5 Ιουνίου 2017:50 χρόνια Ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη

5 Ιουνίου 2017:50 χρόνια Ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη

Η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων πρέπει να σταματήσει. 

Τον τελευταίο μισό αιώνα, από το 1967, έχουν καταστραφεί πάνω από 48.000 παλαιστινιακά σπίτια που ουσιαστικά οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν για να δώσουν χώρο στους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς, οι οποίοι σήμερα καλύπτουν πάνω από το 42% της γης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η ιδιωτική παλαιστινιακή γη συνεχίζει να κατάσχεται με αυξανόμενο και ανησυχητικό ρυθμό με ένα στόχο: την εγκατάσταση μόνο ισραηλινών εποικισμών, δρόμων, γεωργικών εκτάσεων και βιομηχανιών.

Οι ισραηλινοί εποικισμοί θεωρούνται παράνομοι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.  Η διεθνής κοινότητα, παρά τη συμφωνία για την παρανομία των οικισμών, δεν έλαβε αποφασιστική δράση για να σταματήσει τον βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων και την κατάσχεση της παλαιστινιακής γης. 

Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε στιγμή καταπατώνται  τα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Η λίστα των παραβιάσεων είναι τεράστια. Ως δύναμη κατοχής, το Ισραήλ υποχρεούται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, να προστατεύει τους Παλαιστίνιους πολίτες από οποιαδήποτε μορφή βίας, να μην μετακινεί τους δικούς της ανθρώπους στην επικράτεια που καταλαμβάνει, να μην εξάγει φυσικούς πόρους για δική της χρήση, να  εξασφαλίζονται τα δικαιώματα και οι ανάγκες των Παλαιστινίων. Στην πραγματικότητα, το Ισραήλ συνεχίζει να δημεύει την παλαιστινιακή γη, να καταστρέφει την περιουσία τους, να αρνείται στους Παλαιστινίους τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, μεταξύ άλλων μέσω της συλλογικής τιμωρίας 1.9 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Γάζα που ζουν εδώ και δέκα χρόνια υπό αποκλεισμό. 

Ανάδοχοι και εθελοντές μας που ταξίδεψαν στην Παλαιστίνη μιλούν για όσα είδαν: 

Βασιλεία:

«Υποκλίνομαι  με σεβασμό στην υπομονή, την επιμονή και τη μεγαλοσύνη αυτού του λαού,  που 66 τόσα χρόνια δεν υποκύπτει, δεν κουράζεται, δεν αφομοιώνεται, αλλά παλεύει με αδύναμα μέσα, μέσα σ αυτές τις απάνθρωπες συνθήκες για το αδιαφιλονίκητο δίκιο του, να ζει ειρηνικά στην δική του πατρίδα. Και στέκομαι στο πλευρό του.» 

Δήμητρα:

«Δεν είναι μόνο η στέρηση της ελευθερίας. Είναι η μόνιμη προσπάθεια για στέρηση αξιοπρέπειας, αναμνήσεων, ιστορίας. Είναι αυτές οι στερήσεις που έχουν ποτίσει και το τελευταίο κύτταρο των ανθρώπων εκεί, έχουν ποτίσει όλο τον αέρα των κατεχόμενων Παλαιστινιακών εδαφών. Τόσο πολύ που σας προκαλώ να πάτε και να μου πείτε αν θα μπορείτε να αναπνεύσετε ελεύθερα!» 

Η ActionAid δουλεύει στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος από το 2007 με προγράμματα ενδυνάμωσης των κατοίκων, ώστε να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και στηρίζοντας τις γυναίκες ώστε να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τόσο μέσα στο σπίτι τους, όσο και από τις αρχές. Μάθε περισσότερα!