Εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από την ξηρασία στη νότια Αφρική

Εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από την ξηρασία στη νότια Αφρική

 

«Τις περισσότερες φορές τρώμε μόνο το μεσημέρι. Τα παιδιά μου κλαίνε γιατί πεινάνε,» λέει η Patricia Musweu από τη Ζάμπια απελπισμένη. Φωτογράφος: David Mwanamambo/ActionAid. 

Η κατάσταση στις νότιες χώρες της Αφρικής είναι εδώ και μήνες δραματική, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 35 χρόνια. Σχεδόν 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, τη Ζάμπια και τη Ζιμπάμπουε αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων και πείνα. Το χειρότερο είναι ότι αναμένεται ο αριθμός τους να αυξηθεί στα 45 εκατομμύρια, τους επόμενους μήνες.

Όμως, παρόλο που εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού, η επείγουσα αυτή κατάσταση δεν καλύπτεται από τα ΜΜΕ. Στην ActionAid δουλεύουμε και στις 4 αυτές χώρες και γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι εκεί.

Η πείνα οδηγεί τους ανθρώπους σε ακραίες συμπεριφορές  και τα κορίτσια και οι γυναίκες γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτες. Υπάρχουν αναφορές για εκπόρνευση με αντάλλαγμα τρόφιμα και για επιθέσεις και βιασμούς από στρατιώτες και εμπόρους στα σύνορα της Μοζαμβίκης με το Μαλάουι κατά γυναικών που πέρασαν τα σύνορα για να βρουν τροφή.

Φωτογράφος: Takaitei Bote/ActionAid 

Η 39χρονη Nelia Binda Bvuma από την περιοχή Makoni της Ζιμπάμπουε μεγαλώνει μόνη της τα δύο παιδιά της. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Λέει ότι δεν έχει  φάει κανονικό φαγητό εδώ και δύο χρόνια. Τρώει κυρίως άγρια φρούτα και καρπούς που κανονικά τα δίνουν στα ζώα τους. Όμως οι σοδιές της ξεραίνονται. «Το δέρμα μου έχει ξεραθεί και ξεφλουδίζει και φοβάμαι ότι είναι από την έλλειψη φαγητού και από τα άγρια φρούτα,» εξηγεί. Η Nelia και τα παιδιά της έλαβαν τρόφιμα από την ActionAid.

Τι κάνουμε

Έχουμε ήδη ξεκινήσει να διανέμουμε τρόφιμα και ταμπλέτες καθαρισμού νερού, αλλά και προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως πακέτα υγιεινής. Στηρίζουμε, επίσης, ασφαλείς χώρους για γυναίκες και κορίτσια. Όμως, κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση χειροτερεύει.

«Τρώγαμε μόνο μια φορά την ημέρα και τώρα με το καλαμπόκι που πήραμε θα τρώμε δύο, και μεσημέρι και βράδυ», λέει η  Rumbidzai Muchemwa από τη Ζιμπάμπουε. Φωτογράφος: Cynthia Matonhodze/ActionAid

Για παράδειγμα, στη Ζιμπάμπουε έχουμε ήδη ξεκινήσει προγράμματα σίτισης σε 6 κοινότητές μας, όπως το Μακόνι, όπου υλοποιούμε πρόγραμμα του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ κι έχουμε ήδη διανείμει τρόφιμα σε περισσότερους από 49.000 ανθρώπους. Όμως, γνωρίζουμε ήδη ότι περισσότεροι από 109.000 άνθρωποι χρειάζονται επείγουσα βοήθεια.

Διανομή τροφίμων (καλαμπόκι, φασόλια, φυτικό λάδι) κάνουμε και στη Ζάμπια, στην περιοχή Ναλόλο, αλλά οι ανάγκες είναι τεράστιες και θα θέλαμε να μπορέσουμε να στηρίξουμε συνολικά 170.000 ανθρώπους.

Στη Μοζαμβίκη συνεχίζουμε να στηρίζουμε περίπου 15.000 ανθρώπους που επλήγησαν πέρσι από τους κυκλώνες Ιντάι και Κένεθ, όμως η μειωμένη παραγωγή εξαιτίας της ξηρασίας δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε τρόφιμα και ήδη 67.500 παιδιά χρειάζονται ιατρική βοήθεια εξαιτίας του υποσιτισμού. Στο Μαλάουι, θέλουμε να διανείμουμε τρόφιμα σε 12.500 ανθρώπους και θέλουμε να στηρίξουμε συνολικά 75.000 τους επόμενους μήνες.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ

Θέλουμε και στις 4 χώρες να στηρίξουμε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούμε, δίνοντας έμφαση στις γυναίκες και τα παιδιά. Η δική σου βοήθεια είναι εξαιρετικά σημαντική.

Στο Μαλάουι, 35 ευρώ αρκούν για τα τρόφιμα μιας 5μελούς οικογένειας για 2 εβδομάδες. Θα μπορέσουμε να αγοράσουμε 50 κιλά καλαμποκάλευρο, 6 πακέτα σόγιας και 2 λίτρα φυτικού λαδιού.

Με 50 ευρώ μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μιας 6μελούς οικογένειας για ένα μήνα σε καλαμπόκι (25 κιλά), φασόλια (10 κιλά) και φυτικό λάδι (750 ml), στη Ζάμπια.

Κάθε συνεισφορά είναι σημαντική και κάθε ευρώ μετράει στις δύσκολες ώρες που περνούν οι άνθρωποι στη νότια Αφρική. 

Κάνε τώρα μία δωρεά!