νερού, ειδών υγιεινής. Προσφέρει επίσης τα υλικά για να δημιουργηθούν καταφύγια έκτακτης ανάγκης και δημιουργέι Κέντρα Ημέρας για γυναίκες, όπου θα βρίσκουν ασφάλεια. Η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επίσης προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, αλλά τα κενά παραμένουν τεράστια.

Ο καιρός δεν είναι με το μέρος μας. Η έντονη βροχή που προβλέπεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες δυσκολεύει την πρόσβαση, προκαλεί πλημμύρες στα καταφύγια και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημίας χολέρας.  

Μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις! Στηρίξτε τώρα την επείγουσα έκκληση της ActionAid για τους πρόσφυγες Rohingya, κάνοντας μια δωρεά με όποιο ποσό μπορείς.  

#Rohingya People are in needs of Food, Shelter and WASH which are immense. Please come forward to help the #refugees. pic.twitter.com/ny37HfhZtD

— ActionAid Bangladesh (@AABangladesh) 24 September 2017

Η ActionAid καταδικάζει σθεναρά τις επιθέσεις που διεξήχθησαν στις 25 Αυγούστου, τους αυξανόμενους θανάτους και τη βία που ακολούθησαν. Καλούμε τις αρχές της Μυανμάρ να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους να δώσουν άμεση πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις, ώστε η βοήθεια να φτάσει σε όσους την χρειάζονται.