Νέα σχολική αίθουσα για τα παιδιά του Muvungu

Νέα σχολική αίθουσα για τα παιδιά του Muvungu

Τα παιδιά του ορεινού χωριού Muvungu στα βόρεια της Ρουάντας απέκτησαν άλλη μια σχολική αίθουσα στο δημοτικό σχολείο τους. Το σχολείο έχει 360 μαθητές και διέθετε 6 αίθουσες φτιαγμένες από λάσπη και κορμούς δέντρων. Όμως, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών η μια καταστράφηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις κι έτσι οι αίθουσες έγιναν 5. Ευτυχώς, χάρη στους υποστηρικτές της ActionAid τα παιδιά έχουν πλέον μια καινούργια αίθουσα που είναι ασφαλής και μετριάζει κάπως το πρόβλημα των τάξεων που ξεχειλίζουν. 

Όλα ξεκίνησαν όταν 41 υποστηρικτές της ActionAid από την Ελλάδα και την Κύπρο ταξίδεψαν το 2018 μέχρι το Muvungu σε ένα ταξίδι αλληλεγγύης με σκοπό να βοηθήσουν να χτιστεί μια βοηθητική αίθουσα, καθώς και τουαλέτες για το σχολείο. Εκεί έμαθαν για την καταστροφή της αίθουσας και επιστρέφοντας αποφάσισαν ότι θα ήθελαν να συγκεντρώσουν χρήματα για την κατασκευή νέας σχολικής τάξης. 

Έτσι, δημιούργησαν μια καμπάνια crowdfunding στην πλατφόρμα μας και κάλεσαν τους φίλους τους να συμμετέχουν. Ταυτόχρονα, ένα νεαρό ζευγάρι συγκινήθηκε από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στη Ρουάντα κι αποφάσισε να συγκεντρώσει χρήματα με ευκαιρία τον γάμο τους. Τέλος, ο γνωστός φωτογράφος Νίκος Ζήκος συγκέντρωσε χρήματα, οργανώνοντας έκθεση φωτογραφίας. Συνολικά 62 άτομα συνέβαλαν στο συγκεκριμένο έργο, συγκεντρώνοντας το ποσό των 12.338€.  

Η κατασκευή της αίθουσας ξεκίνησε τον Ιανουάριο 2019 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο. Τα παιδιά ήδη χαίρονται για τη νέα τους αίθουσα, καθώς ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη έχει μειωθεί. Όπως αναφέρει η Ruth: 

«Είμαι πολύ χαρούμενη που έχουμε μια καθαρή αίθουσα σαν και αυτή. Πίστευα ότι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ωραίες τάξεις στο σχολείο μας, επειδή από την Α’ Δημοτικού μέχρι τώρα κάναμε μάθημα σε πολύ παλιές αίθουσες, όλο χώμα. Αλλά η ActionAid ξεκίνησε να φτιάχνει αυτή την αίθουσα και τώρα είμαστε πολύ χαρούμενοι που την έχουμε. Τώρα μου αρέσει περισσότερο να έρχομαι στο σχολείο και οι γονείς μας είναι πολύ χαρούμενοι που είναι όλα τόσο προσεγμένα. Μετά οι άνθρωποι από την περιφέρεια είδαν τι έκανε η ActionAid και μας έδωσαν κι αυτοί ένα κτίριο με άλλες 5 τάξεις. Ευχαριστώ πολύ την ActionAid και τη διοίκηση του σχολείου που σκέφτηκαν να μας φτιάξουν αυτή την αίθουσα. Τώρα το σχολείο μας είναι πιο ωραίο και θέλουμε να ερχόμαστε, δε θα σταματούν τόσα πολλά παιδιά το σχολείο.» 

Χάρη, λοιπόν, στους υποστηρικτές της ActionAid και την πίεση προς τους τοπικούς άρχοντες το σχολείο έχει πια 11 αίθουσες, έναν βοηθητικό χώρο και τουαλέτες κοριτσιών και αγοριών. 

Διάβασε περισσότερα για το έργο εδώ.