Ινδία: δύο γυναίκες αντιμέτωπες με την κρίση

Ινδία: δύο γυναίκες αντιμέτωπες με την κρίση

Η κατάσταση στην Ινδία είναι κρίσιμη με την πανδημία COVID-19. Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει, οι νεκροί είναι καθημερινά χιλιάδες και οι άνθρωποι που πλήττονται είναι οι πιο ευάλωτοι και οι πιο φτωχοί: άνθρωποι, δηλαδή, σαν την Indira και την Visalakshi, που δουλεύουν σε υπαίθριους πάγκους στους δρόμους του Choolaimedu, στο Δυτικό Chennai.

H 53χρονη Indira πουλάει λαχανικά στον πάγκο της εδώ και 40 χρόνια. Μετά το διαζύγιό της από τον αλκοολικό σύζυγό της, φρόντιζε μόνη της την οικογένειά της. Πάσχει από πόνους στην κοιλιά και χρειάζεται πι για να περπατήσει τα τελευταία 8 χρόνια. Η κόρη της και ο γαμπρός της τη βοηθούν για να μπορέσει να πουλήσει τα λαχανικά της. «Ο πόνος στα πόδια είναι μερικές φορές τόσο αφόρητος που δεν μπορώ να περπατήσω κι αναγκάζομαι να κοιμηθώ μπροστά από τον πάγκο μου», εξηγεί.

Το πρώτο lockdown της Ινδίας έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή της, που μετατράπηκε σε μάχη για την επιβίωση. Ευτυχώς, οι γείτονές της και τοπικές ΜΚΟ τη στήριξαν. Όμως, ο φόβος για το μέλλον με το δεύτερο κύμα στη χώρα της και τα lockdown την έχουν γονατίσει. Δεν θέλει να γίνεται βάρος στην κόρη της, αλλά να είναι ανεξάρτητη. Θα ήθελε να μπορεί να καλύψει μόνη της τις ανάγκες της και τα ιατρικά της έξοδα, να έχει ένα αναπηρικό αμαξίδιο κι ένα καλύτερο μέρος να μένει. Η πανδημία, όμως, την ωθεί πιο βαθιά στη φτώχεια.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και για την 49χρονη Visalakshi. Εδώ και σχεδόν 40 χρόνια σιδέρωνε ρούχα στον πάγκο της. Είχε καταφέρει να έχει σταθερή πελατεία και να βγάζει 400 ρουπίες (4,5 ευρώ) την ημέρα και κάπως τα έφερνε βόλτα. Όμως, όταν ξέσπασε η πανδημία και ήρθαν τα lockdowns, τα πάντα σταμάτησαν. Έχασε τους πελάτες της και το μοναδικό εισόδημά της. Χρωστάει 4 ενοίκια και ο σπιτονοικοκύρης της ζήτησε να φύγει. Είναι διαζευγμένη και ο πρώην σύζυγός της δεν τη στηρίζει. «Έχω χάσει κάθε ελπίδα στη ζωή εξαιτίας αυτού του δεύτερου κύματος», λέει. Όλα τα όνειρά της για ένα καλύτερο σπίτι έσβησαν.

Αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πιο ευάλωτες ομάδες στην Ινδία, μια χώρα με τεράστιες αντιθέσεις και πολλή φτώχεια. Η ActionAid βρίσκεται από την πρώτη στιγμή δίπλα σε ανθρώπους σαν την Indira και την Visalakshi, καλύπτοντας βασικές τους ανάγκες. Στήριξέ τους κι εσύ, κάνοντας μία δωρεά.