3 χρόνια από το σεισμό στο Νεπάλ: Είμαστε ακόμα εκεί

3 χρόνια από το σεισμό στο Νεπάλ: Είμαστε ακόμα εκεί

Στις 25 Απριλίου συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από το σεισμό στο Νεπάλ,  το χειρότερο χτύπημα του εγκέλαδου στη χώρα εδώ και 80 χρόνια.

Το επίκεντρο του σεισμού έντασης 7,9 ρίχτερ εντοπίστηκε 80 χλμ. από την πρωτεύουσα, στην πόλη Ποκάρα, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο Πακιστάν, την Ινδία και το Μπαγκλαντές. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 12 Μαΐου,  σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 7,3 Ρίχτερ, επιδεινώνοντας την κατάσταση στη χώρα. Συνολικά, 8.891 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 605.000 κατοικίες καταστράφηκαν και 288.000 άλλες υπέστησαν ζημιά.

H ActionAid, σε συνεργασία με τοπικές οργανώσεις, έχει βοηθήσει πάνω από 150.000 ανθρώπους να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους στο Νεπάλ.

• 15.980 άνθρωποι έλαβαν υποστήριξη για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους μέσα από τις 64 γυναικείες συλλογικότητες που δημιουργήθηκαν.

• 2.374 άνθρωποι απέκτησαν δικαίωμα στη χρήση γης

• 11.484 άνθρωποι συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα

• 105.486 άνθρωποι επωφελήθηκαν μέσω της ανακατασκευής σπιτιών, σχολείων και δημόσιων κτιρίων.   

Η ActionAid πιστεύει ότι η ανάκαμψη από τον σεισμό σημαίνει κάτι περισσότερο από χτίσιμο σπιτιών. Έχει εκπαιδεύσει τοπικούς γυναικείους συλλόγους σε γεωργικές τεχνικές καθώς και στην ανάπτυξη επιχειρηματικών σχεδίων. Έχει συγκροτήσει επιτροπές για να ασκήσει πιέσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση για τα δικαιώματα στη γη και δουλεύει με τις κοινότητες για την ανάπτυξη σχεδίων ετοιμότητας για καταστροφές. Επίσης έχει δημιουργήσει 30 κέντρα ημέρας για γυναίκες.

Η ActionAid Νεπάλ ενθάρρυνε τις γυναίκες από τις πληγείσες κοινότητες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, από την αξιολόγηση των αναγκών, τον προγραμματισμό των δράσεων, τη διανομή αγαθών και την διαμόρφωση επιτροπών ανασυγκρότησης και άσκησης πίεσης για το δικαίωμα στη γη. 

Η ActionAid συνεχίζει να συνεργάζεται με τις επιτροπές ανασυγκρότησης στις κοινότητες που έχουν πληγεί για να διασφαλίσει ότι οι φωνές τους θα ακουστούν στις τοπικές κυβερνήσεις. 

Η Sujeeta Mathema, διευθύντρια της ActionAid στο Νεπάλ δήλωσε:

"Οι γυναίκες του Νεπάλ δεν είναι απλώς θύματα των σεισμών, συνεισφέρουν αποφασιστικά στα προγράμματα ανθρωπιστικής δράσης  της ActionAid. 

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Νεπάλ είναι η νοοτροπία των υπευθύνων λήψης αποφάσεων και των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής.. Ορισμένοι θεωρούν τις γυναίκες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και θεωρούν ότι είναι μια ευάλωτη ομάδα. Τρία χρόνια μετά, βλέποντας τις γυναίκες να ηγούνται των δράσεων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αποδεικνύεται  ότι οι γυναίκες δεν είναι θύματα ούτε ευάλωτοι πολίτες.. Μόνο οι κοινωνικές δομές και οι νοοτροπίες των ανθρώπων τις καθιστούν ευάλωτες. Η ActionAid κατάφερε να στηρίξει τις γυναίκες ώστε να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην κοινωνία αυτά τα 3 χρόνια. Νομίζω ότι αυτή είναι μια από τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε φέρει στο Νεπάλ.»