Οι 10 χώρες που χρειάστηκαν τη βοήθειά μας το 2020

Οι 10 χώρες που χρειάστηκαν τη βοήθειά μας το 2020

Το 2020 ήταν μια ασυνήθιστη χρονιά: όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο είχαμε έναν κοινό εχθρό που απείλησε άμεσα τη ζωή μας. Η πανδημία, όμως, συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας σε αυτό το πρωτόγνωρο για τον 21ο αιώνα γεγονός κι έτσι άλλες καταστροφές δεν έγιναν ιδιαίτερα γνωστές. Όμως, εμείς στην ActionAid σταθήκαμε δίπλα στους ανθρώπους που μέσα στην πανδημία έπρεπε να αντιμετωπίσουν κι άλλες ακραίες καταστάσεις.

Σε όλες τις χώρες δράσης μας

Το 2020, λοιπόν, στηρίξαμε περισσότερους από 21 εκατομμύρια ανθρώπους απέναντι στον κορωνοϊό μέσω των προγραμμάτων μας σε όλες τις χώρες δράσης μας, με διανομή τροφίμων, ειδών προσωπικής υγιεινής και προστασίας από τον ιό, εγρήγορση για την αύξηση της βίας κατά των γυναικών στη διάρκεια της πανδημίας, ενίσχυση καταφυγίων και υπηρεσιών προστασίας για γυναίκες και κορίτσια και παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, καθώς και διαρκή ενημέρωση για τον τρόπο μετάδοσής του στις τοπικές γλώσσες της κάθε κοινότητας.

 

Μοζαμβίκη, Ζιμπάμπουε, Μαλάουι

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2019, οι κυκλώνες Idai και Kenneth που κατέστρεψαν την παραγωγή σε Μοζαμβίκη, Ζιμπάμπουε και Μαλάουι, η οικονομική κρίση που ακολούθησε και η πανδημία έφεραν χιλιάδες ανθρώπους αντιμέτωπους με την πείνα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίστηκαν με περιόδους ξηρασίας, αλλά και σφοδρές χαλαζοπτώσεις στο Μαλάουι.

Στη Ζιμπάμπουε, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, στηρίξαμε τη διανομή τροφίμων σε περισσότερους από 92.000 ανθρώπους. Η διανομή έγινε με τη βοήθεια των ομάδων γυναικών των κοινοτήτων που στηρίζουμε, εξασφαλίζοντας έτσι ότι τα τρόφιμα θα φτάσουν στις πιο ευάλωτες οικογένειες.

Και στις τρεις χώρες, στηρίξαμε, επίσης, το εισόδημα των πιο ευάλωτων ανθρώπων, με διανομή σπόρων, γεωργικών εργαλείων και εκπαίδευση για πιο αποδοτικούς τρόπους καλλιέργειας.  Επιπλέον, παρείχαμε σε γυναίκες και κορίτσια ενημέρωση για τη βία εναντίον τους, που πάντα αυξάνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Δημιουργήσαμε προγράμματα προστασίας και συστήματα παραπομπής σε ασφαλείς χώρους στην κοινότητα.

 

Διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε όσους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων, στο Cabo Delgado της Μοζαμβίκης. 

Πέρα, όμως, από τα καιρικά φαινόμενα, στη Μοζαμβίκη συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις στη βορειοανατολική επαρχία Cabo Delgado, αναγκάζοντας τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Για να τους στηρίξουμε, διανείμαμε τρόφιμα, αγροτικά εργαλεία, στρώματα, κουβέρτες, κουνουπιέρες και φακούς, καθώς και οικοδομικά υλικά. Στηρίξαμε, επίσης, τις γυναίκες, ώστε να ακούγονται οι ανάγκες τους και δημιουργήσαμε 8 ασφαλείς χώρους για αυτές.

Κένυα και Αιθιοπία

Η Κένυα και η Αιθιοπία χτυπήθηκαν το καλοκαίρι από ένα τεράστιο σμήνος ακρίδων που εξαφάνισε τη σοδειά και οδήγησε τους γεωργούς στην απελπισία. Στην Κένυα, στηρίξαμε 7.450 ανθρώπους με διανομή τροφίμων σε ευάλωτες ομάδες όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα άτομα με αναπηρία και στηρίξαμε γεωργούς με διανομή σπόρων και εκπαίδευση σε πιο αποδοτικούς τρόπους καλλιέργειας.

Στην Αιθιοπία στηρίξαμε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους, με τη συμμετοχή μας στην άμεση ενημέρωση των κατοίκων για τον επερχόμενο κίνδυνο και την έγκαιρη λήψη μέτρων για την προστασία της σοδιάς τους και την απομάκρυνση και  καταπολέμηση των εντόμων. Διανείμαμε, επίσης, τρόφιμα σε ευάλωτες ομάδες, όπως παιδιά και μητέρες που θηλάζουν. Επιπλέον, στηρίξαμε  10.250 γυναίκες, άτομα με αναπηρία και ανθρώπους που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στις περιοχές Tigray και Metekel, όπου έχουν ξεσπάσει αναταραχές με πολλά θύματα.

