Εκστρατεία αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Η Κατάσταση στη Παλαιστίνη σήμερα

Η φτώχεια και η αδικία μπορούν να πάρουν πολλές μορφές. Η καθημερινή ζωή των Παλαιστινίων που ζουν στην κατεχόμενη από τους Ισραηλινούς χώρα τους γίνεται συστηματικά χειρότερη. Κάθε μέρα, κάθε ώρα και κάθε στιγμή οι ισραηλινές αρχές καταπατούν τα ανθρώπινα δικαίωματά τους, αγνοώντας προκλητικά το διεθνές δίκαιο. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν, κατά την ομιλία του στις 27 Ιανουαρίου 2016 δήλωσε: «Ο λαός της Παλαιστίνης έχει βιώσει την κατοχή επί μισό αιώνα και ακούει επί μισό αιώνα δηλώσεις που την καταδικάζουν. Όμως, επί της ουσίας, η ζωή του δεν έχει αλλάξει». Τα παιδιά έγιναν πλέον παππούδες καλύτερες μέρες, όμως, δεν έχουν δει.

4Maps2560x1 1464005902 24

Από το 1946 μέχρι σήμερα οι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει πολύ σημαντικό μέρος των εδαφών τους. Στον πρώτο χάρτη φαίνεται ιστορικά η Παλαιστίνη πριν την ίδρυση του Ισραήλ το 1947, όπου άνηκε σε εβραϊκές κοινότητες περίπου το 6% της γης. Ο δεύτερος χάρτης δείχνει το σχέδιο του ΟΗΕ του 1947, το οποίο δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ο τρίτος χάρτης δείχνει την κατάσταση μέχρι το 1967, όπου το Ισραήλ ελέγχει το 78% της γης και ο τέταρτος και τελευταίος χάρτης την κατάσταση το 2010 με τους εποικισμούς.

Στη Δυτική Όχθη, οι Ισραηλινοί εποικισμοί που είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου, έχουν χωρίσει τη γη σε πολλά μικρά κομμάτια, εμποδίζοντας τους αγρότες και κτηνοτρόφους να χρησιμοποιούν τα κτήματά τους. Οι Παλαιστίνιοι απαγορεύεται να χτίσουν, οι ιδιοκτησίες τους κατάσχονται και συχνά κατεδαφίζονται για να χτιστούν Ισραηλινοί εποικισμοί. Η πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης για τη δημιουργία εποικισμών, στρατοπέδων, στρατιωτικών ζωνών και παρακάμψεων, καθώς και το ίδιο το διαχωριστικό τείχος αποσκοπούν στον κατακερματισμό του παλαιστινιακού εδάφους, χωρίζοντας παράλληλα τους Παλαιστινίους που βρίσκονται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Η ActionAid δουλεύει στο Κατεχόμενο Παλαιστινιακό Έδαφος από το 2007 παρέχοντας προγράμματα ενδυνάμωσης των κατοίκων, ώστε να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους από τις Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και να απαιτούν λογοδοσία από την Παλαιστινιακή Αρχή. Ειδικότερα στηρίζει τις γυναίκες ώστε να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τόσο μέσα στο σπίτι τους, όσο και από τις αρχές. Το 2015 η ActionAid ξεκίνησε μια εκστρατεία για να πιέσει το ελληνικό κράτος να προσαρμόσει την πολιτική του και να θέσει τέλος σε κάθε σχέση του με την οικονομία των παράνομων ισραηλινών εποικισμών. Συγχρόνως, ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης, σύμφωνα και με την επίσημη θέση του Υπουργείου Εξωτερικών που «υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, βιώσιμου, ενιαίου και δημοκρατικού Παλαιστινιακού κράτους.»

Συγκεκριμένα, ασκούμε θεσμική πίεση στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητάμε:

  • Να απαγορεύσει την εισαγωγή των προϊόντων που προέρχονται από ισραηλινούς εποικισμούς. 

  • Να μην συμπεριλαμβάνονται οι εποικισμοί στις εμπορικές συμφωνίες σύνδεσης της Ελλάδας με το Ισραήλ. 

  • Να αποθαρρύνουν τις εταιρίες από το να επενδύουν σε δραστηριότητες στους εποικισμούς και από το να διατηρούν οικονομικές σχέσεις με αυτούς.
  • Να αποκλείουν εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους εποικισμούς από διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων. 

  • Να αποθαρρύνουν τους πολίτες από το να αγοράζουν προϊόντα από τους εποικισμούς. 

  • Να αναγνωριστεί επίσημα από την ελληνική κυβέρνηση  το Κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Γιατί είναι παράνομοι οι εποικισμοί

 

  1. Η πολιτική εποικισμού του Ισραήλ παραβιάζει την 4η Συνθήκη της Γενεύης περί προστασίας του άμαχου πληθυσμού εν καιρώ πολέμου, της οποίας συμβαλλόμενα μέρη είναι και το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το άρθρο 49 της Συνθήκης, η μεταφορά πληθυσμού από το Ισραήλ στην κατεχόμενη Παλαιστίνη είναι παράνομη επειδή «η Κατοχική Δύναμη δεν θα απελάσει ή μεταφέρει μέρος του δικού της άμαχου πληθυσμού στο έδαφος που κατέχει». 

  2. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει επανειλημμένα κηρύξει τους ισραηλινούς εποικισμούς παράνομους. Για παράδειγμα, το Ψήφισμα 465 του Συμβουλίου Ασφαλείας (του 1980 με πλήρη ομοφωνία) διευκρίνιζε ότι «η πολιτική και οι πρακτικές εποικισμού του Ισραήλ» στα Κατεχόμενα αποτελεί «ένα σοβαρό εμπόδιο στην επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και μόνιμης ειρήνης στη Μέση Ανατολή». Το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε το Ισραήλ να «διαλύσει τους υφιστάμενους οικισμούς και συγκεκριμένα να σταματήσει την εγκατάσταση, κατασκευή και σχεδιασμό οικισμών στα αραβικά εδάφη που είναι υπό κατοχή από το 1967, συμπεριλαμβανομένης και της Ιερουσαλήμ». 

