20-27/9/2019 Παγκόσμια εβδομάδα δράσης για το κλίμα

20-27/9/2019 Παγκόσμια εβδομάδα δράσης για το κλίμα

Την εβδομάδα 20 – 27 Σεπτεμβρίου, μαθητές, γονείς, νέοι και οργανώσεις μας καλούν να ενώσουμε τη φωνή μας με εκατομμύρια ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο για να ζητήσουμε από τις κυβερνήσεις να πάρουν άμεσα μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής. Ας ζητήσουμε από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Στο βίντεο που δημιούργησε η ActionAid με τη συμμετοχή των Πυξ Λαξ*, το σύνθημα είναι ξεκάθαρο: «Πάρε μέρος στην παγκόσμια εβδομάδα δράσης για το κλίμα. Μοιράσου το μήνυμα. Γίνε το μήνυμα».

Πάρε μέρος! 

-Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, μαθητές της Αθήνας θα απεργήσουν από το σχολείο και θα διαμαρτυρηθούν μπροστά από την Βουλή στις 12:00. Ταυτόχρονα, θα υπάρξουν διαμαρτυρίες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Δες τι συμβαίνει στην περιοχή σου εδώ. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Connected We Stand, η ActionAid θα βρίσκεται στο μετρό Συντάγματος και θα σε βοηθήσει να μεταφέρεις το μήνυμά σου με facepainting. 

-Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 16.00 στην Πλατεία Συντάγματος, οι 35 οργανώσεις που αποτελούν τη Συμμαχία για το Κλίμα θα είμαστε εκεί, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς και θα σταθούμε στο πλάι των παιδιών που απαιτούν κλιματική δικαιοσύνη. 

Γιατί τώρα;

Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη. Εκεί θα συγκεντρωθούν ηγέτες από όλο τον κόσμο. Είναι, λοιπόν, μια μεγάλη  ευκαιρία για να ενώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας ώστε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. 

Γιατί μας αφορά όλους;

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ¹, υπολογίζεται ότι 120 εκατομμύρια άνθρωποι θα εξωθηθούν στη φτώχεια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τα επόμενα 10 χρόνια. Υπάρχει, δηλαδή, μεγάλος φόβος ότι οι κατακτήσεις όλων μας για μια ζωή με αξιοπρέπεια θα εξαφανιστούν. Κατακτημένα δικαιώματα στη ζωή, στην υγεία, στην τροφή, στο καθαρό νερό, στη στέγη απειλούνται. Επομένως δεν μιλάμε απλώς για κλιματική αλλαγή, αλλά για ανθρωπιστική κρίση. 

Η κρίση αυτή θα μας επηρεάσει όλους όπου κι αν ζούμε, όμως όσο πιο φτωχοί είμαστε, τόσο μεγαλύτερο βάρος θα δεχόμαστε. Ιστορικά η βόρεια Αμερική και η Ευρώπη είναι αυτές που μόλυναν την ατμόσφαιρα με το 50% του συνόλου του διοξειδίου του άνθρακα από την έναρξη της Βιομηχανικής Επανάστασης2. Όλες οι υπόλοιπες χώρες μαζί ευθύνονται για το άλλο μισό, ενώ οι πιο φτωχές χώρες ευθύνονται το λιγότερο από όλες. Όμως, είναι οι άνθρωποι που μένουν σε αυτές τις χώρες που θα υποστούν πιο έντονα τις συνέπειες. Αυτό είναι άδικο και γι’ αυτό ActionAid ζητάει κλιματική δικαιοσύνη. 

Τι κάνει η ActionAid;

Μια παγκόσμια κρίση, όπως αυτή, απαιτεί μια παγκόσμια λύση. Χρειάζεται, όμως, και πολλές μικρότερες παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο. Η ActionAid δρα και στα δύο επίπεδα. Ως μέρος συμμαχιών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών σε όλο τον κόσμο, πιέζει ώστε οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες να πάρουν αποφάσεις που θα περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου και ζητά από τις χώρες που επιβαρύνουν περισσότερο το περιβάλλον να στηρίξουν τους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο.  

Οι άνθρωποι που στηρίζει η ActionAid είναι οι πρώτοι που επηρεάζονται, καθώς ζουν σε περιοχές που δεν είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν πλημμύρες, καταιγίδες και ξηρασίες ή είναι άνθρωποι που εξαρτώνται από τη γη για την επιβίωσή τους κι επομένως, αν δεν έρθουν οι βροχές, η σοδιά χάνεται.  Για αυτό η ActionAid παρεμβαίνει και σε τοπικό επίπεδο, σε συνεργασία με τους κατοίκους, ώστε να προετοιμαστούν για τα ακραία καιρικά φαινόμενα ή να προσαρμόσουν τις μεθόδους εξασφάλισης του εισοδήματός τους. 

[1] https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=24735&LangID=E

[2] www.globalcarbonatlas.org/en/outreach 

- - -* Ευχαριστούμε θερμά τους Πυξ Λαξ για τη συμμετοχή τους στο βίντεο, αλλά και για την παραχώρηση του νέου τους τραγουδιού «Χρωστάω μια συγγνώμη» που ακούγεται σε αυτό.

- - -Τελευταία ενημέρωση: 24/09/2019