Να σταματήσει η πώληση προϊόντων από τους ισραηλινούς εποικισμούς

Η ActionAid ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να μην πωλούνται στην Ελλάδα  προϊόντα από τους παράνομους εποικισμούς και να νομοθετήσει για την απαγόρευση των εισαγωγών τους  στη χώρα μας. 

Υπόγραψε την έκκληση εδώ. 

Οι εποικισμοί είναι παράνομες ισραηλινές κοινότητες, οι οποίες έχουν εγκαθιδρυθεί σε παλαιστινιακό και συριακό έδαφος που κατέχει το Ισραήλ από τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1967. Στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος υπάρχουν 247 εποικισμοί, όπου ζουν συνολικά περίπου 600.000 έποικοι.

Οι ισραηλινοί εποικισμοί είναι παράνομοι κατά το διεθνές δίκαιο. Παραβιάζουν τόσο το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, όσο και το διεθνές ποινικό δίκαιο. Από τη φύση τους παραβιάζουν επίσης το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την απαγόρευση των διακρίσεων. 

Η ΑctionAid Ελλάς παρουσιάζει την πρώτη αναλυτική έκθεση που έχει γίνει στην Ελλάδα και η οποία ερευνά τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς και τις σχέσεις τους με επιχειρήσεις. 

Η έκθεση με τίτλο «Χρηματοδοτώντας την κατοχή της Παλαιστίνης» καταδεικνύει τον παράνομο χαρακτήρα των εποικισμών και τις επιπτώσεις τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ζωές των Παλαιστινίων. Επίσης, εξετάζει τις σχέσεις ανάμεσα στους εποικισμούς και τις επιχειρήσεις, τη στάση της διεθνούς κοινότητας καθώς και τι προβλέπεται στην Ελλάδα για το εμπόριο με τους εποικισμούς.

Ακόμη, η έκθεση της ActionAid τεκμηριώνει με βάση το διεθνές δίκαιο, την υποχρέωση των κρατών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να τερματίσουν τις οικονομικές σχέσεις με τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς και παραθέτει παραδείγματα επιχειρήσεων που διατηρούν διαφορετικού τύπου σχέσεις με τους εποικισμούς και εν γένει με την κατοχή.

Ορισμένες από τις αναφερόμενες επιχειρήσεις έχουν παρουσία και στην Ελλάδα, ακόμα και αυτή τη στιγμή. Μία από αυτές, η εταιρεία καλλυντικών Ahava, η οποία, σύμφωνα με έρευνα της ActionAid, συνεχίζει την πώληση προϊόντων από τους παράνομους εποικισμούς στην ελληνική αγορά. Επιπλέον η Ahava χρησιμοποιεί παραπλανητική σήμανση, αναφέροντας ως χώρα καταγωγής των προϊόντων τη Δυτική Όχθη του Ισραήλ χωρίς να αναφέρει ότι έχουν δημιουργηθεί σε ισραηλινό εποικισμό όπως ορίζει η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία.

Η Ελλάδα οφείλει να συνειδητοποιήσει τις νομικές της υποχρεώσεις που της απαγορεύουν κάθε συμμετοχή στη συντήρηση μιας παράνομης κατάστασης. Οι υποχρεώσεις αυτές συνεπάγονται διακοπή κάθε χρηματοοικονομικής, οικονομικής και εμπορικής σχέσης με τους εποικισμούς του Ισραήλ. 

Για το σκοπό αυτό, η ActionAid έχει ξεκινήσει έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση και καλεί τους πολίτες να την υπογράψουν με σκοπό την άσκηση μεγαλύτερης θεσμικής πίεσης.

Η ActionAid δουλεύει στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος από το 2007. Εστιάζει στην ενδυνάμωση των κατοίκων της Δυτικής Όχθης που ζουν υπό Ισραηλινή κατοχή ώστε να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους από τις δυνάμεις κατοχής και να απαιτούν λογοδοσία από την Παλαιστινιακή Αρχή. Ενδυναμώνει, επίσης, τις γυναίκες και τους περιθωριοποιημένους κατοίκους για να βελτιώσουν τη ζωή τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Στην Ελλάδα περισσότεροι από 13.854 Έλληνες στηρίζουν τα προγράμματα της ActionAid στην Παλαιστίνη είτε οικονομικά, είτε έχοντας υπογράψει τις εκστρατείες μας για το τέλος του βομβαρδισμού της Γάζας.