  3. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι το άρθρο 49(6) της ανωτέρω Συνθήκης απαγορεύει οποιαδήποτε μέτρα που λαμβάνει η κατοχική δύναμη με σκοπό να οργανώσει ή να ενθαρρύνει μεταφορά μέρους του πληθυσμού της στην υπ’ αυτήν κατεχόμενη περιοχή. Η απόφαση της 9ης Ιουλίου 2004 που εξέδωσε ανακοίνωνε ότι «οι ισραηλινοί εποικισμοί στα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης και της Αν. Ιερουσαλήμ, είναι παράνομοι και ένα εμπόδιο στην ειρήνη και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη […] και έχουν οικοδομηθεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Επίσης, το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2002, έχει συμπεριλάβει τον εποικισμό στα «εγκλήματα πολέμου». Οι αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών και απελάσεις, η καταστροφή εμπορευμάτων και η μεταφορά του δικού της πληθυσμού από την κατέχουσα δύναμη, που είχαν οριστεί ως «σοβαρές παραβιάσεις» των νόμων του πολέμου στη 4η Σύμβαση της Γενεύης, έχουν πλέον επαναταξινομηθεί και ορισθεί ως «εγκλήματα πολέμου» στο Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

[ Σημείωση: Η νομιμότητα, βάσει του Διεθνές Δικαίου, αποφασίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σώματα που οι περισσότερες χώρες, όπως και το Ισραήλ έχουν αποδεχτεί σαν τις αρμόδιες αρχές διευθέτησης ζητημάτων διεθνών διαφωνιών. Τα δύο θεμελιώδη, εφαρμοστέα κείμενα είναι η 4η Σύμβαση της Γενεύης του 1949 και η Σύμβαση της Χάγης του 1907, τα οποία συμπληρώθηκαν το 1995 με τη Συνθήκη της Ρώμης στην οποία θεσπίσθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.]

Γιατί πρέπει να σταματήσει άμεσα το εμπόριο με τους εποικισμούς

Από τη σύναψη της Συμφωνίας του Όσλο το 1993, ο ισραηλινός πληθυσμός που έχει εγκατασταθεί στους εποικισμούς της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ έχει υπερδιπλασιαστεί, υπερβαίνοντας τους 500.000 εποίκους έναντι των Παλαιστινίων που αριθμούν 2,5 εκατ. κατοίκους. Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο αριθμός των εποίκων, που φτάνει περίπου τις 200.000, ισούται σχεδόν με τους 250.000 Παλαιστινίους κατοίκους. Το Ισραήλ καταλαμβάνει διαρκώς εδάφη για νέους εποικισμούς, για οδικούς άξονες που συνδέουν τους εποικισμούς μεταξύ τους και για τις υποδομές που προσφέρουν στους εποικισμούς. Έτσι ολόκληρη η Δυτική Όχθη έχει κατακερματιστεί σε πολλά μικρά κομμάτια, που είναι μη κατοικήσιμα ή μη προσβάσιμα από τους Παλαιστίνιους.

Η ΕΕ, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, άρχισε να προσαρμόζει την πολιτική της σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, υιοθετώντας το καλοκαίρι του 2013 κατευθυντήριες γραμμές που αποκλείουν την από μέρους της χρηματοδότηση ισραηλινών προσώπων με παρουσία στους ισραηλινούς εποικισμούς, καθώς και των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούν εκεί. Το 2014, τουλάχιστον δεκαοκτώ ευρωπαϊκές χώρες –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα– εξέδωσαν ανακοινώσεις, πληροφορώντας για τους νομικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις δραστηριότητες στους εποικισμούς ή συμβουλεύοντας τις επιχειρήσεις τους να μην διατηρούν επιχειρηματικές σχέσεις με τους εποικισμούς. Τον Σεπτέμβριο 2015 η ΕΕ υιοθέτησε μέτρα σήμανσης προϊόντων που προέρχονται από τους παράνομους εποικισμούς, ώστε να μην μπορούν πλέον να χαρακτηρίζονται ως «Made in Israel», κάτι που ήταν ανακριβές και παραπλανητικό σύμφωνα με την ΕΕ.

Από τότε η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει άμεσα τα λόγια της πράξη και δεν έχει προχωρήσει, ως πρώτο βήμα, στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη σήμανση των προϊόντων που προέρχονται από τους εποικισμούς. Η Ελλάδα οφείλει να συνειδητοποιήσει τις νομικές της υποχρεώσεις που της απαγορεύουν κάθε συμμετοχή στη συντήρηση μιας παράνομης κατάστασης. Οι υποχρεώσεις αυτές συνεπάγονται διακοπή κάθε χρηματοοικονομικής, οικονομικής και εμπορικής σχέσης με τους εποικισμούς του Ισραήλ.

Η ActionAid ζητάει την καθολική απαγόρευση των εισαγωγών προϊόντων που προέρχονται από τους εποικισμούς. Ελπίζουμε ότι η επισήμανση στα προϊόντα είναι ένα πρώτο βήμα πίεσης προς το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση των εποικισμών και καλούμε την Ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις οδηγίες το συντομότερο.

 

Aριθμός Μητρώου   401539/1998

Καλωσόρισες στην ActionAid!
Γνώρισε τώρα και την Αναδοχή Παιδιού και ξεκίνα κάτι σπουδαίο!