9 όνειρα που έγιναν πραγματικότητα πριν από το 2019

9 όνειρα που έγιναν πραγματικότητα πριν από το 2019

Αν προσπαθούσε κάποιος να περιγράψει την ActionAid, θα τη χαρακτήριζε σίγουρα σαν την ‘οργάνωση των ονειροπόλων’, εκείνη που ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο για όλους και κάνει ό,τι μπορεί για να τον δημιουργήσει. Λίγο πριν πέσει η αυλαία του 2018 και τραγουδήσουμε όλοι μαζί το «Πάει ο παλιός ο χρόνος», η ActionAid Ελλάς κάνει μια ανασκόπηση και μοιράζεται ενδεικτικά μαζί σας 9 όνειρα που έγιναν πραγματικότητα. «Ας γιορτάσουμε, παιδιά!»

1. Ασία – «Ανοίγεις τους ορίζοντές σου, ανοίγεις τα φτερά σου να πετάξεις»Η 11χρονη Shamima πήρε μέρος σε έναν διαγωνισμό έκθεσης και βγήκε πρώτη ανάμεσα σε 200 συμμετέχοντες! Δεν το λες και λίγο για ένα κορίτσι από φτωχή οικογένεια που μεγαλώνει σε ένα μικρό χωριουδάκι του Μπανγκλαντές. Πηγαίνοντας, όμως, σχολείο και παρακολουθώντας συστηματικά τα προγράμματα του κέντρου δημιουργικής απασχόλησης που έχει δημιουργήσει η ActionAid στην περιοχή της, οι ορίζοντές της διευρύνθηκαν και οι σκέψεις της αποτυπώθηκαν γλαφυρά πάνω στο χαρτί. Το όνειρό της να κερδίσει σε κάποιον διαγωνισμό έγινε πραγματικότητα κι εμείς της ευχόμαστε να πραγματοποιήσει και όλα τα υπόλοιπα όνειρά της!

2. Αφρική - «Τα χρόνια της αθωότητας;»Η Mba είναι σήμερα 16 ετών και ζει στην Μπολγκατάνγκα της Γκάνας. Όταν ήταν 14 χρονών, ο πατέρας της την έστειλε στην κοντινότερη κωμόπολη να βρει δουλειά. Εκεί ένας μεγαλύτερος άνδρας τη βίασε και την άφησε έγκυο. Γύρισε ντροπιασμένη στο χωριό. Ο πατέρας της θύμωσε, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Η Mba γέννησε ένα αγοράκι που είναι σήμερα 1 έτους. Το όνειρό της ήταν να γυρίσει στο σχολείο, αν και φοβόταν ότι οι συμμαθήτριές της θα την κορόιδευαν. Η ActionAid μίλησε στους γονείς της και τον γυμνασιάρχη και η Mba επέστρεψε στα θρανία. «Είμαι πολύ ευτυχισμένη που γύρισα», λέει. «Ακόμα κι ο μπαμπάς μου χαίρεται που γύρισα στο σχολείο και προσέχει πού και πού τον μικρό».

3. Λατινική Αμερική – «Ένα ηχηρό όχι στη βία!»Στα 28 της χρόνια, η Emilsa από τη Γουατεμάλα είναι μια πολύ δυναμική γυναίκα! Το 2016 άρχισε να συμμετέχει σε εκπαιδεύσεις της ActionAid για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας κι έκτοτε μεταφέρει τις γνώσεις της σε άλλες γυναίκες. Τις βοηθάει να αναγνωρίσουν ότι η βία μπορεί να μην είναι μόνο σωματική, αλλά και ψυχολογική και τις βοηθάει να γλιτώσουν. Για παράδειγμα, πρόσφατα μίλησε σε μια κοπέλα που ο πατέρας του παιδιού της αρνήθηκε να το αναγνωρίσει και να τη στηρίξει οικονομικά. Τη βοήθησε να ξεπεράσει τον φόβο της και να κάνει καταγγελία στις αρχές. Τι υπέροχο συναίσθημα να βλέπεις ανθρώπους που αντλούν τη δύναμη να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους!

Φωτογραφία:Θάλεια Γαλανοπούλου/ ActionAid

4. Η Ελλάδα στο Επίκεντρο – κυριολεκτικά και μεταφορικά…Το Επίκεντρο της ActionAid στον Κολωνό  προσφέρει δωρεάν ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών και προγραμμάτων σε παιδιά και ενήλικες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, βοηθώντας τους να αποκτήσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητες, αλλά και τη δύναμη να αλλάξουν τη ζωή τους.  Μαθαίνοντας για την ύπαρξή του, η Oksana Shevchuk πέρασε την πόρτα του Επίκεντρου και ζήτησε στήριξη. Στην πορεία, αισθάνθηκε τόσο δυνατή που θέλησε να μοιραστεί τις γνώσεις της και με άλλους, προσφέροντας η ίδια έναν κύκλο εργαστηρίων ραπτικής, που είναι και η ειδικότητά της!

