Η ΑctionAid και το Youth for Love για ένα σχολείο χωρίς έμφυλη βία

Η πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού και της έμφυλης σχολικής βίας μεταξύ των εφήβων είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ.

Η ΑctionAid με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Youth for Love κατέγραψε τις ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών σε 4 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Βέλγιο) και στη συνέχεια δημιούργησε τη μεθοδολογία και το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με την αναγνώριση, τις αιτίες, τις συνέπειες αλλά και τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας.

Έχοντας στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την πρόληψη και τη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας στο σχολείο, η οργάνωση, η οποία από το 2000 δραστηριοποιείται ενεργά με την εκπαιδευτική κοινότητα, πραγματοποίησε επιμορφωτικές συναντήσεις με εκπαιδευτικούς και εργαστήρια με εφήβους. Τα παιδιά έμαθαν για την έμφυλη βία, τα στερεότυπα και τον εκφοβισμό, ενώ παράλληλα ανέπτυξαν δεξιότητες αναφορικά με τη διαχείριση περιστατικών βίας, την επίλυση συγκρούσεων και άλλα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ActionAid με σκοπό την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των νέων άνω των 15 ετών, δημιούργησε και το διαδικτυακό παιχνίδι “Youth for Love”.  Οι νέοι και οι νέες, παίζοντας το παιχνίδι, κλήθηκαν να γίνουν πρωταγωνιστές  και πρωταγωνίστριες και να κάνουν τις δικές τους επιλογές σε περιστατικά βίας και εκφοβισμού, ανακαλύπτοντας έτσι τη σημασία των σωστών αποφάσεων. Μέχρι σήμερα έχουν παίξει το παιχνίδι πάνω από 9.400 άτομα!  

Οι εκπαιδευτικοί οδηγοί του προγράμματος Youth for Love είναι διαθέσιμοι δωρεάν είτε στην ενότητα «Μάθετε περισσότερα» της ιστοσελίδας του προγράμματος, είτε επικοινωνώντας με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ActionAid στο education.hellas@actionaid.org.

Το πρόγραμμα Youth for Love υλοποιείται σε 4 ευρωπαϊκές χώρες, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία και το Βέλγιο, από την «ActionAid Ελλάς», την ActionAid Ιταλίας και την AFOL Metropolitana, το Centrul Parteneriat pentru Egalitate  και το University College Leuven-Limburg. Για την Ελλάδα το πρόγραμμα συντονίζει η «ActionAid Ελλάς» και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δικαιώματα, Ισότητα, Ιθαγένεια (Rights, Equality and Citizenship) της Ε.Ε.