Αποκλεισμένο και υπό αστυνομική έρευνα το Διεθνές Γραφείο της ActionAid στην Ουγκάντα

Αποκλεισμένο και υπό αστυνομική έρευνα το Διεθνές Γραφείο της ActionAid στην Ουγκάντα

Η ActionAid ανησυχεί για τον αστυνομικό κλοιό που δημιουργήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 20/9/2017 και την επιδρομή που έκανε η αστυνομία για έρευνα στα γραφεία της οργάνωσης στην Ουγκάντα. Το δηλωμένο κίνητρο για τις επιθέσεις - «συμμετοχή σε παράνομες δραστηριότητες» - είναι πολύ γενικό και δεν έχει βάση.

Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 στις 4:30 μ.μ. (τοπική ώρα), περίπου 20 αξιωματικοί της αστυνομίας και της κρατικής ασφάλειας μπήκαν στα κεντρικά γραφεία της ActionAid της Ουγκάντας στην Kansanga της Καμπάλα. Κατά τη διάρκεια της έρευνας απαγορεύτηκε στο προσωπικό να φύγει από το κτήριο Η αστυνομία διερεύνησε διεξοδικά τις εγκαταστάσεις, αφαίρεσε ορισμένα έγγραφα ενώ έκανε και κατάσχεση σε κάποια κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές. Κανένας από το προσωπικό δεν υπέστη σωματική βλάβη.Αντιλαμβανόμαστε ότι η ActionAid Ουγκάντα μπορεί να έχει γίνει στόχος επειδή είναι βασικός παράγοντας στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συνασπισμού της κοινωνίας των πολιτών που αγωνίζεται κατά της προγραμματισμένης τροποποίησης ενός άρθρου στο Σύνταγμα που θα αφαιρούσε το προεδρικό όριο ηλικίας. Η κοινωνία των πολιτών καλεί το κοινοβούλιο να επικεντρωθεί στις πιο πιεστικές ανάγκες της χώρας, όπως η διαφθορά, η φτώχεια, η ανισότητα, η συνεχιζόμενη και άνευ προηγουμένου σφαγή μέσω ανεξήγητων δολοφονιών γυναικών στην Καμπάλα και η ανεργία, ιδίως των νέων.Θεωρούμε ότι οι κατηγορίες εναντίον της ActionAid Ουγκάντα είναι αβάσιμες και πιστεύουμε ότι τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να έχουν επιζήμιες συνέπειες για τους ανθρώπους και τις κοινότητες με τις οποίες εργαζόμαστε, τους εταίρους μας και την κοινωνία των πολιτών εν γένει.

Η ActionAid έχει δεσμευθεί να συνεργάζεταιμε την κοινωνία των πολιτών της Ουγκάντας και να υποστηρίζει την πάλη της για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία. Ο Γενικός Γραμματέας της ActionAid International, Adriano Campolina, δήλωσε: «Ανησυχούμε για τη συρρίκνωση της κοινωνικής συνείδησης στη χώρα».Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ActionAid της Ουγκάντας, Arthur Larok, είπε: «Παρά τις δυσκολίες που προκαλούνται από τον αστυνομικό κλοιό και την έρευνα, εμείς απτόητοι προχωράμε στην αποστολή μας για να αντιμετωπίσουμε την κύρια αιτία αδικίας και φτώχειας στην Ουγκάντα. Με ψυχραιμία, θα συνεργαστούμε με την αστυνομία ώστε αυτό να επιλυθεί σύντομα.».

Η ActionAid εργάζεται στην Ουγκάντα από το 1982. Εργαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των γυναικών και τα δικαιώματα των φτωχών και περιθωριοποιημένων ανθρώπων για γη, τροφή και εκπαίδευση αλλά και το δικαίωμα των κατοίκων στην Ουγκάντα να απαιτούν δικαιοσύνη στους τομείς της φορολογίας, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της πολιτικής λογοδοσίας.