Απάντηση στο ανακοινωθέν των ΗΠΑ

Απάντηση στο ανακοινωθέν των ΗΠΑ

Απαντώντας στο ανακοινωθέν του Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ότι οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πλέον τους Ισραηλινούς εποικισμούς στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη ως «ασυνεπείς με το διεθνές δίκαιο», ο Ibrahim Ιbraigheth, διευθυντής της ActionAid Παλαιστίνης, δήλωσε:

«Το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η πλειονότητα των παγκόσμιων κυβερνήσεων ανά τον κόσμο έχουν αποφανθεί επί του θέματος ξεκάθαρα: οι εποικισμοί του Ισραήλ στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, είναι παράνομοι.

Αυτή είναι η τελευταία από μία σειρά επικίνδυνων, μονομερών και παράνομων ανακοινώσεων από την κυβέρνηση του Τραμπ, οι οποίες δημιουργούν αξεπέραστα εμπόδια στο δικαίωμα των Παλαιστινίων για αυτοδιάθεση, ειρήνη και δικαιοσύνη.

Οι γυναίκες και τα παιδιά είναι εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο από τη βία, από τους αποκλεισμούς που επιβάλλουν οι Ισραηλινοί και από τη διαρκή στέρηση των βασικών τους δικαιωμάτων στην υγεία, εκπαίδευση και εργασία στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος. Οι νέοι χάνουν κάθε ελπίδα για το μέλλον τους.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταστήσει τις ΗΠΑ υπόλογες για τη δράση τους που βαίνει ενάντια στο διεθνές δίκαιο για την καταπάτηση του διεθνούς δικαίου και για την αδυναμία τους να τηρήσουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία καταδικάζουν πράξεις κατοχής και καταπίεσης.»

Ιστορικό

Η τωρινή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει λάβει μία σειρά μονομερών αποφάσεων, ξεκινώντας με την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2017 να αναγνωρίσει επίσημα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Τον Αύγουστο του 2018, οι ΗΠΑ απέσυραν την χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή.

Έναν μήνα αργότερα, ανακοινώθηκε το κλείσιμο του γραφείου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στην Ουάσιγκτον, κάτι που αποτελεί μία ακόμα επίθεση στα δικαιώματα των Παλαιστίνιων.