Νιγηρία

Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2020, η Νιγηρία χτυπήθηκε από πλημμύρες που κάλυψαν τεράστιες γεωργικές εκτάσεις με νερό. Στις περιοχές δράσης μας στο Kebbi, στηρίξαμε 3.000 ανθρώπους με χρήματα για αγορά τροφίμων και διανομή άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, όπως ειδών προσωπικής υγιεινής για γυναίκες και κορίτσια.

Λίβανος

Τον Αύγουστο του 2020 καταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό στοίχισε τη ζωή σε 203 ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες. Η έκρηξη έγινε σε αποθήκη στο λιμάνι της πόλης, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, με αποτέλεσμα η καταστροφή να είναι τεράστια. Μέχρι σήμερα, περίπου 300.000 άνθρωποι δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ως ActionAid, κινητοποιηθήκαμε αμέσως για να προσφέρουμε βοήθεια. Παρόλες τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία και τα αυστηρά lockdown που επιβάλλονται, συνεχίζουμε την παρέμβασή μας. Έτσι, μέχρι σήμερα έχουμε στηρίξει περισσότερους από 2.600 ανθρώπους.

«Με αυτούς τους σπόρους θέλω να φυτέψω έναν κήπο. Αν έχουμε λαχανικά να τρώμε, θα μας βοηθήσει πολύ!» Noor, Ροχίνγκια προσφύγισσα στο Cox’s Bazar.

Μπανγκλαντές

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που ανήκουν στην εθνοτική ομάδα Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στην περιοχή Cox’s Bazar στα νότια του Μπανγκλαντές μετά από συρράξεις στη γειτονική Μιανμάρ το 2017. Ως ActionAid, ανταποκριθήκαμε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουμε ακόμη. Το 2020 στηρίξαμε περισσότερους από 237.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σε 7 διαφορετικούς καταυλισμούς.

Έχουμε, επίσης, δημιουργήσει και παρέχουμε στήριξη σε 9 ασφαλείς χώρους για γυναίκες και κορίτσια. Τέλος, παρείχαμε είδη προσωπικής υγιεινής και απολύμανσης, εγκαταστήσαμε σταθμούς για πλύσιμο χεριών, διαχειριστήκαμε περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών και πραγματοποιήσαμε προγράμματα για την ενίσχυση του εισοδήματος των προσφύγων, όπως για παράδειγμα εκπαίδευση στο ράψιμο υφασμάτινων μασκών και διανομή σπόρων για καλλιέργεια λαχανικών.

Φιλιππίνες

Τον Οκτώβριο 2020, ο τυφώνας Molave πέρασε πάνω από τις Φιλιππίνες και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το Βιετνάμ. Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο, οι Φιλιππίνες χτυπήθηκαν από τον τυφώνα Goni. Τα ακραία αυτά καιρικά φαινόμενα επηρέασαν τη ζωή περισσότερων από 5 εκατομμύριων ανθρώπων. Από την πρώτη στιγμή ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες των επιζώντων. Συγκεκριμένα, το 2020 στηρίξαμε σχεδόν 3.500 ανθρώπους, παρέχοντας είδη πρώτης ανάγκης, όπως ηλιακές λάμπες, ραδιόφωνα με μπαταρίες και φακούς, ρουχισμό, στρώματα, κουβέρτες, μάσκες και αντισηπτικά. Καταγράψαμε, επίσης, τις καταστροφές στο σύστημα ύδρευσης και διανείμαμε πληροφορίες για τον COVID-19 και τον δάγκειο πυρετό.

Βιετνάμ

Το Βιετνάμ χτυπήθηκε από μια σειρά από τροπικές καταιγίδες και τυφώνες μέσα στο 2020, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές και είχαν θύματα. Στις περιοχές δράσης μας, παρείχαμε βοήθεια σε περισσότερους από 6.600 ανθρώπους. Προσφέραμε τετράδια, θρανία, καρέκλες, σχολικές τσάντες, ποδήλατα και βιβλιοθήκες σε μαθητές και τα σχολεία τους, επισκευάσαμε σχολικές τουαλέτες και προαύλια και παρείχαμε καθαριστικά, κουζινικά, κουνουπιέρες και πακέτα προσωπικής υγιεινής σε γυναίκες και κορίτσια.

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλους και περισσότερο για όσους χτυπήθηκαν από πολλές καταστροφές την ίδια στιγμή. Ως ActionAid, θα βρισκόμαστε πάντα δίπλα στους πιο ευάλωτους για να γίνει ο κόσμος μας πιο δίκαιος.