Βοηθήστε να ενωθούν οικογένειες προσφύγων:Υπογράψτε την έκκληση της ActionAid

Βοηθήστε να ενωθούν οικογένειες προσφύγων:Υπογράψτε την έκκληση της ActionAid

Δημοσιεύουμε σήμερα την έκθεση «Ζώντας χωριστά: Οι προκλήσεις των προγραμμάτων οικογενειακής επανένωσης και μετεγκατάστασης για τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα»  και καλούμε τους πολίτες να ενώσουν τη φωνή τους με των προσφύγων υπογράφοντας την έκκληση στο www.actionaid.gr/familiestogether για να επιταχυνθούν και να βελτιωθούν τα προγράμματα οικογενειακής επανένωσης και επανεγκατάστασης.

Η έκθεση  δείχνει ότι οικογένειες προσφύγων μένουν χωρισμένες, καθώς μέλη τους βρίσκονται σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας των ευρωπαϊκών πολιτικών και των αργών ρυθμών διεκπεραίωσης των αιτήσεών τους από την Ελλάδα και τις ευρωπαϊκές χώρες. Η έκκληση της ActionAid καλεί τους πολίτες να υπογράψουν την έκκληση για να πιέσουν την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση να πάρουν κάθε μέτρο ώστε να μην μένουν οικογένειες χωρισμένες για μήνες ή ακόμα και χρόνια και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 5600 πρόσφυγες περιμένουν στην Ελλάδα να αγκαλιάσουν ξανά το ανήλικο παιδί τους ή ανήλικα παιδιά να σμίξουν με τις οικογένειές τους, καθώς μόνο 283 άνθρωποι έχουν από την αρχή του χρόνου ενωθεί με την οικογένειά τους σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες κρατώντας χιλιάδες ανθρώπους σε αγωνία για μήνες εξαιτίας της έλλειψης πληροφόρησης.

«Έχω κουραστεί. Είμαι εδώ 7 μήνες με τις δύο κόρες μου 21 και 11 χρονών. Ο άντρας μου, ο 16χρονος γιος μου και η 10χρονη κόρη μου είναι στην Γερμανία. Φύγαμε από το Χαλέπι για ένα καλύτερο μέλλον και δεν το έχουμε βρει ακόμα. Έχουμε την κάρτα του αιτούντος άσυλο και κάναμε αίτημα για οικογενειακή επανένωση. Πήγαμε σε δύο ραντεβού. Το τελευταίο ήταν πριν από 3 μήνες. Δεν ξέρω πόσον καιρό θα κρατήσει αυτή η κατάσταση αλλά δεν αντέχω άλλο. Πριν δύο μέρες σκεφτόμουν να πέσω στην θάλασσα να πνιγώ» αναφέρει μια 50χρονη Σύρια στο κέντρο φιλοξενίας Σκαραμαγκά.

Επιπλέον, χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν μια απάντηση για το αίτημα μετεγκατάστασής τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Με τους ρυθμούς που εξετάζονται τα αιτήματα θα χρειαστούν 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το πρόγραμμα απευθύνεται μόνο στους πρόσφυγες που έφτασαν στην Ελλάδα πριν αρχίσει να ισχύει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας το Μάρτιο 2016, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα για πολλούς μήνες. Περαιτέρω, κάνει διακρίσεις ανάμεσα στους πρόσφυγες ανάλογα με την εθνικότητά τους ενισχύοντας το αίσθημα της αδικίας που έχει εμπεδωθεί ανάμεσα στους πρόσφυγες. Τέλος, η απόφαση για τη μετεγκατάσταση προσφύγων δεν συνυπολογίζει συχνά σε ποια ευρωπαϊκή χώρα βρίσκεται ήδη η οικογένεια του αιτούντα.

«Υποτίθεται ότι όλος ο κόσμος πρέπει να δέχεται και να καλωσορίζει όλους τους πρόσφυγες. Όμως, φαίνεται ότι υπάρχει μια γραμμή μεταξύ των αραβόφωνων και των φαρσόφωνων. Δεν ξέρω ποιος το αποφασίζει, αλλά φαίνεται ότι οι αραβόφωνοι είναι πρώτοι στη σειρά και οι φαρσόφωνοι στο τέλος. Έπρεπε να τα παρατήσουμε όλα για να γλυτώσουμε. Το γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί που έφυγαν από τις χώρες τους για οικονομικούς λόγους. Όμως και εμείς είμαστε πρόσφυγες. Δεν επιλέξαμε να φύγουμε» λέει ένας 30χρονος Αφγανός στο κέντρο φιλοξενίας Σχιστού.

Καλούμε μεταξύ άλλων την ελληνική κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να γίνουν οι διαδικασίες λιγότερο χρονοβόρες και να παρέχει τακτικά ξεκάθαρες πληροφορίες στους πρόσφυγες. Καλούμε, επίσης, τα κράτη της ΕΕ να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για να εξεταστούν τα αιτήματα των προσφύγων για οικογενειακή επανένωση και μετεγκατάσταση και να βελτιώσουν τα προγράμματα ώστε να απευθύνονται σε όλους τους πρόσφυγες χωρίς διακρίσεις.  

Στήριξε το έργο της ActionAid υπογράφοντας την έκκληση της για τους πρόσφυγες εδώ: www.actionaid.gr/familiestogether

H ActionAid έχει στηρίξει περισσότερους από 82.000 πρόσφυγες από τον Οκτώβριο 2015, εστιάζοντας στις γυναίκες, με ενημέρωση στη γλώσσα τους, δύο κέντρα ημέρας για γυναίκες, διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, ψυχοκοινωνική υποστήριξη,  μαθήματα και δραστηριότητες ενδυνάμωσης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τη Λέσβο και επεκτάθηκε τον Απρίλιο του 2016 με δύο ακόμη κέντρα στο Σχιστό και στο Σκαραμαγκά.