150 αγόρια και κορίτσια παίζουν παρέα για την αλληλεγγύη

150 αγόρια και κορίτσια παίζουν παρέα για την αλληλεγγύη

Dialect Neo Article 02

 

Με μήνυμα «Ποδόσφαιρο για όλες και όλους: αφήνοντας τον ακραίο λόγο εκτός», η ActionAid επενδύει στον αθλητισμό, ως ένα ισχυρό μέσο αλλαγής και ενδυνάμωσης! Νέοι και νέες καταρρίπτουν τα γεωγραφικά σύνορα και παίζουν παρέα για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και την προώθηση της αλληλεγγύης.

Το πρόγραμμα DIALECT, είναι ένα πρόγραμμα για την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συμπερίληψη μέσω του ποδοσφαίρου. Από το 2020 και με όχημα τη μεθοδολογία του football3, στοχεύει στο να φέρει κοντά 150 νέες και νέους, ελληνικής και μη καταγωγής, για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας.

Μέσω του προγράμματος DIALECT, η ActionAid προσπαθεί να ενισχύσει τη δημιουργία ισχυρών δικτύων συνεργασίας μεταξύ των νέων και της Κοινωνίας των Πολιτών, αθλητικών ομοσπονδιών και επαγγελματιών του χώρου, αλλά και δημοτικών και δημόσιων αρχών, ώστε μελλοντικά, οι συμμετέχοντες  με ηγετικές πλέον ικανότητες να δημιουργήσουν με όλους τους σχετικούς φορείς ανεκτικές και συμπεριληπτικές κοινότητες.

Στο πλαίσιο των δράσεων, έχουν πραγματοποιηθεί συμμετοχικά εργαστήρια, προκειμένου παιδιά, εκπρόσωποι δημόσιων φορέων και φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, αθλητές και προπονητές να προτείνουν τις ιδέες τους αλλά και να συνδιαμορφώσουν τα επόμενα βήματα. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί και αγώνες επίδειξης της μεθοδολογίας football3, στους οποίους συμμετείχαν παιδιά της ομάδας Beyond Goals του Κέντρου της ActionAid-UEFA Foundation for Children και της ομάδας του Δικτύου μεταναστριών Melissa, με σκοπό οι γονείς των νέων να ενημερωθούν για τη φιλοσοφία του προγράμματος. Ταυτόχρονα, έχουν γίνει διμερείς συναντήσεις και με άλλους εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων, για σχετική γνωριμία και ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων.

«Μετά από 17 μήνες προετοιμασίας έφηβες και έφηβοι από την Ελλάδα, το Αφγανιστάν, την Ουκρανία, την Αίγυπτο, τη Συρία, την Γκάνα, τη Σομαλία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και αλλού παίζουν μαζί, κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη και το δίκαιο παιχνίδι στη γειτονιά του Κολωνού. Μένουμε ανοιχτοί σε νέες ιδέες και συνεργασίες και σας προσκαλούμε να παίξετε μαζί μας», αναφέρει η Σωτηρία Κυριακοπούλου, υπεύθυνη Τοπικών Κοινοτήτων και Συμπερίληψης για το Κέντρο της ΑctionAid στην Αθήνα.

Την επόμενη περίοδο στόχος είναι να συνεχιστούν οι αγώνες και οι εκπαιδεύσεις των νέων σε μεικτές ομάδες, ως προς την εθνικότητα και το φύλο, με αποκορύφωμα το τελικό ευρωπαϊκό τουρνουά ποδοσφαίρου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2021 στην Αθήνα, συγκεντρώνοντας νέους και νέες από τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες.

Το πρόγραμμα DIALECT πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Προγράμματος για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ιθαγένεια (2014-2020) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην Ελλάδα υλοποιείται από την ActionAid και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), στην Ιταλία από την ActionAid, στην Ουγγαρία από την Otlalom Sport Association, και στη Σερβία από την Football Friends και διενεργείται με τη συνεργασία του Streetfootballworld στη Γερμανία και του Melissa Network στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση: dialectproject.eu.