Η δουλειά της ActionAid για τα δικαιώματα των «ανέγγιχτων» στην Ινδία παίρνει διεθνές βραβείο

Η δουλειά της ActionAid για τα δικαιώματα των «ανέγγιχτων» στην Ινδία παίρνει διεθνές βραβείο

 

Μπορεί στην Ινδία σύμφωνα με τον νόμο να έχουν καταργηθεί οι κάστες, στην πράξη, όμως, εκατομμύρια άνθρωποι υφίστανται παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, διακρίσεις και εξευτελισμό εξαιτίας της ξεπερασμένης αυτής νοοτροπίας. Στα μάτια πολλών συμπολιτών τους, η ζωή τους αξίζει λιγότερο από μιας αγελάδας.

Όμως, οι «ανέγγιχτοι» δεν είναι μόνοι τους. Οργανώσεις και ομάδες πολιτών στη χώρα υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και προσπαθούν να αλλάξουν τις βαθιά ριζωμένες δεισιδαιμονίες αιώνων. Η ActionAid είναι μία από αυτές τις οργανώσεις, καθώς δουλεύουμε συστηματικά με ομάδες ανθρώπων, όπως η φυλή Koraga, η οποία καταπιέζεται και υφίσταται διακρίσεις για αιώνες στην Ινδία, εξαιτίας του παραδοσιακού συστήματος των καστών που διέπει την κοινωνία της χώρας. Σύμφωνα με το παράνομο εδώ και δεκαετίες σύστημα, οι άνθρωποι χωρίζονται σε ανώτερες και κατώτερες κάστες με τις φυλές να βρίσκονται στο χαμηλότερο σκαλοπάτι. Οι Koraga συχνά, αναγκάζονται να δουλεύουν σε συνθήκες σκλαβιάς, ενώ υποφέρουν από εξευτελιστικά έθιμα, όπως το «ajalu», όπου κατά τη διάρκεια ινδουιστικών γιορτών, μέλη υψηλότερων καστών τους υποχρεώνουν να τρώνε τα αποφάγια τους, τα οποία τα αναμειγνύουν με νύχια και τρίχες και άλλα.

«Πριν να μας διανεμηθεί γη, ήμουν παραδουλεύτρα στα σπίτια των υψηλότερων καστών. Μας συμπεριφέρονταν σαν να είμαστε ‘ανέγγιχτοι’. Δουλεύαμε πολλές ώρες και η ζωή ήταν πολύ σκληρή. Τώρα που έχουμε αυτό το χωράφι και χτίσαμε ένα αξιοπρεπές σπίτι, ζούμε με αξιοπρέπεια. Τώρα προσπαθούμε όλοι οι Koraga να αποκτήσουν γη. Νιώθω πολύ περήφανη, γιατί αυτή η γη μου άλλαξε τη ζωή - ξέφυγα από την καταπίεση. Τώρα είμαι αυτάρκης!» λέει η Gowri, που είναι Koraga και ζει με τον σύζυγο και τους 4 γιους της και απέκτησε 4 περίπου στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Η αλλαγή στη ζωή των Koraga και άλλων 9 φυλών που απέκτησαν γη είναι, λοιπόν, μεγάλη. Για τον λόγο αυτό, η δουλειά μας με τους Koraga και άλλες 9 φυλές στο κρατίδιο Karnataka βραβεύτηκε με το χρυσό των βραβείο World Habitat 2019!

Η ActionAid Ινδίας, σε συνεργασία με τις τοπικές οργανώσεις Samagra Grameena Ashrama και Koraga Federation, εξασφάλισε περίπου 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης για τις φυλές και 19.000 άνθρωποι πήραν επιδοτήσεις για να χτίσουν τα σπίτια τους. Η απόκτηση γης και επαρκούς στέγης αποτέλεσε το θεμέλιο για μια νέα ζωή με αξιοπρέπεια. Ταυτόχρονα, το κρατικό πρόγραμμα υγείας και διατροφής βελτίωσε την ποιότητα και την ποσότητα της τροφής των κατοίκων, ενώ τώρα πια περισσότερα παιδιά πηγαίνουν σχολείο. Οι γυναίκες Koraga, που υφίστανται διακρίσεις όχι μόνο εξαιτίας της φυλής τους, αλλά και του φύλου τους, γίνονται ολοένα και πιο αυτόνομες και αποκτούν ηγετικές θέσεις στις κοινότητές τους, με περισσότερες από 1.000 να έχουν γίνει οικονομικά αυτάρκεις.

Η μεγάλη αυτή επιτυχία αναγνωρίστηκε από την οργάνωση World Habitat που, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τους Ανθρώπινους Οικισμούς (UN Habitat), δίνει από το 1985 διεθνή βραβεία σε προγράμματα που σχετίζονται με τη στέγαση.