Δήλωση της ActionAid για το έργο μας στη Λέσβο μετά τη συμφωνία της Τουρκίας στην ΕΕ

Δήλωση της ActionAid για το έργο μας στη Λέσβο μετά τη συμφωνία της Τουρκίας στην ΕΕ

Η ActionAid πιστεύει ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την επιστροφή των προσφύγων αποτελεί ένα επαίσχυντο πολιτικό παζάρι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανθρώπων και κινδυνεύει να παραβιάσει τόσο το δίκαιο της ΕΕ όσο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Η συμφωνία είναι άδικη και απάνθρωπη και μετατρέπει τις εγκαταστάσεις υποδοχής όπου έχουμε εργαστεί σε κέντρα κράτησης.

Μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στις 18 Μαρτίου για την επιστροφή των προσφύγων, πήραμε την δύσκολη απόφαση να αναστείλουμε προς το παρόν τη δράση μας στο κέντρο καταγραφής στη Μόρια της Λέσβου. Στην παρούσα φάση θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στήριξη, προστασία και ανεξάρτητη ενημέρωση στις γυναίκες και στα παιδιά που βρίσκονται στη Μόρια. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε μέσα σε ένα στρατόπεδο κράτησης όπου οι άνθρωποι κρατούνται παρά τη θέλησή τους απλά γιατί αναζήτησαν καταφύγιο στην Ευρώπη. Βρισκόμαστε όμως έξω από το κέντρο της Μόριας και συνεχίζουμε να παρέχουμε πληροφορίες στους πρόσφυγες και να επιβλέπουμε την κατάσταση 

Συνεχίζουμε το έργο μας στο Καρά Τεπέ εφόσον οι άνθρωποι που μένουν εκεί είναι σε θέση να έρχονται και να φεύγουν ελεύθερα.