Κρίση Covid-19 στην Ινδία: Ευάλωτοι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής πλήττονται σκληρά από την πανδημία

Κρίση Covid-19 στην Ινδία: Ευάλωτοι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής πλήττονται σκληρά από την πανδημία

Καθώς η Ινδία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα της πανδημίας και έχοντας ξεπεράσει, σήμερα, το φράγμα των 200.000 νεκρών, οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στα υπερπλήρη νεκροτομεία και χώρους ταφής, καθώς και γυναίκες οικιακές βοηθοί που φροντίζουν ασθενείς με Covid-19 δουλεύουν χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό και παραμένουν συνεχώς εκτεθειμένοι στον ιό.

Η ActionAid στην Ινδία παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη σε ευάλωτους εργαζόμενους και κοινότητες, προσφέροντας πακέτα προσωπικής υγιεινής και προστασίας καθώς και τρόφιμα και ζεστά γεύματα σε χιλιάδες άτυπους εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Οι τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας μας στο Δελχί, τη Haryana, το Himachal Pradesh, το Punjab και το Uttar Pradesh καταπολεμούν την παραπληροφόρηση παρέχοντας συνεχώς νέες πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κρεβατιών, φιαλών οξυγόνου κι εμβολίων.

Όπως εξηγεί ο Sandeep Chachra, γενικός διευθυντής της ActionAid Ινδίας, «αυτό το καταστροφικό δεύτερο κύμα μολύνσεων Covid-19 βάζει σε κίνδυνο έναν στρατό άτυπων εργαζομένων και μεταναστών περισσότερο από ποτέ. Έχουμε ανθρώπους που εργάζονται νυχθημερόν για να θάψουν τους νεκρούς και γυναίκες που εργάζονται σε σπίτια ανθρώπων για να φροντίσουν τους αρρώστους και τους ετοιμοθάνατους, και όλα αυτά με ελάχιστη προστασία ή υποστήριξη. Τα εμβόλια του Covid-19 πρέπει να είναι διαθέσιμα σε όλους και δωρεάν. Πρέπει, επίσης, να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και τις κοινότητές μας με προστατευτικό εξοπλισμό, εξετάσεις και πληροφορίες για τη δημόσια υγεία, ώστε να βοηθήσουμε στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού και να προστατεύσουμε τους πιο περιθωριοποιημένους ανθρώπους».

Οι γυναίκες, τα κορίτσια και όλοι όσοι εργάζονται σε άτυπες εργασίες είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από το δεύτερο κύμα. Οι περιορισμοί στη μετακίνηση, οι συνθήκες διαβίωσης στις φτωχογειτονιές, το άγχος για τη διατήρηση της δουλειάς και ο ιός θέτουν σε κίνδυνο τους πιο ευάλωτους.

«Οι γυναίκες και τα κορίτσια δεν είχαν ανακάμψει από τις επιπτώσεις του πρώτου κύματος της πανδημίας, όταν χτυπήθηκαν από αυτό το ταχέως κλιμακούμενο δεύτερο κύμα. Από την έναρξη της πανδημίας, έχουμε δει αύξηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, αύξηση των παιδικών γάμων και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα των ρακοσυλλεκτών, των οικιακών βοηθών και των πλανόδιων πωλητών και είτε εμποδίζονται να εργαστούν λόγω περιορισμών, είτε αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης», προσθέτει η Sion Kongari, περιφερειακή διευθύντρια προγραμμάτων της ActionAid στις περιοχές Rajasthan και Gujarat.

Η Sion Kongari και η ομάδα της εργάζονται για να σπάσουν το στίγμα που περιβάλλει τα εμβόλια και να μοιραστούν ζωτικής σημασίας πληροφορίες σχετικά με τις ιατρικές υπηρεσίες με τις ευάλωτες κοινότητες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της, η ανάγκη για ιατρική βοήθεια είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

«Πρέπει να αναπτυχθεί άμεσα η ιατρική φροντίδα με βάση την κοινότητα και να στηριχθεί το ετοιμόρροπο δίκτυο των κέντρων πρωτοβάθμιας υγείας, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι κοινότητες θα έχουν την απαραίτητη ιατρική βοήθεια.»

Στήριξε κι εσύ την προσπάθεια της ActionAid κατά του Covid-19 κάνοντας μια δωρεά.