Εδώ και τρία χρόνια οι μαθητές περπατάνε για το κλίμα, την ειρήνη και την πόλη τους!

Εδώ και τρία χρόνια οι μαθητές περπατάνε για το κλίμα, την ειρήνη και την πόλη τους!

Πόσο ενημερωμένοι είμαστε σχετικά με τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά σε σχέση με αυτούς;

Με μία πρώτη σκέψη μπορεί να πει κανείς ότι είναι αρκετά δύσκολο, όμως η πραγματικότητα μας εκπλήσσει ευχάριστα!

Τα παιδιά και οι νέοι έχουν όρεξη, ιδέες, προτάσεις και διάθεση για δράση, κάτι που είδαμε και από τη  μεγάλη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών οκτώ διαφορετικών Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Φυλής. Μέσω του προγράμματος Walk the Global Walk που υλοποιείται από το σχολικό έτος 2018-19 έως και σήμερα, τα παιδιά σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και να αναλάβουν δράση αναφορικά με τον Στόχο 11 (Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες), τον στόχο 13 (Δράση για το Κλίμα) και τον στόχο 16 (Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί).

Τι σημαίνει, όμως αυτό; Τα παιδιά έγιναν οι ίδιοι πρωταγωνιστές, συνομίλησαν με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνεργάστηκαν μεταξύ τους και με νέους και νέες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δημιούργησαν δύο μανιφέστο, το Μανιφέστο Νέων για τον Στόχο 11 και το Μανιφέστο Νέων για τον Στόχο 13, κάνοντας προτάσεις για το πώς μπορεί να γίνει η πόλη τους πιο βιώσιμη, καθώς και για το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή. Παράλληλα κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οργάνωσαν εκδηλώσεις στα σχολεία τους,  κινητοποιώντας τους συμμαθητές τους και μοιράστηκαν τα μηνύματά τους στα κοινωνικά δίκτυα. Όταν λέμε, λοιπόν, «νέοι ηγέτες», εννοούμε αυτά τα παιδιά που πραγματικά θέλουν να έχουν λόγο και να μπορούν να διαμορφώσουν ένα καλύτερο μέλλον για εκείνα και για όλους τους ανθρώπους.

Τα τελευταία τρία χρόνια, χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες από 11 χώρες της Ευρώπης - Ιταλία, Γαλλία, Κροατία, Κύπρο, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη και Αλβανία - έκαναν το δικό τους ταξίδι και, περπάτησαν μαζί, ζητώντας βιώσιμες πόλεις, κλιματική δικαιοσύνη και έναν πιο δίκαιο και ειρηνικό κόσμο, για τους ίδιους, τις κοινότητές τους και ολόκληρο τον πλανήτη. Μπορείτε να τους ακούσετε στο σχετικό video.  

Φέτος 250 μαθητές και μαθήτριες από Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Φυλής, πιστοί στο ραντεβού τους, περπάτησαν για την ειρήνη, το κλίμα και την πόλη τους από το σχολείο στο δημαρχείο, φωτογράφισαν τη δράση τους και έστειλαν τα δικά τους μηνύματα για τον πλανήτη! Μερικά από αυτά είναι ότι θέλουν να ζουν σε έναν κόσμο γεμάτο ειρήνη, ηθική και δικαιοσύνη, όπου θα μπορούν να ζουν πραγματικά και όχι απλά να επιβιώνουν, ότι αν αλλάξουμε συνήθειες θα κερδίσουμε τη ζωή μας, και ότι τελικά δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των άνισων.

Η αλλαγή σίγουρα ξεκινάει από τα παιδιά και γι’ αυτό μπορούμε να είμαστε σίγουροι!

Το Walk the Global Walk πραγματοποιείται σε 11 ευρωπαϊκές χώρες. Χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης DEAR – Development Education and Awareness Raising.