BePart: Κάνε τη φωνή σου να ακουστεί μέσα από τα Δημοτικά Συμβούλια Νέων

Ένα κοινωνικό πείραμα που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη έρχεται να υπογραμμίσει την ανάγκη της ισότιμης και χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχής των νέων στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων στα Δημοτικά Συμβούλια Νέων. Μια πρωτοβουλία της τοπικής αυτοδιοίκησης, που εφόσον γίνει θεσμός, θα δώσει το βήμα στις νέες και τους νέους να συναποφασίζουν για τον τόπο τους, δυναμώνοντας τη φωνή τους! 

Μέχρι σήμερα, η ελλιπής ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με τα παραδοσιακά μέσα πολιτικής συμμετοχής των νέων σε τοπικό επίπεδο έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό ή και αποκλεισμό τους από τη λήψη αποφάσεων. Απαντώντας σε αυτή την ανάγκη, στο πλαίσιο υλοποίησης του χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. Έργου BE-PART, η ActionAid σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Συντονιστής Έργου) και το Κέντρο Ευρωπαϊκού και Συνταγματικού Δικαίου-Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, πραγματοποίησε ένα κοινωνικό πείραμα με σκοπό να αναδείξει την αξία της συμμετοχής όλων των νέων στα κοινά, να θωρακίσει τη συμπεριληπτική ταυτότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και να εντείνει τη συνεργασία της με την Κοινωνία των Πολιτών για την πρόληψη και καταπολέμηση φαινομένων θεσμικού ρατσισμού και ξενοφοβίας.

Κατά το γύρισμα του πειράματος έξι νέες και νέοι, άγνωστοι μεταξύ τους, μέλη διαφορετικών κοινωνικών ομάδων στάθηκαν αμφίπλευρα πίσω από έναν τοίχο καλυμμένο με λέξεις που αντιστοιχούσαν σε ιδέες, συμπεριφορές και συναισθήματα (όπως αποδοχή, συμπερίληψη, φόβος, ανησυχία, απορία, δικαιοσύνη κ.α.). Οι νέες και οι νέοι άκουσαν ιστορίες αποκλεισμού, με πρωταγωνιστές συνομήλικούς τους και στη συνέχεια κλήθηκαν να αφαιρέσουν από τον τοίχο τις λέξεις εκείνες που εξέφραζαν τις ιδέες που είχαν σκεφτεί και τα συναισθήματα που είχαν νιώσει.  

Πολλές από τις λέξεις που αφαιρέθηκαν και από τις δύο πλευρές του τοίχου ήταν οι ίδιες, με αποτέλεσμα οι νέες και οι νέοι να ιδωθούν μέσα από τον τοίχο! Όσοι και όσες συμμετείχαν στο πείραμα ανέδειξαν, μέσω της ταύτισης των ιδεών και των συναισθημάτων τους, σε πραγματικό χρόνο την ανάγκη ενημέρωσης και εκπαίδευσης όλων των νέων σε ζητήματα ενεργού και ισότιμης συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο και θεσμοθέτησης συμπεριληπτικών Δημοτικών Συμβουλίων Νέων.

Σκοπός του Έργου BE-PART (Breaking silos, promoting youth-led intercommunal dialogue against xenophobia at a local level) είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω της ενίσχυσης του διακοινοτικού διαλόγου των νέων σε τοπικό και θεσμικό επίπεδο. Ειδικότερα το Έργο στοχεύει στην προώθηση των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας και προς αυτή την κατεύθυνση επιδιώκει την υποστήριξη νέων που προέρχονται από διαφορετικές εθνοτικές, μεταναστευτικές, πολιτισμικές ή/και κοινωνικές ομάδες για τη διασφάλιση ανοιχτών, δημοκρατικών και βιώσιμων τοπικών κοινωνιών.

Το Έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (REC Programme 2014-2020). Για το περιεχόμενο της παρούσας έκδοσης ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο η εταιρική σύμπραξη του Έργου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των παρεχόμενων πληροφοριών. 

Ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με το Έργο BE-PART από τους λογαριασμούς στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης Facebook (@Be Part) και Instagram (@bepart2022).