Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών 2021: 15 πράγματα που δεν γνωρίζατε για την ημέρα της γυναίκας

ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΙ

Mερικά από τα γεγονότα που καλό είναι να γνωρίζουμε για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μπορεί να σας εμπνεύσουν και άλλα μπορεί να σας εξοργίσουν. Αν και ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών έχει προχωρήσει εντυπωσιακά από το 1908, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, πριν η ανισότητα των φύλων να αποτελέσει οριστικά παρελθόν.

1. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου του 1908 όταν 15.000 γυναίκες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης για να απαιτήσουν λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερες αμοιβές και δικαίωμα ψήφου. Η καθιέρωση της έγινε 3 χρόνια αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1911 με εκδηλώσεις σε 4 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Δανία, Γερμανία και Ελβετία) με περισσότερες από 1.000.000 γυναίκες να συμμετέχουν.

2. Στην σύγχρονη ιστορία, οι πρώτες γυναίκες που απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου ήταν στη Νήσο του Μαν το 1881 και στη βρετανική αποικία της Νέας Ζηλανδίας το 1893 με την μόνη προϋπόθεση να κατέχουν ιδιοκτησία. Οι περισσότερες μεγάλες δυτικές δυνάμεις έδωσαν δικαιώματα ψήφου στις γυναίκες κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου, μεταξύ των οποίων ο Καναδάς (1917), η Βρετανία και η Γερμανία (1918), η Αυστρία και οι Κάτω Χώρες (1919) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (1920). Σημαντικές εξαιρέσεις στην Ευρώπη ήταν η Γαλλία, όπου οι γυναίκες δεν μπορούσαν να ψηφίσουν μέχρι το 1944, η Ελλάδα (1952) και η Ελβετία (1971).

3. Ο ΟΗΕ αναγνώρισε την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας ως αργία το 1975 και από τότε ενθαρρύνει όλο και περισσότερες χώρες να αγκαλιάσουν την ημέρα και τον σκοπό της. Στο Αφγανιστάν, την Κούβα, το Βιετνάμ, την Ουγκάντα, τη Μογγολία, τη Γεωργία, το Λάος, την Καμπότζη, την Αρμενία, τη Λευκορωσία, την Αρμενία, το Μαυροβούνιο, τη Ρωσία και την Ουκρανία θεωρείται επίσημη αργία.

4. Το 1975, περίπου το 90% των γυναικών στην Ισλανδία απέργησε για να δείξει τη σημασία της συμβολής τους στον εργασιακό τομέα. Σήμερα, η Ισλανδία κατέχει τον τίτλο «Η καλύτερη χώρα για τις γυναίκες», όπως υπολογίζεται από τον δείκτη Global Gender Gap Index.

5. Σε μερικές χώρες όπως η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Αλβανία και το Ουζμπεκιστάν η ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται μαζί με την ημέρα της μητέρας με τα παιδιά να δίνουν μικρά δώρα στις μαμάδες και τις γιαγιάδες τους ως σύμβολα αγάπης και εκτίμησης.

6. Το 2011, για να τιμήσει τα 100 χρόνια από την πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, κήρυξε ολόκληρο τον Μάρτιο ως «Μήνα Ιστορίας Γυναικών».

7. Το 2013, εκτιμήθηκε ότι 39.000 νεαρά κορίτσια παντρεύονται καθημερινά (142 εκατομμύρια κορίτσια ετησίως δηλαδή). Η έλλειψη εκπαίδευσης στα νεαρά κορίτσια και τα ποσοστά γάμου σε ηλικίες μικρότερης των 18 συνδέονται άμεσα. Όπως αναφέρει η UNICEF, εάν κάθε κορίτσι στην Υποσαχάρια Αφρική και τη Βόρεια και Δυτική Ασία είχε πρόσβαση σε δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι γάμοι σ’ αυτές τις ηλικίες θα μειώνονταν κατά 64%.

8. Οι γάμοι κοριτσιών είναι από τα βασικά ζητήματα των πατριαρχικών κοινωνιών και στην περίπτωση της Παλαιστίνης είναι ακόμα πιο έντονο καθώς οι γονείς βιάζονται να παντρέψουν τα κορίτσια κι εξαιτίας των ισραηλινών περιορισμών. Μέσα από τη δουλειά της ΑctionΑid, τα κορίτσια ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους, και για τις συνέπειες των πρόωρων γάμων στη ζωή τους, ενώ παράλληλα πραγματοποιούν εκστρατείες ενημέρωσης σε όλη την κοινότητα.

9. Στην Άνω Δυτική Γκάνα, οι γάμοι νεαρών κορίτσιων γίνονται πιο βίαια. Περισσότερα από 50 κορίτσια κάθε χρόνο πέφτουν θύματα απαγωγής στην μεγάλη διαδρομή προς το σχoλειίο τους καθώς αναγκάζονται να περάσουν μέσα από απομονωμένα χωράφια πολύ νωρίς το πρωί. Η ΑctionΑid παρέχει ποδήλατα στα κορίτσια που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο ώστε η μετάβαση στο σχολείο τους να γίνεται πιο γρήγορα και υπό το φως της ημέρας.

10. Ανά 15 δευτερολέπτα στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, μια γυναίκα δέχεται επίθεση σε δημόσιο χώρο! Το 2014, το τοπικό κίνημα της φαβέλας Heliopolis στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας μαζί με την ActionAid οργάνωσαν μια «lanternaço», μια πορεία δηλαδή με φακούς, στους πιο επικίνδυνους δρόμους της συνοικίας απαιτώντας δημόσιο φωτισμό. Το γεγονός κινητοποίησε την κυβέρνηση και έτσι η Heliopolis είναι η πρώτη κοινότητα στη Λατινική Αμερική που οι δρόμοι της φωτίστηκαν με λάμπες LED.

11. Το 2015, η UNICEF ανέφερε ότι πάνω από 500 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικό χώρο, καθαρό και ασφαλές, για την προσωπική τους υγιεινή.

12. Η Έκθεση Γυναικών του ΟΗΕ από το 2015 έδειξε ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται 24% λιγότερο από τους άνδρες κατά μέσο όρο παγκοσμίως, παρά το γεγονός ότι εργάζονται περισσότερες ώρες. Αυτό το μισθολογικό χάσμα είναι μακράν χειρότερο στη Νότια Ασία, με το ποσοστό να φτάνει το 33%.

13. Το 2018 η ActionAid του Μπαγκλαντές δημιούργησε έξι ασφαλείς χώρους για γυναίκες μουσουλμάνες Ροχίνγκια στο Cox’s Bazaar. Μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς, αυτοί οι χώροι είχαν υποστηρίξει σχεδόν 16.000 γυναίκες και κορίτσια που είχαν διαφύγει από τις συγκρούσεις στην Μυανμάρ αποκτώντας πρόσβαση σε εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη για πρώτη φορά στη ζωή τους.

14. Το 2020 σύμφωνα με το CFR, από τις 197 χώρες των Ηνωμένων Εθνών μόνο 21 γυναίκες ήταν αρχηγοί κρατών – μόλις το 10,6%.

15. Παράλληλα, στις επιχειρήσεις, το χάσμα των φύλων παραμένει ευρύ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, μόνο 24 από τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών της λίστας Fortune 500 είναι γυναίκες.

Δείτε περισσότερα άρθρα από τους ΓεωΓΡΑΦΙΚΟΥΣ εδώ.

 

Credits κεντρικής Φωτογραφίας: © Stephanie Ross/ActionAid