ΑΦΗ: Νέα οργάνωση κατά του κοινωνικού & οικονομικού αποκλεισμού στην Ελλάδα

ΑΦΗ: Νέα οργάνωση κατά του κοινωνικού & οικονομικού αποκλεισμού στην Ελλάδα

Δεδομένης της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και ανταποκρινόμενη σε αιτήματα της κοινωνίας και των υποστηρικτών μας, η ActionAid Ελλάς πήρε την πρωτοβουλία να μεταφέρει την γνώση και την εμπειρία της σε θέματα ανάπτυξης στην Ελλάδα. Στόχος μας η καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού στη χώρα μας.

Ετσι ιδρύθηκε η AΦΗ. H ΑΦΗ (Κίνηση Οικονομικής Πρωτοβουλίας – Action Finance Initiative) μια νεοσύστατη αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, με ιδρυτικούς εταίρους την ActionAid Hellas και την Adie International, που αποσκοπεί στην προαγωγή των μικροπιστώσεων στην Ελλάδα με σκοπό την αντιμετώπιση του οικονομικού και κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και στην προώθηση στην κοινωνία των βασικών αξιών της κοινωνικής οικονομίας.

Η χορήγηση μικροπιστώσεων είναι ένα από τα πιο επιτυχημέναπρογράμματα της ActionAid στα 43 χρόνια δράσης της στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αν και τα μικροδάνεια γεννήθηκαν στον αναπτυσσόμενο κόσμο, εδώ και πολλά χρόνια εφαρμόζονται με επιτυχία και στην Ευρώπη με την Ελλάδα να είναι, ίσως, η μόνη χώρα που δεν έχει εναρμονίσει τη νομοθεσία της και δεν ενθαρρύνει αυτό το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και καταπολέμησης της ανεργίας που βοηθά τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να βγουν από το αδιέξοδο της φτώχειας.

Η ΑΦΗ έχει στόχο να επιλέξει, συμβουλέψει, καταρτίσει και χρηματοδοτήσει περίπου 250 πιθανούς μικροεπιχειρηματίες μέσα στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας της (ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ή/και μακροχρόνια άνεργους) με μικρά δάνεια ως 10.000€.

 

Η ΑΦΗ λειτουργεί ανεξάρτητα και έχει εξασφαλίσει τους πόρους για τη λειτουργία του πιλοτικού προγράμματος από δωρεές του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το Open Society Foundation και την Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, ενώ τα ποσά των μικρο-δανείων έχουν εξασφαλιστεί από ιδιώτη δωρητή. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

 

Μάθετε περισσότερα στη σελίδα της AFI στο Facebook και παρακολουθήστε από κοντά τα επόμενα βήματά της…