Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών για τα προϊόντα από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς

Ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Εξωτερικών για τα προϊόντα από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς

Ανοιχτή επιστολή αποστέλλει η ActionAid προς τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να μην τηρήσει την ευρωπαϊκή οδηγία για επισήμανση προϊόντων που προέρχονται από τους ισραηλινούς εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη που κατέχει παράνομα το Ισραήλ από το 1967. 

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ισραηλινή εφημερίδα The Times of Israel, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απέστειλε επιστολή στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, στην οποία τον ενημέρωνε για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην ακολουθήσει την οδηγία αυτή.

Σύμφωνα με την οδηγία, όσα προϊόντα προέρχονται από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς στα Υψίπεδα του Γκολάν, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν μπορούν να φέρουν την ανακριβή και παραπλανητική ετικέτα “Made in Israel”. Όλες οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αλλάξουν την επισήμανση των προϊόντων ώστε να ενημερώνονται οι καταναλωτές για την αληθινή προέλευση των προϊόντων.

Οι εποικισμοί δεν αναγνωρίζονται από την ΕΕ και κρίνονται παράνομοι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο καθώς παραβιάζουν το Άρθρο 49 της Τέταρτης Συνθήκης της Γενεύης, η οποία ορίζει ότι είναι παράνομο για μία κατοχική δύναμη να μεταφέρει μέρη του πληθυσμού της, στις περιοχές που κατέχει. Από τη σύναψη της Συμφωνίας του Όσλο το 1993, ο ισραηλινός πληθυσμός που έχει εγκατασταθεί στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος έχει υπερδιπλασιαστεί, υπερβαίνοντας τους 600.000 εποίκους. Επιπλέον, το Ισραήλ έχει κατακερματίσει τη Δυτική Όχθη, αφού έχει εγκαταστήσει περίπου 500 μόνιμα σημεία ελέγχου και εμπόδια, ενώ παράλληλα κατασκευάζει ένα διαχωριστικό τείχος που προβλέπεται να φτάσει τα 708 χλμ. σε μήκος και χαρακτηρίζεται παράνομο από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καθώς θεωρείται ότι θα αποτελέσει μια de facto προσάρτηση των εδαφών.

Η ActionAid καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και να φέρει άμεσα στο ελληνικό κοινοβούλιο την πρόταση για αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τηρώντας τη δέσμευση του Έλληνα Πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα.

H απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την Ανοιχτή Επιστολή της ActionAid

Δημόσια Δήλωση σε Απάντηση της Ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ για την Ανοιχτή Επιστολή της ActionAid

Με μεγάλη ικανοποίηση διαβάσαμε τη διάψευση του δημοσιεύματος της ισραηλινής εφημερίδας «Times of Israel» από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ ενημερώνοντάς τον ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να εφαρμόσει την ερμηνευτική εγκύκλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη σήμανση προϊόντων προερχομένων από το Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος. H συγκεκριμένη είδηση έκανε επί 48 ώρες το γύρο του διαδικτύου χωρίς να διαψευστεί από το ΥΠΕΞ, και έτσι προχωρήσαμε στις 3 Δεκεμβρίου στην αποστολή της ανοιχτής επιστολής ζητώντας τη θέση της κυβέρνησης σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Την ActionAid δεν αφορά η δημιουργία εντυπώσεων. Δεν είναι πεδίο δράσης μας η μικροπολιτική. Δουλεύουμε για τα δικαιώματα των πιο περιθωριοποιημένων συνανθρώπων μας, όπως των Παλαιστινίων και ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά τους. Στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος δουλεύουμε από το 2007 και πάγιες θέσεις μας είναι η επίσημη αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους από την Ελλάδα και η απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που προέρχονται από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς. Για το συγκεκριμένο ζήτημα συνεργαζόμαστε και με το δίκτυο οργανώσεων Made in Illegality σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ζητάμε, λοιπόν, από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει άμεσα τα λόγια της πράξη και να προχωρήσει, ως πρώτο βήμα, στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη σήμανση των προϊόντων που προέρχονται από τους εποικισμούς, όπως και στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους σύμφωνα με τη χθεσινή της δήλωση και τις πάγιες θέσεις της.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ActionAid θα είναι η πρώτη που θα γιορτάσει τη δίκαιη λύση με τους Παλαιστίνιους και θα συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι τότε, θα συνεχίσουμε την εκστρατεία μας, παρακολουθώντας τις θέσεις και τις πράξεις της κυβέρνησης σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.