Πάνω από 1 εκατομμύριο πληγέντες από τις πλημμύρες στη Ν. Ασία

Πάνω από 1 εκατομμύριο πληγέντες από τις πλημμύρες στη Ν. Ασία

Οι άνθρωποι στην Ν. Ασία αντιμετωπίζουν με κουράγιο και δύναμη την ανυπολόγιστη καταστροφή: στο τέλος Ιουλίου, η Νότια Ασία και κυρίως η Μιανμάρ,η Ινδία, το Μπανγκλαντές, το Πακιστάν βίωσαν τις συνέπειες των χειρότερων πλημμυρών των τελευταίων δεκαετιών. Η Μιανμάρ με 1,615,335 πληγέντες,110 νεκρούς και 335.000 εκτοπισμένους έχει τις μεγαλύτερες πληγές και η κατάσταση παραμένει κρίσιμη καθώς η εποχή των μουσώνων διαρκεί έως τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.

Στη Μιανμάρ έχουμε υποστηρίξει μέχρι σήμερα πάνω από 14.000 συνανθρώπους μας, με άμεση βοήθεια μέσω της παροχής τροφίμων, νερού και άλλων προϊόντων με στόχο την άμεση στήριξη των ανθρώπων για να ανακάμψουν. Στην ActionAid βρισκόμαστε πάντα εκεί όπου οι συνάνθρωποί μας χρειάζονται αλληλεγγύη και άμεση παροχή βοήθειας λαμβάνοντας υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες τους, εργαζόμενοι μέρα και νύχτα.

Στη Μιανμάρ πάνω από το μισό του πληθυσμού δεν έχει αρκετό φαγητό για να τραφεί ενώ ζει με την απειλή εξάπλωσης ασθενειών όπως η μαλάρια. Αφού οι βροχές υποχωρήσουν, χιλιάδες άνθρωποι θα μείνουν χωρίς στέγη και χωρίς τροφή ενώ χιλιάδες σχολεία είναι κλειστά. Η πιο ευάλωτη ομάδα, πέρα από τα παιδιά, είναι οι γυναίκες οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο γιατί μένουν σε προσωρινά καταφύγια και ζουν με τον φόβο της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Καλλιέργειες έχουν καταστραφεί και οι άνθρωποι πασχίζουν να βρουν εναλλακτικές μορφές βιοπορισμού.

Το έργο μας συνεχίζεται σε βάθος χρόνου: έχουμε στόχο την  κατασκευή καταλυμάτων, την περαιτέρω παροχή τρόφιμων καθώς και την εξασφάλιση μακροπρόθεσμης εργασίας για τους πληγέντες.

Επιπλέον, ακόμη και σε περιόδους έκτακτης ανάγκης φροντίζουμε για την ενδυνάμωση των γυναικών στηρίζοντας την συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων για την περιοχή.

Ολα τα παραπάνω είναι σπουδαία, αλλά καθώς η ActionAid πάντα ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση των αιτιών των καταστροφών κι όχι μόνο για την αντιμετώπιση των συνεπειών τους, ταυτόχρονα εργαζόμαστε ώστε μακροπρόθεσμα να γίνουν ενέργειες για την καλύτερη προσαρμογή των χωρών όπως η Μιανμάρ στις κλιματικές αλλαγές που επηρεάζουν δραματικά την ζωή τους.