Εγγραφή της ΑctionAid στο μητρώο του υπουργείου Mετανάστευσης και Ασύλου

Η ΑctionAid έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση της εγγραφής της στο μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και αυτή τη στιγμή προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση και του δεύτερου σταδίου της εγγραφής της.

Υπενθυμίζεται ότι η ActionAid ως οργάνωση που μάχεται κατά της φτώχειας και της αδικίας με μακροχρόνια εμπειρία στην αντιμετώπιση των πιο σοβαρών καταστροφών και ανθρωπιστικών κρίσεων του πλανήτη ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στην προσφυγική κρίση.

Με την υποστήριξη της διεθνούς ομάδας Emergency της ActionAid International το ελληνικό γραφείο ξεκίνησε πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λέσβο τον Σεπτέμβριο του 2015 και συγκεκριμένα στα τότε κέντρα φιλοξενίας της Μόριας, του Καρά Τεπέ και στη συνέχεια στο Cartias Shelter. Mετά τη συμφωνία Τουρκίας – Ευρώπης που άλλαξε τα δεδομένα, η δράση μας επεκτάθηκε στην Αττική, στις δομές φιλοξενίας του Σχιστού και του Σκαραμαγκά.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της ανταπόκρισής μας 82.000 πρόσφυγες έλαβαν πληροφόρηση στη γλώσσα τους από τους διερμηνείς και τους πολιτισμικούς διαμεσολαβητές μας. 12.778 γυναίκες επισκέφθηκαν τα Κέντρα Ημέρας της ActionAid. 10.749 πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης διανεμήθηκαν σε γυναίκες πρόσφυγες και 11.205 είδη διανεμήθηκαν για την αντιμετώπιση του κρύου. Πραγματοποιήσαμε 3.803 συνεδρίες ψυχοκοινωνικής στήριξης προσφύγων από ψυχολόγους κι κοινωνικούς λειτουργούς της ActionAid και 3.841 περιστατικά εκ των οποίων 2.929 ευάλωτες περιπτώσεις παραπέμφθηκαν σε άλλες οργανώσεις και υπηρεσίες. Επίσης, 2.096 γυναίκες έλαβαν μέρος στις δραστηριότητές ενδυνάμωσης που πραγματοποιούσαμε στα Κέντρα Ημέρας. Τέλος, 137.116 άνθρωποι παρακολούθησαν το βίντεό μας «Μια προσφυγική ιστορία που σε εκπλήξει» στο Youtube, 4.362 ανταποκρίθηκαν στις έκτακτες εκκλήσεις μας τον Σεπτέμβριο του 2015 και τον Μάιο του 2016 και 5.308 υπέγραψαν την εκστρατεία μας για την επανένωση των οικογενειών.

Το πρόγραμμα από τον Σεπτέμβριο του 2015  έως και το τέλος του Δεκεμβρίου 2016 σε Λέσβο και Αττική κόστισε 1.581.254,56 ευρώ. Από αυτά τα 938.419,27 ευρώ δόθηκαν από το Department for International Development (DFID) της Αγγλικής κυβέρνησης. Τα 449.292,96 ευρώ από την ανταπόκριση των υποστηρικτών μας στις εκκλήσεις της ActionAid Ελλάδος και ActionAid Μεγάλης Βρετανίας. Τα 137.799,80 ευρώ από το ιδιωτικό Ελβετικό ίδρυμα Lombard Foundation και τα 55.742,53 ευρώ από το United Nations Population Fund (UNFPA) των Ηνωμένων Εθνών. Επιπλέον, για την άσκηση θεσμικής πίεσης λάβαμε από τη Διεθνή Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam το ποσό των 38.700 ευρώ.

Σήμερα, η ActionAid υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ένταξη των προσφυγικών και μεταναστευτικών πληθυσμών στην ελληνική κοινωνία στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Επιπλέον παρέχει μαθήματα ελληνικής γλώσσας στο Επίκεντρο ενώ συμμετέχει ενεργά σε ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών και είναι σε διάλογο με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πληθυσμών αυτών.