Ένας χρόνος πανδημία Covid-19: ένας απολογισμός

Στήριξη ηλικιωμένων στην Κολομβία. (Φωτογραφία: ActionAid)

Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που ο ιός SARS-COV-2 άρχισε να εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα προστασίας που περιόρισαν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα. Μέσα σε αυτόν τον χρόνο, αναγκαστήκαμε  να προσαρμόσουμε τη ζωή και τη δουλειά μας στις νέες συνθήκες με γρήγορα αντανακλαστικά.

Ως ActionAid, ανταποκριθήκαμε άμεσα στις απαιτήσεις της σωστής και έγκυρης ενημέρωσης και καταγράφοντας ανάγκες, αρχίσαμε να παρέχουμε βοήθεια για την πρόληψη και την προστασία από την ασθένεια COVID-19, αλλά και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των lockdowns στις πιο ευάλωτες ομάδες ανθρώπων. Έτσι, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου είχαμε στηρίξει περίπου 21 εκατομμύρια ανθρώπους σε Αφρική, Ασία, Λατινική Αμερική κι Ευρώπη.

 

Εργαζόμενη στην ActionAid ενημερώνει τους κατοίκους σε μια από τις πιο φτωχές περιοχές της Abuja στη Νιγηρία, λίγο πριν τη διανομή τροφίμων. (Φωτογραφία: Etinosa Yvonne/ActionAid)

Ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής και τηρώντας τα μέτρα των τοπικών αρχών,

μεταφέραμε ορθές πληροφορίες για την προστασία από τον ιό, προωθώντας μηνύματα στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και το διαδίκτυο, μοιράζοντας φυλλάδια και ενημερώνοντας σε δημόσιους χώρους με ντουντούκες στις τοπικές γλώσσες για την καλύτερη κατανόηση (από όλους). Επίσης, στήσαμε πρόχειρες βρύσες σε πλατείες, αγορές και προαύλια νοσοκομείων και κλινικών και μοιράσαμε σαπούνια, μάσκες, αντισηπτικά και καθαριστικά. Στηρίξαμε, ακόμη, το ιατρικό προσωπικό με διανομή ειδών προσωπικής προστασίας, καθαριστικά και αντισηπτικά.

Η 14χρονη Zenabu από την Γκάνα μένει με τους γονείς της και τα τρία αδέρφια της στην περιοχή Bono. «Τα πράγματα που μας έδωσε η ActionAid μάς βοήθησαν πολύ, γιατί με τον κορωνοϊό δεν έχουμε πολλά χρήματα και τα αντισηπτικά, για παράδειγμα, θεωρούνται είδος πολυτελείας. Δε θα μπορούσαμε να τα αγοράσουμε μόνοι μας.»

Στους πιο ευάλωτους που έχασαν το εισόδημά τους, μοιράσαμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και επιδόματα. Όπως εξηγεί ο Andrew Mamedu, από την ActionAid της Νιγηρίας, «για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μείνουν ασφαλείς και να μειώσουμε τη διάδοση του κορωνοϊού, πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσουμε την πείνα».

Η οικογένεια της Anjana από το Νεπάλ έλαβε τρόφιμα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που έφερε η πανδημία. (Φωτογραφία: ActionAid, Sabin Shrestha)

Εστιάσαμε, επίσης, στις γυναίκες που ήταν και πάλι αυτές που βίωσαν πιο έντονα τις επιπτώσεις της πανδημίας, καθώς αυξήθηκε σε όλο τον κόσμο η βία εναντίον τους, κυρίως μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Στηρίξαμε, λοιπόν, καταφύγια γυναικών και προσφέραμε ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη.

Έτσι, εδώ κι έναν χρόνο δουλεύουμε για τους πιο ευάλωτους, τα παιδιά, τις γυναίκες και τους άνδρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία. Αυτό, όμως, είναι μόνο η αρχή. Το κλείσιμο της οικονομίας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα έχει τεράστιες επιπτώσεις, κυρίως στις πιο φτωχές οικογένειες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που δεν θα έχουν αρκετή τροφή κάθε μέρα θα αυξηθεί κατά 270 εκ. εξαιτίας της πανδημίας. Η δουλειά μας, λοιπόν, συνεχίζεται για να στηρίξουμε τις ευάλωτες κοινότητες και τους κατοίκους τους, ώστε να βελτιώσουν τη ζωή τους. Βρες περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείς να μας βοηθήσεις εδώ.