Δημόσια υγεία και ιδιωτικό κέρδος: Μια σύγχρονη αντιπαράθεση στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Με αφορμή την κοινή δήλωση που έδωσαν στη δημοσιότητα στις 10 Φεβρουαρίου 2021 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF, με τίτλο «Στον αγώνα εμβολιασμού κατά της COVID-19, ή θα βγούμε όλοι κερδισμένοι ή θα βγούμε όλοι χαμένοι», η ActionAid απευθύνει έκκληση στις πλούσιες χώρες και τις φαρμακευτικές εταιρείες να πάψουν να μπλοκάρουν την παραγωγή και την πώληση γενόσημων εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

Αυτή τη στιγμή, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ήδη πωλήσει σχεδόν το 70% των δόσεων εμβολίων που προβλέπονταν για το 2021 σε λίγες μόνο πλούσιες χώρες. Αν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, οι κάτοικοι των φτωχότερων περιοχών του πλανήτη δεν θα μπορέσουν να γλιτώσουν από τον εφιάλτη του κορωνοϊού. Χρειαζόμαστε περισσότερα εμβόλια και τα χρειαζόμαστε γρήγορα και σε χαμηλότερο κόστος.

Αυτό επί της ουσίας σημαίνει ότι δεν πρέπει να δοθούν διπλώματα ευρεσιτεχνίας – γνωστά και ως πατέντες – στις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν παρασκευάσει εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι φαρμακευτικές αυτές εταιρείες θα κατοχυρώσουν το αποκλειστικό δικαίωμα και την άδεια για την παραγωγή και την πώληση των εμβολίων κατά της COVID-19, διατηρώντας έτσι μονοπώλιο στην αγορά κι εμποδίζοντας την παραγωγή γενόσημων εμβολίων, που θα μπορούσαν να διατεθούν σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Γενική Γραμματέας της ActionAid International, Julia Sanchez: «Οι πλούσιες χώρες συσσωρεύουν εμβόλια, όμως αυτό δεν πρόκειται να σταματήσει τον κορωνοϊό. Μιλάμε για μια πανδημία, που δεν γνωρίζει σύνορα. Οι πατέντες στις φαρμακευτικές εταιρείες εμποδίζουν την παραγωγή γενόσημων εμβολίων. Η πρόσβαση, όμως, στις υπηρεσίες υγείας δεν πρέπει να καθορίζεται από τα χρήματα και το κέρδος.»

Ήδη η Νότιος Αφρική και η Ινδία ζητούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε σχέση με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ενώ αντιτάσσονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Ελβετία. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα εμβόλιο που θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες, σε όλες τις χώρες και θα διατίθεται δωρεάν. Η δημόσια υγεία είναι προτεραιότητα και μόνον έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.