Ένα χαρούμενο σπίτι για τα κορίτσια του Μπανγκλαντές

Ένα χαρούμενο σπίτι για τα κορίτσια του Μπανγκλαντές

«Αν δεν ήταν τα Happy Homes δεν θα μπορούσα να σπουδάσω, μπορεί και να με κακομεταχειρίζονταν ή να με βίαζαν.» «Θυμάμαι ότι μία μέρα ρώτησα τη μητέρα μου: μαμά, γιατί δεν μπορούμε να φάμε ποτέ ρύζι με κάρυ;» Λόγια παιδιών που βρήκαν ασφάλεια στον ξενώνα για κορίτσια της ActionAid Happy Home στην Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές.

Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να τρώνε επαρκώς και σωστά, να είναι υγιή, να ζουν με ασφάλεια, να πηγαίνουν σχολείο, να μεγαλώνουν χωρίς φόβο και να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Όμως, υπολογίζεται ότι στην Ντάκα ζουν στον δρόμο 250.000 παιδιά. Από τους 21 εκατ. κατοίκους της, 2 εκατ. εκτιμάται ότι είναι άστεγοι ή ζουν σε παράγκες. Οικογένειες που έφτασαν στην πρωτεύουσα, διότι η φτώχεια τούς έσπρωξε. Μαζί τους, παιδιά που ζουν σε άθλιες συνθήκες, διότι οι γονείς τους δεν βρίσκουν σταθερή δουλειά, δουλεύουν μεροκάματο ή ξενοδουλεύουν σε σπίτια από το πρωί ως το βράδυ. Παιδιά που αναγκάζονται κι εκείνα να δουλέψουν ή να ζητιανέψουν, με τα κορίτσια να κινδυνεύουν ιδιαίτερα να πέσουν θύματα trafficking, να δεχτούν βία, να εγκαταλειφθούν.

happy home

Το πρόβλημα είναι μεγάλο κι έτσι ήδη από το 2006 δημιουργήσαμε χώρους φιλοξενίας και δραστηριοτήτων στην πρωτεύουσα, τα Happy Homes. Χάρη σε αυτά, στην αρχή σε 5 ξεχωριστούς χώρους και από το 2016 σε έναν ενιαίο, στην περιοχή Μοχαμαντπούρ περισσότερα από 17.000 κορίτσια έχουν στηριχθεί για να έχουν ένα μέλλον πιο φωτεινό και πιο χαρούμενο. Στο Happy Home, μέχρι και 150 κορίτσια ηλικίας 7 έως 18 ετών έχουν στέγη, ασφάλεια, καλή διατροφή, εκπαίδευση, πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες. Έχουν, επίσης, ψυχοκοινωνική στήριξη και κάνουν μια σειρά από δραστηριότητες, που δύσκολα θα είχαν την ευκαιρία να κάνουν, όπως χορό, τραγούδι, καλλιτεχνικά και χρήση υπολογιστών. Ετοιμάζονται για το μέλλον είτε με επαγγελματικές εκπαιδεύσεις είτε με στήριξη για να δώσουν εξετάσεις και να εγγραφούν στο πανεπιστήμιο. 

Ταυτόχρονα, κοινωνικοί λειτουργοί προσεγγίζουν κορίτσια και τις οικογένειές τους στους δρόμους της Ντάκα και προσφέρουν ψυχοκοινωνική στήριξη κι έτσι πολλά παιδιά συμμετέχουν σε δραστηριότητες του χώρου, χωρίς να μένουν μόνιμα εκεί. Τα κορίτσια αυτά αποκτούν με αυτόν τον τρόπο κι άλλα ερεθίσματα και μια στήριξη ώστε να προχωρήσουν στη ζωή τους. Βρίσκουν έτσι την ελπίδα και τη χαρά που κάθε παιδί θα έπρεπε να έχει στη ζωή του.

Τα κορίτσια αυτά δεν είναι μόνα τους. Έχουν την οικογένειά τους, έχουν τους φίλους τους κι έχουν τα προγράμματά μας που προσφέρουν ένα φωτεινό μέλλον. Κι έχουν κι εσένα. Στήριξε κι εσύ το μέλλον αυτό. Πρόσφερε ελπίδα, μέσω του προγράμματος Happy Home.

Photo Credits: © ActionAid