Μπανγκλαντές

Μπαγκλαντές

Η ActionAid στο Μπανγκλαντές

Το Μπανγκλαντές είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες και φτωχές χώρες στον κόσμο, με πληθυσμό που υπερβαίνει τα 161 εκατ. σε μία έκταση λίγο μεγαλύτερη από αυτήν της Ελλάδας. Το ένα τρίτο της χώρας πλημμυρίζει κάθε χρόνο την εποχή των μουσώνων, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να κινδυνεύουν από τους κυκλώνες και τις ασθένειες που μεταδίδονται από το βρώμικο νερό. Το 45% περίπου του πληθυσμού απασχολείται στον γεωργικό κλάδο, ενώ ο σημαντικότερος κατασκευαστικός κλάδος της χώρας είναι η κλωστοϋφαντουργία, που παρουσιάζει μάλιστα έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Στα εργοστάσια ενδυμάτων εργάζονται κυρίως γυναίκες, με εξοντωτικά ωράρια εργασίας και με πολύ χαμηλoύς μισθούς.

Η ActionAid ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στο Μπανγκλαντές το 1983, στο πλευρό των φτωχότερων και πιο περιθωριοποιημένων ανθρώπων, ενώ η ActionAid Ελλάς στηρίζει τις δράσεις της ActionAid Μπανγκλαντές από το 2002.

Σε ποιους τομείς εστιάζουμε τη δράση μας:

 1. Ιδιοκτησία της γης και εξασφάλιση επαρκούς τροφής
 2. Αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών
 3. Δικαιώματα των γυναικών


Συγκεκριμένα:

 • Στηρίζουμε τους ακτήμονες ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στη γη που δικαιούνται, προσφέρουμε εκπαίδευση, ενθαρρύνουμε τη δημιουργία συνεταιρισμών, μέσω των οποίων παρέχονται μικροδάνεια, και προωθούμε το δίκαιο εμπόριο.
 • Ενημερώνουμε τους κατοίκους των ευάλωτων περιοχών για τους τρόπους προστασίας από τις φυσικές καταστροφές και ασκούμε πίεση στις αρχές ώστε να λάβουν μέτρα που θα περιορίσουν κατά πολύ την έκταση της καταστροφής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν συνεχώς τη χώρα.
 • Παρέχουμε νομική και συμβουλευτική βοήθεια σε γυναίκες και εφαρμόζουμε προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατά της σωματεμπορίας. Επίσης, παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη και προστασία από τα συχνά κρούσματα βίας και, μέσα από την ενδυνάμωση, βοηθούμε τις γυναίκες να αποκτήσουν δικό τους εισόδημα και να ενταχθούν στην κοινωνία υπό ίσους όρους.
 • Στηρίζουμε τους πρόσφυγες Ροχίνγκια που έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές για να ξεφύγουν από τη βία στη διπλανή Μιανμάρ. Παρέχουμε καθαρό νερό, τροφή και πρόσβαση σε χώρους υγιεινής. Επικεντρωνόμαστε στις γυναίκες ώστε να αποφύγουν τη βία εναντίον τους. Έχουμε δημιουργήσει ασφαλείς χώρους για αυτές και τις εκπαιδεύουμε για να αποκτήσουν το δικό τους εισόδημα μέσα στον καταυλισμό.


Πώς μπορείς να βοηθήσεις;

Με το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού. Μέσω του προγράμματος, προσφέρεις στα παιδιά των κοινοτήτων που στηρίζουμε, αλλά και στις οικογένειές τους, την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.  Όπως μας είπε και η 9χρονη Mulkta που ζει στο Μπανγκλαντές:

Ένοιωσα φοβισμένη. Όταν άρχισαν οι πλημμύρες, το σπίτι μας καταστράφηκε μαζί με το χωράφι μας, λίγο πριν τη συγκομιδή του ρυζιού. Δεν είχαμε τίποτα να φάμε. Τώρα όμως νοιώθω καλά, γιατί μέσω του προγράμματος Αναδοχής έχουμε εκπαιδευθεί για την προστασία μας από τις φυσικές καταστροφές και επίσης για το πώς θα προστατεύουμε την καλλιέργεια μας. Τώρα δεν πεινάω και μπορώ να συνεχίσω το σχολείο μου.

 

Text Image Bangladesh

 


Γίνε Ανάδοχος ή
Φίλος της ActionAid.


Γίνε Ανάδοχος
Γίνε Φίλος
Μπαγκλαντές
 • Κάθε χρόνο το 4% περίπου των παιδιών αναμένεται να πεθάνει προτού κλείσει τα πέμπτα του γενέθλια.
 • Το 22% των μωρών γεννιέται λιποβαρές.
 • Το 31% του πληθυσμού ζει κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας, ενώ το 12,9% του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
 • 1,28 εκατ. παιδιά εργάζονται σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία και την ανάπτυξή τους.
 • Η ενδοοικογενειακή βία θεωρείται αποδεκτή από το 33% των γυναικών και από το 36% των ανδρών.
 • Το 39% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε καθαρή και ασφαλή τουαλέτα.
Βίντεο

Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!