Βαδίζοντας προς μια πιο βιώσιμη πόλη

Βαδίζοντας προς μια πιο βιώσιμη πόλη

Τον Σεπτέμβρη του 2018 η ActionAid κάλεσε σε συνάντηση εκπαιδευτικούς από Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Φυλής για να τους παρουσιάσει το τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Walk the Global Walk. Οκτώ μήνες αργότερα, τον Απρίλη του 2019, τα αποτελέσματα του προγράμματος ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. 

Εκπαιδεύοντας τους μαθητές και της μαθήτριες της Φυλής

Μέσω του προγράμματος της ActionAid, περισσότεροι από 500 μαθητές και μαθήτριες και 20 εκπαιδευτικοί από 8 σχολεία του Δήμου Φυλής στην Αττική συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2018-19. Τα παιδιά, μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενημερώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς τους για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και συγκεκριμένα για τον Στόχο 11, με τίτλο Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες. Για να υποστηριχθούν στις διδακτικές παρεμβάσεις τους, αναπτύχθηκε η  ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος καθώς και Εκπαιδευτικός Οδηγός με 13 διαφορετικά προτεινόμενα πλάνα μαθημάτων, ο οποίος είναι διαθέσιμος σε 10 γλώσσες.

Από κάθε σχολική τάξη αναδείχθηκαν 10 εκπρόσωποι του σχολείου, οι οποίοι συμμετείχαν σε 2 ολοήμερα εργαστήρια νεανικής ηγεσίας και σχεδιασμού της τελικής εκδήλωσης στις 12 Απριλίου. Και τα 2 εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Φυλής και ήταν μια μοναδική εμπειρία. Για πρώτη φορά 80 μαθητές και μαθήτριες από 8 διαφορετικά σχολεία βρέθηκαν μαζί, γνωρίστηκαν, έκαναν σημαντικές τοποθετήσεις και δημιουργικό διάλογο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Δήμος τους και σχεδίασαν το πρόγραμμα της τελικής εκδήλωσης και του Global Walk στις 12 Απριλίου.

Βαδίζοντας για ένα καλύτερο μέλλον

Η εβδομάδα 8-12 Απριλίου αφιερώθηκε στην ευαισθητοποίηση για τους Παγκόσμιους Στόχους με δράσεις στα σχολεία, και κορυφώθηκε στις 12 Απριλίου. Με τον καιρό να είναι κόντρα και τη βροχή να δίνει συνεχές “παρών”, περισσότερα από 500 παιδιά έφτασαν στην Πλατεία Ηρώων και έφεραν τον “ήλιο” και την ελπίδα!

Κρατώντας πανό και πλακάτ με συνθήματα, φωτογραφίες, γλυπτά από ανακυκλώσιμα υλικά και τα μουσικά τους όργανα στο χέρι, έφτασαν στον χώρο της εκδήλωσης. Δύο γεμάτες ώρες προγράμματος κύλησαν με πολλή συγκίνηση, ενθουσιασμό, πάθος, παλμό και κυρίως, ελπίδα. Από κάθε σχολείο  ένα μαθητής ή μία μαθήτρια είχε λίγα λεπτά για να παρουσιάσει τις δράσεις του σχολείου τους, αλλά και να ζητήσει συγκεκριμένες αλλαγές από τους εκπροσώπους του Δήμου και τον ίδιο τον Δήμαρχο, ο οποίος ήταν παρών. Τα σχολεία συνόδευσαν τις τοποθετήσεις τους με μικρές συναυλίες, χορωδιακά τραγούδια, flashmobs, χορευτικά και θεατρικά. Η αίθουσα γέμισε με νεανικό ταλέντο κι αν  αξιοποιηθούν οι  δημιουργικές δυνάμεις αυτών των παιδιών, πραγματικά ο κόσμος θα μπορεί να αλλάξει.

Επόμενος και τελικός σταθμός του προγράμματος για το σχολικό έτος 2018-19, το Διεθνές “Walk the Global Walk” Θερινό Σχολείο στη Λισαβώνα της Πορτογαλίας (1-4 Ιουλίου 2019), όπου 10 μαθητές και μαθήτριες από Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Φυλής θα βρεθούν με παιδιά από άλλες 10 χώρες και όλοι μαζί μετά από 4 δημιουργικές μέρες θα γυρίσουν στις χώρες τους με το «μανιφέστο» των νέων για τη Βιώσιμη Πόλη.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Φωτογραφίες: ActionAid