Επίκεντρο: δεύτερη χρονιά ουσιαστικής υποστήριξης στους συνανθρώπους μας

Επίκεντρο: δεύτερη χρονιά ουσιαστικής υποστήριξης στους συνανθρώπους μας

Κατά τη διάρκεια της πρώτης χρονιάς λειτουργίας του Επίκεντρου, που υπήρξε μια  χρονιά ενδυνάμωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων των συμπολιτών μας στην Αθήνα, είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, να αναγνωρίσουμε ανάγκες και να συζητήσουμε για το πώς θα μπορούσε το Επίκεντρο να  τους υποστηρίξει ακόμα πιο αποτελεσματικά. 

Συνεπώς, μελετήσαμε από την αρχή τις προσφερόμενες υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά προγράμματα και προσαρμόσαμε το νέο πρόγραμμα με σκοπό να καλύψει περισσότερες ανάγκες, αλλά και να έχει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη για τους συμμετέχοντες.

Κρατάμε όσα αγαπήθηκαν και φέρνουμε καινούρια εκπαιδευτικά προγράμματα και υπηρεσίες για όλες τις ηλικίες. Για νήπια 3-6 ετών δημιουργήθηκε ένα εργαστήριο μουσικοκινητικής αγωγής, στο οποίο τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη μουσική και τον χορό μέσω του παιχνιδιού. Για τα παιδιά του δημοτικού προσφέρουμε ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση πάνω στην εκπαιδευτική ρομποτική, με εργαστήρια που ξεκινούν από την κατασκευή απλών μηχανών μέχρι και τον προγραμματισμό. Στο εργαστήρι κεραμικής τα παιδιά αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους , δίνοντας μορφή στον πηλό, ενώ στην παιδική μας χορωδία καλλιεργούν το ταλέντο τους στο τραγούδι και τη μουσική. Οι έφηβοι έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν καλλιτεχνικά στο εργαστήριο street performance – θέατρο στον δρόμο, αποκτώντας εμπειρίες πάνω στον αυτοσχεδιασμό, το τραγούδι, τον χορό και τη μουσική. Ταυτόχρονα, η Ψυχοκοινωνική μας υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα να υποστηριχθούν οι έφηβοι με Συμβουλευτική Στήριξη, ενώ η υπηρεσία της Συμβουλευτικής Εύρεσης Εργασίας τους κατατοπίζει πάνω στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και προσφέρει τη σωστή καθοδήγηση. 

Οι ενήλικες συγκροτούν μια πολύ δυνατή ομάδα χορωδίας με αντικείμενο τραγούδια απ’ όλο τον κόσμο, ενώ άτομα άνω των 65 ετών έρχονται στο Επίκεντρο με χαρά για το εργαστήριο έκφρασης με έμφαση στο θέατρο, την κίνηση και τη μουσική. Τέλος, οι ενήλικες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε επίπεδο αρχαρίων ή και πιο προχωρημένων. 

Τέλος, το Επίκεντρο μπαίνει σε μια νέα πορεία με την υλοποίηση εργαστηρίων από συμπολίτες μας που ενδυναμώθηκαν στο ίδιο το Επίκεντρο προς τους ανθρώπους της περιοχής πάνω σε διάφορα αντικείμενα, με θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες πάνω στο προσφυγικό ζήτημα από το Εκπαιδευτικό Τμήμα της ActionAid προς τις εκπαιδευτικές μονάδες της περιοχής και από εθελοντές που ενισχύουν δυναμικά τις δράσεις μας.