Η «φτηνή» ιδιωτική εκπαίδευση σε Κένυα και Ουγκάντα δεν είναι λύση

Η «φτηνή» ιδιωτική εκπαίδευση σε Κένυα και Ουγκάντα δεν είναι λύση

Περισσότερες από 100 εθνικές και διεθνείς οργανώσεις από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και η ActionAid, δημοσιοποίησαν μια κοινή δήλωση προς τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Kim.

Σε αυτή εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία γιατί η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει την ανάπτυξη μιας πολυεθνικής αλυσίδας κερδοσκοπικών ιδιωτικών δημοτικών σχολείων (χαμηλού κόστους) που στοχεύουν στις φτωχές οικογένειες στην Κένυα και την Ουγκάντα, με το όνομα Bridge International Academies (BIA). Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Kim, επαίνεσε, σε πρόσφατη ομιλία του, τα σχολεία BIA ως μέσο για την ανακούφιση της φτώχειας.

Η κοινή δήλωση αντικατοπτρίζει ένα αυξανόμενο παγκόσμιο κίνημα που αμφισβητεί τις πολιτικές που υποστηρίζουν την ιδιωτική εκπαίδευση στις αναπτυσσόμενες χώρες από οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα. Η δήλωση συνυπογράφηκε από 30 οργανώσεις στην Ουγκάντα και την Κένυα, που είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πολιτική της Παγκόσμιας Τράπεζας και έλαβε την πρόσθετη στήριξη 116 οργανώσεων.

Η αλυσίδα σχολείων ΒΙΑ χρησιμοποιεί πολύ τυποποιημένες μεθόδους διδασκαλίας, ανεκπαίδευτους χαμηλόμισθους εκπαιδευτικούς και επιθετικές στρατηγικές μάρκετινγκ προς τα φτωχά νοικοκυριά, που ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή, ώστε να πουλήσει τις υπηρεσίες του.

Επίσης, παρόλο που προωθείται ως «φτηνή» στην πραγματικότητα δεν είναι. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε ότι «το κόστος ανά μαθητή στις BIA είναι μόνο 6 δολάρια το μήνα». Μια οικογένεια με τρία παιδιά στο δημοτικό στην Κένυα και την Ουγκάντα σημαίνει ότι θα πρέπει να ξοδέψει το ένα τέταρτο του μηνιαίου εισοδήματος του σε δίδακτρα μόνο, όταν οι οικογένειες αυτές δεν καταφέρνουν να έχουν 3 γεύματα την ημέρα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει επενδύσει 10 εκατομμύρια δολάρια στην ΒΙΑ, ενώ από την άλλη, δεν έχει καμία ενεργή ή σχεδιαζόμενη επένδυση στην Κένυα ή την Ουγκάντα για τη δημόσια πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Καλούμε την Παγκόσμια Τράπεζα να σταματήσει να προωθεί και να επενδύει στην Bridge International Academies (BIA) και άλλους ιδιωτικούς φορείς παροχής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και να υποστηρίξουν την ελεύθερη, δημόσια, ποιοτική εκπαίδευση σύμφωνα με τους νόμους που ισχύουν στην Κένυα, την Ουγκάντα και άλλες χώρες.