Έξι μήνες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό είμαστε ακόμα εκεί.

Έξι μήνες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό είμαστε ακόμα εκεί.

Copyright: ActionAid

Τον Φεβρουάριο κλείνουν 6 μήνες από την καταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό, τον Αύγουστο του 2020, που στοίχισε τη ζωή σε 203 ανθρώπους και τραυμάτισε χιλιάδες. Η έκρηξη έγινε σε αποθήκη στο λιμάνι της πόλης, σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, με αποτέλεσμα χιλιάδες κτίρια να καταστραφούν. Μέχρι σήμερα, περίπου 300.000 άνθρωποι δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ως ActionAid, κινητοποιηθήκαμε αμέσως για να προσφέρουμε βοήθεια. Παρόλες τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία και τα αυστηρά lockdown που επιβάλλονται, συνεχίζουμε την παρέμβασή μας. Έτσι, μέχρι σήμερα έχουμε στηρίξει περισσότερους από 2.600 ανθρώπους.

Συνεργαζόμαστε με τοπικές οργανώσεις που γνωρίζουν τις ανάγκες των κατοίκων και στηρίζουν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους. Δίνουμε έτσι την ευκαιρία στις ίδιες τις κοινότητες να διαμορφώσουν τις λύσεις για να βελτιώσουν τη ζωή τους. Από την πρώτη στιγμή, αρχίσαμε τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, αντισηπτικά, πακέτα υγιεινής και χρήματα), αλλά και την παροχή ψυχολογικής στήριξης σε παιδιά και νέους που έχασαν τα πάντα με τόσο βίαιο τρόπο. Στηρίξαμε, επίσης, γονείς για να μπορέσουν να διαχειριστούν τους φόβους των παιδιών τους και εκπαιδεύσαμε νέους εθελοντές που στη συνέχεια συμμετείχαν στις ομάδες καταγραφής των πληγέντων και των αναγκών τους. Ξεκινήσαμε, τέλος, το δύσκολο έργο της επισκευής κατοικιών που καταστράφηκαν.

Η 25χρονη Maya Abdo AL-Ahad ήταν μια από τους νέους που στηρίξαμε, καθώς είχε υποστεί σοκ. Φίλοι της και μέλη της οικογένειάς της σκοτώθηκαν και το σπίτι και η επιχείρησή της καταστράφηκαν. Είχε ανάγκη για ψυχολογική στήριξη που τη βρήκε στη δωρεάν ψυχοκοινωνική βοήθεια που της παρείχαμε. Έτσι μπόρεσε να διαχειριστεί το σοκ και να αισθανθεί καλύτερα, ενώ της δώσαμε την ευκαιρία να εκπαιδευτεί στην παροχή πρώτων βοηθειών σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε να βοηθήσει κι εκείνη άλλους.

«Μετά την εκπαίδευση, άρχισα να προσφέρω βοήθεια σε ανθρώπους που μπορεί να χρειάζονται στήριξη ακούγοντάς τους και παρηγορώντας τους, κατανοώντας τα προβλήματά τους, αντιμετωπίζοντας τις βασικές ανάγκες τους και προσφέροντας πληροφορίες για υπηρεσίες βοήθειας.»

Η δράση μας στη Βηρυτό συνεχίζεται, καθώς οι ανάγκες εξακολουθούν να είναι μεγάλες.