Ένας άγγελος στο Νεπάλ

Ένας άγγελος στο Νεπάλ
Άννα Μπότσογλου - Brand & Content Manager

H Purna Kala Shah συμμετείχε σε πρόγραμμα αναδοχής παιδιού. Σήμερα είναι μαμή και έχει δύο κόρες.

Η Purna Kala Shah είναι 54 ετών από το Νεπάλ. Πριν από πολλά χρόνια εκείνη και η αδερφή της συμμετείχαν σε πρόγραμμα αναδοχής  στο σχολείο τους Mahendra Bhawan.

Η οικογένειά της ήταν πολύ φτωχή. Η μητέρα της είχε λέπρα κι έχασε τα δάχτυλά της και στα πόδια και στα χέρια. Ζούσαν με τη μητέρα τους και με τη γιαγιά τους. Δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδά τους για να πάνε σχολείο. Έπλεναν πιάτα για άλλους για να βγάλουν λίγα χρήματα. Κάποτε έτρωγαν, κάποτε πάλι όχι.

"Ήταν 12 όταν άρχισε να συμμετέχει στο πρόγραμμα Αναδοχής. Τότε ήταν σαν υποτροφία. Κι όταν πήγαιναν στο τοπικό νοσοκομείο έβλεπε τους γιατρούς και τις νοσοκόμες στα λευκά και νόμιζε ότι ήταν άγγελοι. Ένιωθε ότι θα μπορούσε να σώσει ζωές, αν κατάφερνε να γίνει σαν κι εκείνους."

Η Purma τα κατάφερε. Εδώ και 26 χρόνια είναι μαμή. Δουλεύει στο τοπικό κέντρο υγείας στο Deudakala. Νιώθει υπεύθυνη για δύο ζωές κάθε φορά, της μητέρας και του παιδιού.

Έχει δύο κόρες. Η πρωτότοκή της είναι νοσοκόμα και η μικρή της σπουδάζει κι αν βρει τα χρήματα θα γίνει γιατρός.

Η Purma πιστεύει ότι η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική. Χωρίς εκπαίδευση είναι σαν να είσαι τυφλός. Θα ήθελε να ευχαριστήσει αυτούς που την υποστήριξαν. Της άνοιξαν τα μάτια.

Η Purma είναι ActionAid.