Η ActionAid καλεί για τη λήψη επείγουσας διεθνούς δράσης για τη Γάζα

ActionAid Palestine

Λωρίδα της Γάζας, Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη – Σε συνέχεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης που έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Λωρίδα της Γάζας και σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 44 Παλαιστινίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων 15 παιδιών, και 360 τραυματιών (με τους μισούς από τους οποίους να είναι γυναίκες και παιδιά), και την επακόλουθη κατάπαυση του πυρός, o Ibrahim Ibraigheth, Διευθυντής της ActionAid Παλαιστίνης αναφέρει:

«Παρά τα καλά νέα για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, φοβόμαστε πως δεν είναι η τελευταία φορά που γίνεται τέτοια ενέργεια. Η βία αυτή έλαβε χώρα εν μέσω αυξανόμενης κλιμάκωσης στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Είναι η στιγμή να τερματιστεί ο αποκλεισμός και να σταματήσουμε να αρνούμαστε στους Παλαιστινίους τα δικαιώματά τους. Για 15 χρόνια, η ισραηλινή κατοχή έχει καταστήσει πρακτικά αδύνατο για τους Παλαιστίνιους να ταξιδεύουν ελεύθερα, εμποδίζοντάς τους να έχουν εύκολη πρόσβαση σε βασικά αγαθά, φάρμακα και ιατρική περίθαλψη, καύσιμα και καθαρό νερό. Τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να βασίζονται σε γεννήτριες όταν δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα.

Η κατάσταση αυτή αυξάνει τον βαθμό της επισιτιστικής ανασφάλειας, προκαλεί βλάβες στις υποδομές και θέτει τη ζωή των κατοίκων της Γάζας σε κίνδυνο.

Η ActionAid Παλαιστίνης διαθέτει προσωπικό στη Λωρίδα της Γάζας που συντονίζεται με άλλες οργανώσεις για την προμήθεια τροφής, βασικών ειδών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, καθώς και για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής στους ανθρώπους των οποίων οι ζωές έχουν καταστραφεί από την πιο πρόσφατη στρατιωτική δράση.

Η ActionAid καλεί την ΕΕ και τα κράτη που έχουν υπογράψει  τη Σύμβαση της Γενεύης των Ηνωμένων Εθνών να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ ώστε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για την προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτοί και άλλοι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να λάβουν επείγουσα δράση για να εγγυηθούν το τέλος των ισραηλινών πολιτικών που έχουν ως αποτέλεσμα την υπερβολική χρήση βίας, τους θανάτους αμάχων και τον παράνομο αποκλεισμό».