Οι αρχές της Ουγκάντας παρεμποδίζουν το έργο της ActionAid. Ζητάμε να σταματήσει ο εκφοβισμός κατά της Κοινωνίας των Πολιτών.

Οι αρχές της Ουγκάντας παρεμποδίζουν το έργο της ActionAid. Ζητάμε να σταματήσει ο εκφοβισμός κατά της Κοινωνίας των Πολιτών.

Την Πέμπτη 12/10/2017 οι αρχές της Ουγκάντας έκλεισαν τους λογαριασμούς του γραφείου της ActionAid στη χώρα, παρεμποδίζοντας έτσι το έργο μας κατά της εξάλειψης της φτώχειας. Την ίδια μέρα, οι αρχές έστειλαν επιστολή σε 25 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις απαιτώντας τα στοιχεία των τραπεζικών τους λογαριασμών.

Δύο μέρες νωρίτερα, στις 10 και 11 Οκτωβρίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της ActionAid Ουγκάντας, Arthur Larok, και ο Διευθυντής Οικονομικών, Bruno Ssemaganda, είχαν κληθεί στο αστυνομικό τμήμα της Καμπάλα να δώσουν «συνέντευξη». Παρόλο που και οι δύο απελευθερώθηκαν χωρίς κάποια κατηγορία, η ActionAid διαπίστωσε στη συνέχεια ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της ActionAid είχαν «παγώσει».

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Η απάντηση είναι ενδεικτική της σκληρής πραγματικότητας στη χώρα: Ο σημερινός πρόεδρος Yoweri Museveni είναι 73 ετών και έχει ήδη κυβερνήσει τη χώρα για 31 χρόνια. Το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει προεδρικό όριο ηλικίας, τα 75 έτη και το κυβερνών κόμμα θέλει φέτος να τροποποιήσει το Σύνταγμα για την κατάργηση αυτού του προεδρικού ορίου ηλικίας ώστε να μπορέσει ο πρόεδρος Yoweri Museveni να παρίσταται και πάλι ως πρόεδρος το 2021.

Η ActionAid πιστεύει ότι η έρευνα στα γραφεία μας, η συνέντευξη από την αστυνομία και το «πάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης καταστολής ενάντια στις νόμιμες διαμαρτυρίες κατά του σχεδίου κατάργησης του προεδρικού ορίου ηλικίας από το Σύνταγμα της Ουγκάντας, επιτρέποντας έτσι στον σημερινό πρόεδρο να παραμείνει στην εξουσία επ 'αόριστον.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα γραφεία μας στην Ουγκάντα γίνονται «στόχος» των αρχών. Στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου, περίπου 20 αξιωματικοί της αστυνομίας και της κρατικής ασφάλειας μπήκαν στα Κεντρικά Γραφεία της ActionAid στην Καμπάλα. Όλο το προσωπικό του γραφείου παρεμποδίστηκε να φύγει για αρκετές ώρες καθώς η αστυνομία διερεύνησε διεξοδικά τις εγκαταστάσεις, αφαιρώντας έγγραφα και κατάσχοντας προσωπικά κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές. Έκαναν επίσης επιδρομή στα γραφεία δύο τοπικών συνεργατών μας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ActionAid της Ουγκάντας, Άρθουρ Λάροκ, δήλωσε:«φαίνεται ότι οι αρχές της Ουγκάντας είναι πρόθυμες να θυσιάσουν τις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών της προκειμένου να διατηρήσουν τη δύναμή τους. Πρέπει να μας επιτραπεί να συνεχίσουμε να βοηθάμε τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και έρχονται αντιμέτωποι με την περιθωριοποίηση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να πληγούν οι πολίτες».

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ActionAid, ChrisKinyanjui ανέφερε: «είμαστε βαθιά προβληματισμένοι για τις πράξεις εκφοβισμού που αντιμετωπίζει το προσωπικό μας στην Ουγκάντα και το γεγονός ότι οι τραπεζικοί μας λογαριασμοί έχουν κλείσει. Ανησυχούμε για τον αντίκτυπο που αυτό έχει στο προσωπικό  μας και στο σημαντικό έργο που επιτελούμε στη χώρα».

Η ActionAid εργάζεται στην Ουγκάντα από το 1982. Εργαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των γυναικών, τα δικαιώματα των φτωχών και περιθωριοποιημένων ανθρώπων στη γη, το φαγητό και την εκπαίδευση καθώς και για το δικαίωμα των κατοίκων της Ουγκάντας να απαιτούν δικαιοσύνη στους τομείς της φορολογίας, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της πολιτικής λογοδοσίας.

Η ActionAid εξακολουθεί να δεσμεύεται σε αυτές τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες να συνεργαστεί με την κοινωνία των πολιτών της Ουγκάντας και να υποστηρίξει την πάλη της για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία.