Όταν τα παιδιά αλλάζουν τον κόσμο τους

Όταν τα παιδιά αλλάζουν τον κόσμο τους

Από την Κένυα όπου η κλειτοριδεκτομή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων κοριτσιών, μέχρι το Νεπάλ όπου οι παιδικοί γάμοι ανηλίκων στερούν σε πολλά παιδιά την εκπαίδευση, τα δικαιώματα των παιδιών βρίσκονται στην καρδιά της δουλειάς της ActionAid. Τα παιδιά που ζουν στις κοινότητες που στηρίζει η διεθνής οργάνωση μαθαίνουν από νωρίς για τα δικαιώματά τους. Καθώς μεγαλώνουν καταλαβαίνουν σιγά σιγά την αξία που έχουν, τους τρόπους να τα διεκδικήσουν και την προστασία που τους προσφέρει ο νόμος. Τα παιδιά και οι έφηβοι δημιουργούν ομάδες, όπου μαθαίνουν, συζητούν τα θέματά τους και όλοι μαζί προσπαθούν να κάνουν καλύτερη τη ζωή των συνομήλικων τους και ολόκληρης της κοινότητά τους.

Φωτογραφία: ActionAidΟι ομάδες αυτές γίνονται προστατευτικές εστίες αλλαγής όταν τα παιδιά κινδυνεύουν. Για παράδειγμα στη βόρεια Κένυα, όπου το παράνομο έθιμο της κλειτοριδεκτομής είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, οι ομάδες κοριτσιών και γυναικών προστατεύουν τα κορίτσια που φτάνουν στην επικίνδυνη ηλικία για να τις «κόψουν». Η Gladys, στα 12 της, σώθηκε με παρέμβαση της ομάδας γυναικών της περιοχής Tangulbei, που ειδοποίησε τη δασκάλα της όταν οι γονείς της αποφάσισαν να την παντρέψουν. Έτσι η Gladys βρέθηκε στο καταφύγιο για κορίτσια που το σκάνε για να μην υποστούν το λεπίδι κι συνέχισε το σχολείο εκεί. «Ευχαριστώ πολύ την ομάδα Tangulbei και την ActionAid που προστατεύουν τα κορίτσια από επικίνδυνα έθιμα, όπως η κλειτοριδεκτομή», λέει.

Φωτογραφία: Sabin Man Shrestha/ ActionAidΑντίστοιχα, στην κοινότητα Μπάνκε, στο Νεπάλ που υποστηρίζεται μέσω του προγράμματος Αναδοχής, οι ομάδες παιδιών και γυναικών σταματούν τους γάμους σε παιδική ηλικία. Σε μια περιοχή που το 13% των κοριτσιών παντρεύονται πριν τα 14, κάθε ακύρωση γάμου αποτελεί νίκη. Όπως εξηγούσε το 2016 η 16χρονη τότε Salma «στον τόπο μας τα κορίτσια παντρεύονται σε πολύ μικρή ηλικία. Παραλίγο να έχω κι εγώ την ίδια τύχη. Όταν ήμουν 14, ο πατέρας μου αποφάσισε να με παντρέψει. Στενοχωρήθηκα πολύ, γιατί ήθελα να τελειώσω το σχολείο. Ούτε η μητέρα μου συμφωνούσε. Είχε ενημερωθεί για τις συνέπειες των γάμων στην παιδική ηλικία στην ομάδα γυναικών του χωριού μας. Η αδελφή μου παραλίγο να χάσει τη ζωή της στην πρώτη της γέννα. Η μητέρα μου προσπάθησε να μεταπείσει τον πατέρα μου και με πολλές συζητήσεις τα κατάφερε. Είμαι ευτυχισμένη που τώρα πηγαίνω σχολείο. Μάλιστα, είμαι μέλος της Ομάδας Κοριτσιών Jana Jagaran, που δημιούργησε η ActionAid. Καταφέραμε να ανακηρυχθεί η κοινότητά μας «Ελεύθερη από Παιδικούς Γάμους», γιατί κανένας τέτοιος γάμος δεν έχει γίνει εδώ και τρία χρόνια!»  

Φωτογραφία: Camila Paula Silvestre/ ActionAid Όταν τα παιδιά γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και στηρίζουν το ένα το άλλο, μπορούν να προστατεύονται από μεγάλους κινδύνους. Και αυτό είναι κάτι που η Αναδοχή της ActionAid φέρνει στη ζωή τους. Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, οι συναντήσεις που γίνονται με την ευκαιρία της συλλογής των μηνυμάτων που ζωγραφίζουν τα εκατοντάδες παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως η μικρή Gabrielle Beatriz από την Baraúna, είναι η ευκαιρία να μάθουν για τα δικαιώματά τους. Η γνώση αυτή και η δύναμη που αντλούν από τις ομάδες τους δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να κάνουν τον κόσμο τους καλύτερο.