Γκάμπια: Η ημέρα που η δημοκρατία κέρδισε!

Γκάμπια: Η ημέρα που η δημοκρατία κέρδισε!

Για περισσότερα από 22 χρόνια, η Γκάμπια είχε πρόεδρο τον Yahya Jammeh ο οποίος ήρθε στην εξουσία μέσα από στρατιωτικό πραξικόπημα το 1994. Το 2016, συμφώνησε να πραγματοποιηθούν δημοκρατικές εκλογές θεωρώντας ότι ως κυβερνήτης της χώρας, θα κερδίσει.

Όμως, δεν είχε καμία πρόθεση να λήξει τη θητεία του, αφού κατέστη σαφές ότι είχε χάσει. Για περισσότερο από 1 μήνα, οι άνθρωποι στη Γκάμπια διαμαρτυρήθηκαν και πάλεψαν ώστε να δεχθεί το αποτέλεσμα.

Οι νέοι άνθρωποι από όλη τη χώρα διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στις διαμαρτυρίες. Το ίδιο και οι Activista, η εθελοντική ομάδα νέων της ActionAid στην Γκάμπια, μία από τις πιο δυναμικές στη χώρα, που έπαιξε ενεργό ρόλο κινητοποιώντας όσους περισσότερους νέους ακτιβιστές ήταν δυνατόν μέσα από την οργάνωση και ενδυνάμωσή τους. Αρχίσαν εκστρατεία οδηγώντας ουσιαστικά τον αγώνα για μια πολιτική αλλαγή στη χώρα, χρησιμοποιώντας τις ήδη υπάρχουσες δομές που είχαν δημιουργήσει.

Οι διαδηλώσεις έγιναν στους δρόμους και στα social media, ακόμα και στο WhatsApp, με hashtag #GambiaHasDecided.

Στις 20 Ιανουαρίου, ο Yahya Jammeh άφησε την θέση στον Adama Barrow, που είχε εκλεγεί την 1η Δεκεμβρίου. Ο αγώνας για δημοκρατία έχει μόλις αρχίσει. Και οι Activista θα συνεχίσουν το έργο τους για την Γκάμπια και για μια ισχυρή δημοκρατία.

Τώρα, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται με αίτημα όλοι οι πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης να αφήσουν τα γραφεία τους και να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα που κατηγορούνται ότι διέπραξαν. Οι διαμαρτυρίες έχουν πλέον συνθήματα όπως «Τι χρειαζόμαστε; Δικαιοσύνη!» και « Καμία αμνηστία για τον Jammeh".

Ο διευθυντής της ActionAid Gambia Omar Badji, με ανοιχτή επιστολή προς τον νέο πρόεδρο, ορίζει όσα είναι προτεραιότητα για μια νέα δημοκρατική κοινωνία πολιτών με δικαιοσύνη και διαφάνεια, ζητώντας να συνεργαστεί με την ActionAid ώστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στην Γκάμπια να ακουστούν και να χτίσουμε από κοινού ένα καλύτερο μέλλον αλλά και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις της χώρας σε νερό, τροφή και εκπαίδευση για τους νέους.