Νεπάλ: επουλώνοντας τις πληγές των σεισμών

Νεπάλ: επουλώνοντας τις πληγές των σεισμών

Oι δύο σεισμοί των 7,8 και 7,3 ρίχτερ που χτύπησαν το Νεπάλ την άνοιξη του 2015, κόστισαν τη ζωή σε περίπου 9.000 ανθρώπους, τραυμάτισαν περίπου 23.000 και ισοπέδωσαν 600.000 κτίρια. Οι συνέπειες ήταν τεράστιες και μακροχρόνιες. Στον τομέα της εκπαίδευσης, οι δύο σεισμοί κατέστρεψαν περίπου 30.000 αίθουσες διδασκαλίας σε 8.304 σχολεία. Αναμεσά τους ήταν και οι αίθουσες του σχολείου Bani Bilas στην περιοχή Patan στα νότια της πρωτεύουσας Κατμαντού.

Ερείπια μετά το σεισμό στο Νεπάλ. Φωτογραφία: ActionAid

H ActionAid ανταποκρίθηκε άμεσα για να προσφέρει στήριξη στους σεισμοπαθείς στις περιοχές δράσης της και συνέχισε να τους στηρίζει με έργα αποκατάστασης και αναπτυξιακά προγράμματα. Ένα από αυτά ήταν το χτίσιμο του σχολείου Bani Bilas, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από δωρεές υποστηρικτών από όλο τον κόσμο.

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο σχολείο Bani Bilas. Φωτογραφία: Nicolas Koumianos/ ActionAid

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης το επισκέφτηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής του το 2018, στο πλαίσιο των γυρισμάτων για το ντοκιμαντέρ «Ένας Κόσμος». Το σχολείο είναι πλέον έτοιμο να δεχτεί 595 μαθητές σε 8 αίθουσες, που περιλαμβάνουν ένα εργαστήριο για τα μαθήματα θετικής κατεύθυνσης και 3 τάξεις με ειδική επίπλωση για νήπια. Επιπλέον, κατασκευάστηκαν ξεχωριστές τουαλέτες για αγόρια και κορίτσια.

Το σχολείο Bani Bilas ολοκληρωμένο. Φωτογραφία: ActionAid

Η επόμενη φάση περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του προαύλιου χώρου με μπασκέτες και παιδική χαρά και έναν χώρο φιλικό για τα κορίτσια ώστε να ξεκουράζονται, εάν χρειάζεται, κατά τη διάρκεια της περιόδου τους και να προμηθεύονται όσα χρειάζονται, ώστε να μην χάνουν μαθήματα κάθε μήνα.