Μαθαίνοντας στην Ελλάδα από τα λάθη της Ιταλίας - Ο Μarco de Ponte μιλάει στην «Κ»

Μαθαίνοντας στην Ελλάδα από τα λάθη της Ιταλίας - Ο Μarco de Ponte μιλάει στην «Κ»

Πάρτε γρήγορα αυστηρότερα μέτρα όσο έχετε την πολυτέλεια του χρόνου. Αυτή είναι η συμβουλή του γενικού διευθυντή της ActionAid στην Ιταλία Μarco de Ponte, ο οποίος εξηγεί σε γραπτή συνέντευξή του στην «Κ» τα αίτια της τραγωδίας που παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες να εκτυλίσσεται στη χώρα του.

– Ακόμη δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς πήγε στραβά στην Ιταλία. Μπορείτε να μας πείτε τους τρεις βασικούς λόγους για την τρέχουσα τραγωδία;

– Δεν πιστεύω ότι κάτι πήγε υπερβολικά στραβά στην Ιταλία. Ενας ιός είναι ένας ιός. Το μόνο ήταν πως οι περισσότεροι στην Ιταλία δεν έκαναν τεστ παρά μόνον όταν έφταναν στο νοσοκομείο. Αυτό ήταν πραγματικά λάθος, επειδή στα νοσοκομεία οι φορείς μεταδίδουν τον ιό στους άλλους. Η θνητότητα δεν είναι μεγαλύτερη εδώ. Ο αριθμός των νοσούντων είναι σχεδόν ίδιος με κάθε άλλη χώρα. Ωστόσο κάναμε λιγότερα τεστ. Η αναλογία θετικών στον ιό ανθρώπων και νεκρών είναι πολύ υψηλή. Σχεδόν το 8% όσων έκαναν τεστ νόσησαν σοβαρά. Στην πραγματικότητα όμως, πολύ μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων είναι θετικός, αλλά δεν καταμετρούνται ως επιβεβαιωμένα κρούσματα, επειδή κάποιοι παρέμειναν στο σπίτι και άλλοι ήταν ακόμη και ασυμπτωματικοί. Ο αριθμός των νεκρών σχετίζεται με το γεγονός πως η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που βρέθηκε αντιμέτωπη με αυτήν την κατάσταση και για 15 ημέρες οι άνθρωποι είχαν επαφές μεταξύ τους, προτού κλείσουν τα πάντα. Στις άλλες χώρες, αντιθέτως, υπήρχε η δυνατότητα να προβλεφθεί ότι θα προσβληθούν από τον ιό πολλοί άνθρωποι προτού αρχίσει να αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νοσούντων.

Διαβάστε περισσότερα στο kathimerini.gr