10 φωτογραφίες γεμάτες χαμόγελα που θα σου φτιάξουν τη διάθεση

10 φωτογραφίες γεμάτες χαμόγελα που θα σου φτιάξουν τη διάθεση

Δύο πράγματα μεταδίδονται με ένα βλέμμα: το χασμουρητό και το χαμόγελο! Ως πιο δραστήριοι, προτιμήσαμε τα χαμόγελα, που φωτίζουν τα πρόσωπα των ανθρώπων και μας γεμίζουν χαρά για όλα αυτά που πετύχαμε μαζί τη χρονιά που μας πέρασε…

Η Naserah από το Αφγανιστάν παρακολουθεί τα προγράμματα ενός Κέντρου για Παιδιά που έχει δημιουργήσει η ActionAid στην περιοχή της και χαμογελάει πλατιά μπροστά στον φακό, μιλώντας για τη χαρά που παίρνει από τις δραστηριότητες του Κέντρου. Εκεί παίζει, ζωγραφίζει, μαθαίνει ποιήματα, τραγουδάει… «Σήμερα μάθαμε πως είναι η γιορτή της μητέρας. Όταν γυρίσω σπίτι, θα πάω στη μαμά μου λουλούδια!»

Να μένεις δίπλα σε μια χωματερή στην Κένυα και παρόλα αυτά να βρίσκεις τρόπο να χαμογελάς και να χαίρεσαι τη ζωή σου. «Τουλάχιστον εγώ κάτι κάνω, δε μένω με σταυρωμένα χέρια», λέει η Constance. Όχι μόνο δείχνει την αλληλεγγύη της προς τις γυναίκες της περιοχής της που έχουν ανάγκη, αλλά είναι και ιδρυτικό μέλος μιας οργάνωσης που συνεργάζεται με την ActionAid και ασκεί πίεση στις αρχές για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης γύρω από τη χωματερή.

Τον Youssapha δεν τον χωρούσε ο τόπος του. Στο νησί Diamniadio της Σενεγάλης οι δουλειές είχαν στερέψει, τα ψάρια διαρκώς λιγοστεύαν και, με τις ασταθείς βροχοπτώσεις, οι κάτοικοι μετά βίας εξασφάλιζαν ένα πιάτο φαγητό από το χωράφι τους. Εκεί που κι ο ίδιος ήθελε να φύγει, βρήκε την πολυπόθητη λύση και τώρα μέσω της ActionAid εκπαιδεύει τους συγχωριανούς του στις βιώσιμες και ανθεκτικές στο κλίμα καλλιέργειες. Παράλληλα, πιστεύοντας στην αξία, αλλά και τη δύναμη της εκπαίδευσης, παροτρύνει τους νέους να συνεχίσουν το σχολείο!

Η Zainabu (12 ετών) και η Saumu (14 ετών) από την Τανζανία μπορεί να μην ακούν, αλλά κατάφεραν να κάνουν τους άλλους να τις ακούσουν! Έμαθαν από την ActionAid ότι είναι δικαίωμα όλων των παιδιών να έχουν δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση και το διεκδίκησαν από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Παιδείας που βρέθηκαν στο σχολείο τους. Μετά από πιέσεις, χτίστηκαν επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας, τουαλέτες κι ένας ξενώνας στο σχολείο τους, που στεγάζει τα κωφά κορίτσια!

Χάρη στην ActionAid, τα παιδιά της κοινότητας Μπο στη Σιέρα Λεόνε έχουν καθαρό νερό να πιουν και μάλιστα κοντά στο σχολείο τους. Όχι, δεν είναι αυτονόητο, γι’ αυτό και η εικονιζόμενη μαθήτρια χαμογελάει με την ψυχή της. Στην υγειά σας!

Καθαρό νερό, όμως, και στα σπίτια των κατοίκων του Ελ Εστόρ στη Γουατεμάλα, με την κατασκευή δικτύου ύδρευσης από την ActionAid. O José  είναι πολύ χαρούμενος και φαίνεται. Δε γλίτωσαν απλώς μια διαδρομή 2 χλμ. μέχρι το ποτάμι για να κουβαλάνε νερό, γλίτωσαν κι από πολλές ασθένειες, καθώς το νερό του ποταμού ήταν μολυσμένο από τις μεταλλευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Το αστυνομικό τμήμα του Bhopal στην Ινδία στελεχώνεται από γυναίκες, που κάνουν υποδειγματικά τη δουλειά τους. Παράλληλα, μας βοηθούν στον αγώνα μας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, παραπέμποντας τις γυναίκες στο κέντρο της ActionAid, όπου τους παρέχουμε δωρεάν ιατρική περίθαλψη, συμβουλευτική και νομικές υπηρεσίες.

Η Shreya διένυε τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της όταν συνέβη ο καταστροφικός εκείνος σεισμός στο Νεπάλ. Το σπίτι της καταστράφηκε, αλλά ευτυχώς η ίδια βρήκε στέγη και στήριξη στον ξενώνα της ActionAid. Εκεί έμαθε, επίσης, για το νομικό πλαίσιο που προστατεύει τις γυναίκες από την ενδοοικογενειακή βία, καθώς και για το δικαίωμα των γυναικών στην ιδιοκτησία γης, και τη σωστή διατροφή και φροντίδα των παιδιών. Σήμερα το κοριτσάκι που γέννησε έχει πια μεγαλώσει και πηγαίνει στο Κέντρο για Παιδιά που έχει δημιουργήσει η ActionAid στην περιοχή, ενώ η Shreya εργάζεται, έχει δικό της εισόδημα και είναι ανεξάρτητη.

Μέλος μιας ομάδας γυναικών που έχει δημιουργηθεί από την ActionAid με σκοπό τη μείωση της βίας, η 21χρονη Tarlee από τη Λιβερία επισκέπτεται τα πανεπιστήμια της Μονρόβια και μιλάει για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών. Η ομάδα συνεργάζεται με τους φοιτητές, τους καθηγητές και τη διοίκηση των πανεπιστημίων, θίγοντας θέματα όπως η έλλειψη ασφάλειας σε δημόσιους χώρους.

Μπορεί να έβλεπε τη σοδειά της χρόνο με τον χρόνο να μειώνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών, όμως η βιετναμέζα Thi My Hoa δεν το έβαλε κάτω. Με τη βοήθεια της ActionAid, στράφηκε στις βιολογικές καλλιέργειες, έμαθε κάποιες βασικές αρχές μάρκετινγκ για να προωθεί σωστά τα προϊόντα της στην αγορά και χαμογελάει βλέποντας το εισόδημά της σταδιακά να αυξάνεται. 

Αν θες να βρεις κι εσύ μερικούς ακόμα λόγους να χαμογελάσεις, διάβασε την ETΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ της ActionAid για το 2018 και όσα καταφέραμε σ’ έναν κόσμο που τελικά πράγματι αλλάζει, γιατί τον αλλάζουμε μαζί…