Εθελοντισμός - ή αλλιώς: Θέλω να είμαι μέρος της λύσης!

Εθελοντισμός - ή αλλιώς: Θέλω να είμαι μέρος της λύσης!

Στην ActionAid σε όλο τον κόσμο, η διαμόρφωση και κινητοποίηση ομάδων εθελοντών σε διάφορα πεδία αποτελεί κομβικό σημείο της δουλειάς μας. Ο βασικός λόγος δεν είναι φυσικά η διασφάλιση της προσφοράς βοήθειας. Πιστεύουμε ακράδαντα και αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας ότι η  ενεργοποίηση των πολιτών φέρνει σε ένα πρώτο επίπεδο τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη αλλαγή μέσα στις κοινωνίες και σε ένα δεύτερο επίπεδο ενδυναμώνει τους ίδιους τους πολίτες που δραστηριοποιούνται και κατ’ επέκταση τις κοινότητές τους.

Μέσα στην πολύ ιδιαίτερη συγκυρία που βιώνει ο κόσμος, είχαμε τη δυνατότητα να δούμε πώς λειτουργεί ο θεσμός του εθελοντισμού και τα αντανακλαστικά που αναπτύσσουν οι εθελοντές μας στις επείγουσες καταστάσεις. Οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό σε πολλές χώρες είναι ακόμα πολύ μεγάλες και τα περισσότερα από τα προγράμματά μας για την προστασία και την ανακούφιση των πολιτών από την πανδημία του COVID-19 υλοποιούνται χάρη στην πολύτιμη συμβολή των εθελοντών. Λαμβάνοντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και με την υποστήριξη σε υλικά και οδηγίες προφύλαξης από το προσωπικό μας, οι εθελοντές διανέμουν προϊόντα υγειονομικής φροντίδας και φαγητό σε ευπαθείς ομάδες, πραγματοποιούν εκστρατείες ενημέρωσης για την πρόληψη του ιού, αλλά και για την προστασία από την ενδοοικογενειακή βία, διακηρύττουν με την παρουσία τους ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες και τον εγκλεισμό, ο κόσμος είναι ανοιχτός και η αλληλεγγύη στο κατώφλι μας.

Στο κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που επικρατεί, οι ιστορίες των εθελοντών είναι η καθεμιά μία ξεχωριστή ιστορία έμπνευσης κι αισιοδοξίας. Ομάδες νέων αναλαμβάνουν δράση, δημιουργούν δίκτυα επικοινωνίας, διεκδικούν δικαιώματα για λογαριασμό εκείνων που είναι ευάλωτοι, βγαίνουν στην πρώτη γραμμή και μέσα από την εθελοντική τους δράση αναπτύσσουν τις δεξιότητες εκείνες, τις ευαισθησίες και τα αντανακλαστικά να ηγηθούν ενός κόσμου δικαιότερου. Η Arwa από την Παλαιστίνη είχε την ευκαιρία ως μέλος των ομάδων νέων να συμμετάσχει στη στήριξη της κοινότητάς της στη Βηθλεέμ: «Ήταν μια ωραία εμπειρία, που μεγάλωσε την όρεξή μου για εθελοντική δουλειά. Με έμαθε πώς να αντιμετωπίζω δύσκολες καταστάσεις με θετική ενέργεια και ισχυρή θέληση. Είχα ακόμη την ευκαιρία να γνωρίσω το προσωπικό και τους εθελοντές της ActionAid, να μπω στη διαδικασία αντιμετώπισης κρίσεων και να συμβάλω στη στήριξη της κοινότητας». Η Barsha από το Νεπάλ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης για τα μέτρα πρόληψης στην κοινότητά της: «Μου αρέσει πολύ να δουλεύω ως εθελόντρια, γιατί μπορώ και βοηθώ τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αναπηρία. Σε δύσκολες στιγμές όπως αυτή, μου δίνει χαρά κι ελπίδα να στηρίζω την κοινότητά μου». Στην Γκάνα, ο Samuel, o Kojo και οι υπόλοιποι νέοι από τις ομάδες Activista συμμετείχαν στη δημιουργία βίντεο για ενημέρωση του κοινού, συμπεριλαμβανομένου και βίντεο στη νοηματική.

Αντίστοιχη κινητοποίηση για στήριξη της κοινότητας επιδεικνύουν και οι γυναίκες από τις ομάδες των προγραμμάτων μας, με όποιο τρόπο μπορεί να συνεισφέρει η καθεμία. Όπως η Sadiya από τη Νιγηρία, η οποία πριν από την κρίση της πανδημίας έφτιαχνε και πουλούσε καλλυντικά και ανέλαβε τώρα να δείχνει στις γυναίκες πώς να φτιάχνουν αντισηπτικά και υγρό σαπούνι. Ή η Laxmi από την Ινδία, η οποία μεταφέρει με το τρίκυκλό της το προσωπικό κι εθελοντές στο κέντρο στήριξης για την πανδημία που έχει δημιουργήσει η ActionAid στην περιοχή της: «Ξέρω ότι οι άνθρωποι που μεταφέρω με το τρίκυκλό μου δεν έχουν κανέναν άλλο τρόπο να μετακινηθούν εξαιτίας της καραντίνας και είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει η δουλειά που κάνουν».

Αναρωτιέται κανείς τι είναι αυτό που κάνει τους εθελοντές να προσφέρουν με αφοσίωση τον χρόνο, τον κόπο, την ενέργεια και το πάθος τους για το κοινό καλό. Η διάθεση για προσφορά πηγάζει από μία προαίρεση, από το «θέλω» του εθελοντή ή από ένα αίσθημα ευθύνης και χρέους απέναντι στην κοινότητα; Μπορεί στο ερώτημα αυτό να μην έχουμε εύκολη την απάντηση, οι εθελοντές, όμως, είναι σίγουρα η απάντηση στο αίτημα για έναν κόσμο πιο δίκαιο. Σε όλα τα μέρη του κόσμου, είναι μέρος της λύσης, είναι οι ενεργοί πολίτες στην πράξη και συνεχίζουν να μας εμπνέουν!