Δουλεύοντας για έναν πιο δίκαιο κόσμο

Δουλεύοντας για έναν πιο δίκαιο κόσμο

Πώς θα ήταν ο κόσμος μας, αν ήταν δικαιότερος; Οι γυναίκες και τα κορίτσια θα είχαν πραγματική ισότητα και δεν θα κινδύνευαν περισσότερο εξαιτίας του φύλου τους. Οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου θα έπαιρναν δραστικά μέτρα για να μετριάσουν την κλιματική αλλαγή και να μειώσουν τις επιπτώσεις της, προστατεύοντας του πιο ευάλωτους. Ο υποσιτισμός θα αποτελούσε παρελθόν. Και τελικά η δράση οργανώσεων όπως η ActionAid δεν θα ήταν απαραίτητη στην Αφρική ή όπου αλλού στον κόσμο. Προωθώντας το όραμά μας, λοιπόν, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δημοσιεύουμε άρθρα και posts στα social media με τίτλους εμπνευσμένους από ένα μέλλον που θέλουμε να γίνει πραγματικότητα.  Όμως, για να το πετύχουμε, χρειάζεται δουλειά, χρόνος και η στήριξη των υποστηρικτών μας.

Phase 1 ACTION AID POST FAKENEWS 12

Έτσι, η δουλειά μας συνεχίζεται σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο, διότι οι ανισότητες εξακολουθούν να υπάρχουν και οι ανάγκες είναι πραγματικές και επιτακτικές. Και φυσικά, ο COVID-19 επιδείνωσε πολύ την κατάσταση. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 270 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο κινδυνεύουν από λιμό. Ο αριθμός τους διπλασιάστηκε, εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Phase 1 ACTION AID POST FAKENEWS 02

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι γυναίκες, οι εκτοπισμένοι και οι άνθρωποι που εργάζονται στον ανεπίσημο τομέα της οικονομίας, ενώ ήδη 47 εκατομμύρια γυναίκες επιπλέον υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας μέσα στο 2021. Την ίδια στιγμή, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν αναφορές για αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών, καθώς οι συνθήκες εγκλεισμού τις θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο, ενώ αναμένεται αύξηση στους παιδικούς γάμους, ιδιαίτερα κοριτσιών, και αύξηση της παιδικής εργασίας και της εγκατάλειψης του σχολείου.  

Phase 1 ACTION AID POST FAKENEWS 06

Οι περιοχές που ήδη αντιμετώπιζαν έντονα προβλήματα είναι, όπως πάντα, αυτές που θα βιώσουν πιο σκληρά το χτύπημα της πανδημίας. Η κλιματική κρίση και οι εμπόλεμες συρράξεις, που προϋπήρχαν της πανδημίας, είναι, φυσικά, δύο επιπλέον παράγοντες που γιγαντώνουν τα προβλήματα. 

Phase 1 ACTION AID POST FAKENEWS 07

Όμως, υπάρχει ελπίδα. Όσο αληθινά είναι τα προβλήματα, τόσο πραγματικές είναι και οι λύσεις τους. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος μας αντιμετώπισε κρίσεις. Γνωρίζουμε ήδη ότι με την κατάλληλη στήριξη, οι άνθρωποι μπορούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και να την κάνουν και καλύτερη από πριν. Αναγνωρίζουμε ότι οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες βρίσκονται στη ρίζα της φτώχειας. Κι έχουμε δει ξανά και ξανά στη δουλειά μας, πώς όταν συνεργάζεσαι με τους κατοίκους των πιο φτωχών περιοχών, όταν αποκτούν τις γνώσεις και όταν τους δοθεί ο χώρος για να μπορέσουν να δουλέψουν για τις αλλαγές, τότε το βιοτικό επίπεδο ανεβαίνει, μειώνονται οι ανισότητες, και οι ελπίδες και τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.

Phase 1 ACTION AID POST FAKENEWS 04

Αυτός είναι ο λόγος, εξάλλου, που οι παρεμβάσεις και τα προγράμματά μας διαρκούν χρόνια στις κοινότητες που στηρίζουμε. Ταυτόχρονα, όμως, είναι και ο λόγος που αποχωρούμε από κοινότητες, όταν πλέον οι κάτοικοι των περιοχών δράσης μας δεν μας χρειάζονται πια. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τη δράση μας, αντιμετωπίζοντας τις αιτίες που προκαλούν τη φτώχεια. Στηρίζουμε τις γυναίκες, ανταποκρινόμαστε στην κλιματική κρίση, συμβάλλουμε στην ένταξη μεταναστών και προσφύγων, ενισχύουμε την εκπαίδευση, κινητοποιούμε τους νέους, δημιουργούμε ανθεκτικές κοινότητες. Κι όλα αυτά τα πετυχαίνουμε, χάρη στους υποστηρικτές μας.

Phase 1 ACTION AID POST FAKENEWS 09

Μάθε περισσότερα στο Real Change | ActionAid.