Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν εν μέσω πανδημίας

Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια καταστράφηκαν εν μέσω πανδημίας

Από τις 16 ως τις 21 Μαΐου o κυκλώνας Amphan χτύπησε τον Κόλπο της Βεγγάλης καταστρέφοντας σπίτια, υποδομές και καλλιέργειες και σκοτώνοντας τουλάχιστον 112 ανθρώπους. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε Ινδία και Μπανγκλαντές εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να καταφύγουν σε ασφαλείς χώρους. Στις 3 Ιουνίου, η δυτική, αυτή τη φορά, Ινδία βίωσε τον κυκλώνα Nisarga που το πέρασμά του άφησε πίσω του σχεδόν μισό εκατομμύριο κατεστραμμένα σπίτια. Ταυτόχρονα, οι αρχές των χωρών προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων εντείνονται εξαιτίας της πανδημίας. Στις περιοχές που χτυπήθηκαν, τα lock-down και οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης που επέβαλε ο κορωνοϊός έχουν ήδη οδηγήσει πολλές φτωχές οικογένειες στην απελπισία, ως αποτέλεσμα της αύξησης της ανεργίας. Χιλιάδες εργάτες γης και οικογένειες που ζουν από το μεροκάματο έχουν μείνει χωρίς εισόδημα εδώ κι έναν μήνα. Οι καταστροφές από τους ανέμους και τις βροχοπτώσεις προστίθενται σε μια ήδη οριακή κατάσταση και είναι, όπως πάντα, οι πιο φτωχοί αυτοί που τη βιώνουν χειρότερα.

Πώς βοηθάει η ActionAid

Τόσο στην Ινδία όσο και στο Μπανγκλαντές, η δράση μας επικεντρώνεται στη στήριξη των πιο ευάλωτων ανθρώπων: νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες που βιώνουν βία στο σπίτι τους, άτομα με αναπηρία. Στο Μπανγκλαντές, οι περιοχές που καταστράφηκαν είχαν χτυπηθεί ξανά από κυκλώνες τον Μάιο και τον Νοέμβριο του 2019. Στις περιοχές δράσης μας Patharghata και Kalapara διανέμουμε πακέτα προσωπικής υγιεινής και απολύμανσης για την προστασία από τον SARS-CoV-2, τρόφιμα και voucher για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε οικογένειες που δεν έχουν επαρκείς εγκαταστάσεις για καθαρό νερό και τουαλέτες. Στην Ινδία, συνεχίζοντας την παρέμβασή μας για την πανδημία, σκοπεύουμε να διανείμουμε τρόφιμα, πακέτα προσωπικής υγιεινής, μάσκες προσώπου, ταμπλέτες για απολύμανση του νερού, μπουκάλια και είδη για κατασκευή πρόχειρων καταλυμάτων. Στη Δυτική Βεγγάλη, θα στηρίξουμε και τους ευάλωτους αγρότες με σπόρους, δενδρύλλια και χρήματα για αγορά ζώων.  

Οι φυσικές καταστροφές που προκαλεί η αλλαγή του κλίματος και η πανδημία μαζί με την οικονομική κρίση που την ακολουθεί είναι ένας συνδυασμός που σκοτώνει. Η ελπίδα για πιο ανθεκτικές κοινότητες και ανθρώπους που να ζουν με αξιοπρέπεια βρίσκεται στη στήριξη των πιο ευάλωτων και κυρίως σε αποφάσεις των αρχών που θα μειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες και θα ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο των πιο ευάλωτων οικονομικά ανθρώπων.