Κανένα παιδί εκτός σχολείου!

Κανένα παιδί εκτός σχολείου!
Μάττα Σαμίου - Υπεύθυνη Εκστρατειών

Πριν πέντε μήνες ξεκινήσαμε την εκστρατεία μας για την εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία, για να μην μείνει κανένα παιδί εκτός σχολείου. Μετά την δημοσίευση της έρευνας μας που αποκάλυψε ότι το 75% των παιδιών με αναπηρία δεν πηγαίνει σχολείο, παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και πιέζουμε να ακουστούν τα αιτήματά μας.

Παρότι τα σχολεία άνοιξαν πριν από ένα μήνα, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και η κατάσταση χαρακτηρίζεται από γονείς και εκπαιδευτικούς ως τραγική. Πολλά σχολεία υπολειτουργούν λόγω των τεράστιων κενών σε ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, με την πλειονότητα των μαθητών να αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους και να μένουν σπίτι τους. Μόνο στην Αττική τα κενά εκπαιδευτικού προσωπικού για την εκπαίδευση παιδιών με αναπηρίες υπολογίζονται περίπου στα 800, ενώ το ΕΣΠΑ καλύπτει μόλις 7 θέσεις.

Παρά τη δέσμευση του πρώην Υπουργού Παιδείας ότι το μητρώο καταγραφής παιδιών με αναπηρία θα λειτουργούσε τον Σεπτέμβριο, δεν έχουμε ακόμα κανένα νέο. Δεν γνωρίζουμε πόσα είναι τα παιδιά με αναπηρία, που ζουν ή τι εκπαιδευτικές ανάγκες έχουν. Παραμένουν αόρατα! Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο συνεχίζει να σχεδιάζει πολιτικές με ανύπαρκτα στοιχεία, καταδικάζοντας τες σε αποτυχία. Στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Υπουργός Παιδείας έκανε λόγο «για περισσότερα από 150.000 παιδιά με αναπηρία». Πώς προκύπτει αυτό το νούμερο όταν το επίσημο στοιχείο που έχει καταγραφεί είναι μόλις 34.000 παιδιά;

Η ActionAid ζητάει την άμεση καταγραφή όλων των παιδιών με αναπηρία και την άμεση λήψη μέτρων ώστε κανένα παιδί να μην μείνει σπίτι του ενώ θα έπρεπε να είναι σχολείο. Ζητάμε να γίνουν άμεσα διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών στα ειδικά σχολεία και τα τμήματα ένταξης και να καλυφθούν όλα τα παιδιά με αναπηρία που έχουν έγκριση για παράλληλη στήριξη. Τέλος, να υπάρχει ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών με αναπηρία από και προς τα σχολεία τους.

Έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για να παραδώσουμε τις 47.000 υπογραφές πολιτών που στηρίζουν την εκστρατεία και να πιέσουμε για τα αιτήματά μας. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι τη μέρα που όλα τα παιδιά με αναπηρίες θα έχουν πρόσβαση σε δημόσια, δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση.

Τί μπορείς να κάνεις εσύ:

- Διάβασε εδώ τις μαρτυρίες των ανθρώπων για το θέμα των παιδιών με αναπηρία - Στήριξε τις δράσεις μας και βοήθησέ μας να δυναμώσουμε την εκστρατεία μας κάνοντας μια δωρεά