Η Actionaid καταδικάζει τη σύλληψη και κράτηση του Προέδρου της ActionAid Ουγκάντας

Η Actionaid καταδικάζει τη σύλληψη και κράτηση του Προέδρου της ActionAid Ουγκάντας

Mε λύπη και απογοήτευση η οικογένεια της ActionAid, σε 47 χώρες του κόσμου ενημερώθηκε για την παράνομη και βάναυση σύλληψη του Nicholas Opiyo, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ActionAid Ουγκάντας, την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα της χώρας, Καμπάλα.

Ο  Nicholas Opiyo, είναι δικηγόρος, θαρραλέος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διακεκριμένος ηγέτης στην κοινωνία των πολιτών στην Ουγκάντα αλλά και διεθνώς. Έχει αφιερώσει την προσωπική και επαγγελματική του ζωή στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη και στην επιδίωξη της ειρήνης στη χώρα.

Η σύλληψή του είναι μέρος των κινήσεων που αφορούν στην αυξανόμενη καταστολή της πολυφωνίας και στην επίθεση κατά της κοινωνίας των πολιτών από τις δυνάμεις ασφαλείας της Ουγκάντας, ενόψει των γενικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 14 Ιανουαρίου 2021. Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι από τη χρονική στιγμή αυτής της σύλληψης που έρχεται σε μια περίοδο που ο Nicholas ανέλαβε ηγετικό ρόλο για να σταματήσουν οι διαδοχικές επιθέσεις από κρατικές υπηρεσίες εναντίον οργανώσεων και πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης δέσμευσης λογαριασμών ΜΚΟ από την Αρχή Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών.

Η ActionAid International ενώνει τη φωνή της με την κοινωνία των πολιτών στην Ουγκάντα αλλά και διεθνώς, καταδικάζοντας τον τρόπο της σύλληψής του και απαιτώντας την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή του ή την παραπομπή της υπόθεσής του στο αρμόδιο Δικαστήριο της χώρας.

Υπενθυμίζουμε στις δυνάμεις ασφαλείας και στην κυβέρνηση της Ουγκάντας την υποχρέωσή της να σέβεται και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών και το κράτος δικαίου στη χώρα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην οικογένειά του και σε όλους τους ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα και δεσμευόμαστε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο Nicholas και όσοι συνελήφθησαν θα δικαιωθούν.

Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος της ActionAid στην Ελλάδα, Ηλίας Γαληνός, «καταδικάζουμε απερίφραστα τη στάση των αρχών της Ουγκάντας και ζητούμε την άμεση αποφυλάκιση του προέδρου της ActionAid Ουγκάντα. Ο χώρος της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών που επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση, την εθελοντική προσφορά και τον ακτιβισμό δεν συρρικνώνεται απλά, τώρα πλέον φυλακίζεται. Χωρίς αφορμή, με μόνο λόγο την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Αν μείνουμε απλοί θεατές απέναντι σε αυτή την αδικία και τη φίμωση, τότε την επόμενη φορά θα την υποδεχθούμε στην ‘πόρτα’ μας.»