Η Καμπότζη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο Wutty

Η Καμπότζη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο Wutty
Χριστιάνα Γαϊτανίδη - Εθελόντρια ActionAid

Όταν ξεκίνησα την έρευνα μου για την αρπάγη γης στην Καμπότζη δεν περίμενα να εξελιχθεί  όπως θα επεκταθώ παρακάτω. Πολύς κόσμος και συμπεριλαμβανομένου και εμού δεν γνωρίζει την αλήθεια γύρω από αυτό το θέμα.

Από την ώρα που θα γεννηθεί ένα παιδάκι στην Καμπότζη, λίγο έως πολύ η ζωή του προδιαγράφεται σύντομη και σκληρή. Σχεδόν το 70% του πληθυσμού ζει με λιγότερο από 2€ την ημέρα και ένα στα τρία παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι λιποβαρή για την ηλικία τους. 

Το παράλογο στην Καμπότζη είναι ότι κατά τα άλλα είναι μια πλούσια χώρα σε ξυλεία, ορυκτά και πετρέλαιο. Τα τελευταία 15 χρόνια όμως, η κυβέρνηση παραχώρησε το 45% του εδάφους της χώρας σε ιδιώτες επενδυτές. Τι συνέβη σε αυτούς τους φυσικούς πόρους και που κατέληξαν τα χρήματα; 

Πολιτικοί και επιχειρηματίες έχουν εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της χώρας για προσωπικό όφελος και για να καλύψουνε τις δικές τους θέσεις εξουσίας. Αντί να αξιοποιούν αυτά τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία για να ξεκινήσει η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, οι πρακτικές τους έχουν δημιουργήσει παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, διαφθορά και συγκρούσεις.

Ένα ξαφνικό κύμα αρπαγής γης έχει συμπαρασύρει τη χώρα, με 2,6 εκατομμύρια εκτάρια γης, περίπου το 14% της συνολικής γης της Καμπότζης να έχει χαθεί από τα χέρια των μικροκαλλιεργητών. Από το 2003, τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τη γη τους, συνήθως χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και χωρίς να λάβουν κάποια αποζημίωση.

Εκείνοι που μιλούν δημόσια ενάντια σε αυτή την αδικία και αντιστέκονται, δέχονται απειλές για τη ζωή τους που κάποιες φορές πραγματοποιούνται, όπως φαίνεται από τη δολοφονία του ακτιβιστή Chut Wutty τον Απρίλιο του 2012. Ο Wutty ήταν πολύ γνωστός ακτιβιστής στην Καμπότζη και ιδρυτής της οργάνωσης Προστασίας Φυσικών Πόρων. Την ημέρα που δολοφονήθηκε, συνόδευε δύο δημοσιογράφους που ερευνούσαν τα περισταστικά αρπαγής γης στην περιοχή. Τον πλησίασε η στρατιωτική αστυνομία και προσπάθησαν να πάρουν το φωτογραφικό υλικό που είχε τραβήξει στην επιτόπια έρευνα, χτυπώντας τον για λίγα λεπτά μέχρι που ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε. Οι αστυνομικοί μετά έφυγαν και τον άφησαν να πεθάνει.

www.actionaid.gr/cambodia

Υπόγραψε την επείγουσα έκκληση για την Καμπότζη και δείξε την αλληλεγγύη σου στους ντόπιους κατοίκους που μάχονται για δικαιοσύνη και προστασία του φυσικού πλούτου και της ζωής τους.