5. Ολοκλήρωση δράσης ή αλλιώς «Και ζήσαμε εμείς καλά, κι αυτοί καλύτερα»Μετά από δεκαετή περίπου δράση, η ActionAid είπε το δικό της “veni, vidi, vici” στη φτώχεια και την αδικία, ολοκληρώνοντας τα προγράμματα και τις δράσεις της και αποχώρησε από τις κοινότητες Σάι Τζιότι και Κάνγκρα στην Ινδία, Σαν Κάρλος στη Γουατεμάλα και Κουμπελού στο Λεσόθο, αφού οι κάτοικοι στέκονται πια δυνατοί στα πόδια τους και ορίζουν μόνοι τη μοίρα τους.  «Καταφέραμε να πείσουμε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τους Σαχαρίγια ως επίσημη φυλή και τώρα μπορούμε να λαμβάνουμε οικονομική στήριξη και όποια άλλη υποστήριξη προβλέπει ο νόμος», λέει ο Veeran Sahariya που ανήκει σε μια από τις πιο περιθωριοποιημένες μέχρι πρόσφατα φυλές της Ινδίας.

Φωτογραφία: Νίκος Ζήκος/ ActionAid

6. Ταξίδια αλληλεγγύης – «Η χαρά του να προσφέρεις»Επόμενη στάση: Αφρική! Το 2018, δεκάδες Ανάδοχοι από την Ελλάδα και την Κύπρο ταξίδεψαν στη Ρουάντα, την Τανζανία και το Μαλάουι, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους σε ανθρώπους ‘άγνωστους’ για εκείνους μέχρι χθες, τους οποίους φεύγοντας κατέληξαν να θεωρούν ‘οικογένεια’. Ήρθαν αντιμέτωποι με μια διαφορετική πραγματικότητα, αντάλλαξαν απόψεις, έμαθαν ο ένας για τη ζωή του άλλου και βγήκαν όλοι κερδισμένοι. «Πάντα ονειρευόμουν ένα τέτοιο ταξίδι!», θα σας πουν όσοι συμμετείχαν. «Πάντα ονειρευόμουν να γνωρίσω αυτούς τους ανθρώπους που μας σκέφτονται αν και ζουν τόσο μακριά!», θα σας πουν οι κάτοικοι των κοινοτήτων που επισκέφτηκαν.

7. Εθελοντισμός – Όταν δίνεις απλόχερα τις γνώσεις σου σ’ αυτούς που το έχουν ανάγκηΟ Γιώργος Χαριτάκης έγινε ο πρώτος Έλληνας που συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EU Aid Volunteers και βρέθηκε για 3 μήνες στο Εκουαδόρ. «Όσο διαρκούσε το όλο project ένιωθα σαν να ξεκλειδώνω μικρές πορτούλες που έχω μέσα μου. Έλεγα: ‘κοίτα μπορείς να το κάνεις αυτό και δεν το είχες δοκιμάσει’» εξηγεί. Το πρόγραμμα EU Aid Volunteers δίνει τη δυνατότητα σε Ευρωπαίους εθελοντές να υποστηρίξουν με τις δεξιότητές τους τις ευάλωτες τοπικές κοινότητες των αναπτυσσόμενων χωρών στην ενδυνάμωσή τους ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν σε πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους, να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους μετά από κάποια ενδεχόμενη φυσική καταστροφή ή να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους φυσικούς τους πόρους. Έχοντας λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση, η ActionAid συντονίζει το πρόγραμμα EU Aid Volunteers στην Ελλάδα, προετοιμάζοντας και στέλνοντας εθελοντές σε κάθε γωνιά του κόσμου όπου υπάρχει ανάγκη.

Φωτογραφία: ActionAid

8. Εκπαιδευτικά Προγράμματα – «Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του», Νίκος ΚαζαντζάκηςΟ 2Π παντρεύτηκε! Ο πρωταγωνιστής ενός εκπαιδευτικού προγράμματος της ActionAid που ενσαρκώνει τον Παγκόσμιο Πολίτη (βλ. 2Π) με τη μορφή μιας κούκλας και ταξιδεύει κάθε χρόνο σε δημοτικά και νηπιαγωγεία -ως αφορμή για να ξεκινήσει το ταξίδι των παιδιών στον κόσμο- ερωτεύτηκε στο νηπιαγωγείο Κληματιάς Ιωαννίνων, παντρεύτηκε και αποφάσισε να περάσει την υπόλοιπη ζωή του εκεί. Έστειλε και φωτογραφίες! Μα είναι όνειρο να αναπτύσσεις εκπαιδευτικό υλικό και τα παιδιά να το αναπτύσσουν ακόμα περισσότερο, δίνοντάς του νέα πνοή… 9. 20 κεράκια στην τούρτα γενεθλίων της ActionAid ΕλλάςΌταν η ActionAid Ελλάς έκανε τα πρώτα της βήματα το 1998, κανείς δεν περίμενε πως θα βρισκόταν εδώ σήμερα και θα μιλούσε για τέτοιον θετικό αντίκτυπο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Το πρώτο μεγάλο όνειρο μετουσιώθηκε σε όραμα, το όραμα απέκτησε στρατηγική και η στρατηγική έγινε πραγματικότητα… Τον Οκτώβριο, μέσα από ένα τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων στο μετρό του Συντάγματος, η ActionAid θυμήθηκε όσα πέτυχε μαζί με τους υποστηρικτές της και υποσχέθηκε ακόμα περισσότερες αλλαγές και όνειρα που γίνονται πραγματικότητα στο μέλλον. Η δύναμη είναι στο χέρι μας!

 Φωτογραφία: Πάνος Σινάνης/ ActionAid